MATKOVICHOT ELVARÁZSOLTA A VÁCI KULTÚRA, MÉGIS ROMBA DÖNTI AZT

Matkovich Ilonát saját elmondása szerint elvarázsolta Vác kulturális élete, a művészeknek mindig is jó helye volt a város és most is erős a kulturális élet – ezt nyilatkozta a Klikk Tv-nek. Azt azonban elfelejtette megemlíteni, hogy amióta ő a polgármester, volt néhány olyan intézkedése, ami a helyi kultúrát csorbította.

Bolgár György műsorában Vác baloldali polgármestere elmondta: mindig is úgy gondolta, hogy a várost nem szabadna pártoknak uralni. Neki pedig az a célja, hogy az emberek megkülönböztetés nélkül gyakorolhassák szabadságjogaikat és mindenki bemehessen a művelődési házba és a színházba, hogyha rendezvényt akar tartani. 

Arról azonban nem szólt, hogy képviselőtársaival szinte teljesen leépítették a Váci Dunakanyar Színházat.

Több alkalommal sem voltak hajlandóak együttműködni az állammal. Matkovichék korábban úgy döntöttek, hogy nincs szükség arra az évi 50 millió forint normatív támogatásra, amit az állam adott volna a színház működtetésére. 

2019-ben a korábbi önkormányzat 40 millió forinttal támogatta a színházat és ehhez társult még az 50 millió forintos állami juttatás. Matkovichék azonban megválasztásuk után lecsökkentették 24 millióra az önkormányzati hozzájárulást és visszautasították az állami támogatást. Utóbbit azzal indokolták, hogy nem akarnak közös döntéseket hozni az állammal, márpedig a közös finanszírozás közös döntéshozatalt eredményezett volna.

Emellett addig üldözték mondvacsinált okokkal Kis Domonkos Márk igazgatót, amíg az lett a vége, hogy magától távozott. Helyére egy olyan vezetőt neveztek ki, akiről egy szakmai bizottság is kimondta, hogy alkalmatlan a pozíció betöltésére.

Az is tény, hogy Matkovichék hatalomra kerülése előtt a Váci Dunakanyar Színház kiemelt minősítésű színház volt, de 2021 januárjában amatőrré minősítették vissza. Ekkor már közel másfél éve Matkovich volt Vác polgármestere.

Ezen kívül eltüntették a Duna-parti szoborparkot, Közép-Európa legnagyobb öntöttvas-gyűjteményét, valamint Hincz Gyula életművét is – erről Papp László műgyűjtő beszélt a VácOnline-nak, akit szintén célkeresztbe vettek Matkovichék. A Modern Művészeti Gyűjteményt utcára akarták rakni a Káptalan utcai épületből. Papp szerint

„Matkovichék egyenesen a helyi kultúrának mentek neki.”

A Modern Művészeti Gyűjtemény végül az államnak köszönhetően maradhatott a helyén.