VÉGÉRVÉNYESEN IS MEGMENEKÜLT PAPP LÁSZLÓ GYŰJTEMÉNYE MATKOVICHÉK ELŐL

Papp László műgyűjtő a napokban vett át egy szimbolikus kulcsot annak jelképeként, hogy most már biztosan helyén marad a gyűjteménye, amit Vác baloldali városvezetése dohos pincébe száműzött volna.

Matkovichék régóta dolgoztak már azon, hogy Papp László váci és dunakanyari festők műveiből álló gyűjteményét kirakják a Káptalan utcai galériából. Papp László szerint ez csak a jéghegy csúcsa lett volna, mert eltüntették már

  • a Duna-parti szoborparkot,
  • Közép-Európa legnagyobb öntöttvas-gyűjteményét,
  • valamint Hincz Gyula életművét is.

Papp szerint 

„Matkovichék egyenesen a helyi kultúrának mentek neki.”

A műgyűjtő tavaly több értesítést és felszólítást is kapott arról, hogy az önkormányzat nem kívánja meghosszabbítani vele az épülethasználatra kötött szerződést, és a gyűjteményével együtt távoznia kell a Káptalan utcai ingatlanból. Papp László végül 

az államtól kapott segítséget, így Matkovichék nem tudták az utcára rakni a Modern Művészeti Gyűjteményt.

Papp László az elmúlt 50 évben szorgalmasan dolgozott azon, hogy egy egyedülálló, különleges tárlatot kapjon Vác. Árverésekre járt és baráti kapcsolatot alakított ki az ország leghíresebb gyűjtőivel, akikkel a mai napig gyakran cserélnek egy-egy alkotást. Papp büszkélkedhet többek között 180 darab Nagy Sándor-márványszoborral és Kovács Margit kerámiaalkotásaival is az ’50-es évekből. 

A műgyűjtő elmondta, hogy amióta lekerült róla az önkormányzat nyomása, sokkal nagyobb a lelkesedése a galériával kapcsolatban. Számos kiállítást megálmodott már fejben, amiknek most a fizikai megvalósításán dolgozik. Nagy terve, hogy Vácon létrehozza Magyarország első karikatúra múzeumát, ahol többek között Sajdik Ferenc és Balázs-Piri Balázs alkotásait is bemutatná. De mint mondta:

„ehhez meg kell várnunk, hogy megjöjjön a rendszerváltás Vácon.”