A VÁCIAK IS SOKRÉTŰ SEGÍTSÉGET NYÚJTANAK AZ ELHÚZÓDÓ HÁBORÚS HELYZETBEN

A múlt év elején olyan időszak kezdődött, amilyet a mostani középkorú- és fiatalabb generációk tagjai korábban nem éltek át, nem tapasztaltak meg. Háborús helyzet van, annak minden tragédiájával és nehézségével. És a kihívással, hogy miként segíthetünk mi innen Magyarországról a leginkább veszélyeztetett, adott esetben otthonaikat elvesztő, menekülni kényszerülő százaknak, ezreknek, a legkiszolgáltatottabbaknak.

A bajban hamar megmutatkozott szűkebb hazánkban, így Vácott is, hogy nem veszett el a szolidaritás, megannyi megható, példaadó cselekedet ad(ott) bizonyságot az együttérzésről, a felebaráti segítőkészségről.

Már március elejétől kezdődően rendszeresen útnak indulnak Vácról segélyszállítmányok a legszükségesebb adományokkal, a hálózsákoktól, összecsukatható tábori ágyaktól kezdve a tartós élelmiszereken át a higiéniai, gyógyászati készítményekig, s az adománygyűjtés folyamatos.

A szervezésben főszerepet játszik mindenekelőtt a Váci Egyházmegyei Karitász, de ki kell emelni – Pető Csilla és Hidvégi Vince irányításával – a Fidesz-KDNP városi és megyei szervezetének, illetve Rétvári Bencének, a püspökváros és a választókerület országgyűlési képviselőjének a közreműködését is.

Visszatérve a Váci Egyházmegyei Karitász kiemelkedő szerepvállalására fontos újra és újra felhívni a figyelmet, hogy elkülönített számlaszámon folyamatosan várják a célzott támogatásokat. Ugyanakkor rendszeresen delegálnak önkénteseket a határ menti településeken létesített menekültsegítő bázisokra. Az itthoni hátországban pedig szervezik az átmeneti befogadást, az ide érkezők ellátását, az ügyintézéstől kezdve a háziorvosi jellegű segítségnyújtásig, amiben vezető szerepet vállal az afrikai missziós tevékenysége révén közismert dr. Fodor Réka is.

Az adományozáshoz visszakanyarodva pedig méltányos, hogy – a teljesség igénye nélkül – kiemeljünk jelentősebb összeget, vagy valamilyen árverésre szánt adományt felajánló segítőket, köztük van megannyi egyházközség és civil szervezet, no meg magánszemélyek sora, többek között például a Korall Diszkont tulajdonosa, Majorosi László, Molnár László József grafikusművész, Katona Miklós, a Piarista Kilátó Központ igazgatója, Toldi Tamás előadóművész, Retzler Péter zeneszerző és családja – és még hosszan folytathatnánk a sort.

A Váci Nemzeti Kör és a Váci Piarista Gimnázium különösen hathatós formáját választotta a támogatásnak, az adventi időszak egyik szombatján jótékonysági estet rendeztek „Kárpátaljai művészek Kárpátaljáért” címmel, a bevételt pedig a Kárpátalján maradt, idős és beteg rászorulókat segítő Verecke Alapítványnak ajánlották fel.

Két gondolat erről az eseményről:

„A béke nem csak az ukrán és az orosz emberek között kell, hogy kialakuljon, hanem az ukrán nép és a magyar kisebbség között is” – fogalmazott Kalász Ákos, a házigazda intézmény igazgatója.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a többi között kiemelte: „A háborús körülmények között rendkívül fontos a szolidaritás és az együttérzés, amit a kárpátaljai magyar közösség érez a világ magyarságától, a magyar kormánytól. Ez az est is a szolidaritásról szól, köszönöm a szervezőknek a lehetőséget és a kárpátaljai származású művészeknek, akik díjmentesen vállalták a fellépést”.

A rendezvényen Pál István Szalonna, Pál Eszter és Pál Lajos autentikus magyar muzsikával varázsolta el a közönséget, Varga Katica a Magyar örökség-díjas Credo együttes dalaival lépett fel, Szűcs Nelli színművész pedig Zsazsa bandája és Tarpai Viktória közreműködésével a beregszászi Fedák Sári alakját hozta testközelbe. Levetítették a Verecke Alapítvány kisfilmjét is, a TV21 Ungvár által készített Kárpátaljai hétköznapok – 2022 című rövidfilmet, illetve részleteket láthatott a közönség a Hazajáró felvételeiből, olyan epizódokból, amelyekben többek között kárpátaljai magyarok vallottak a közösség megtartó erejéről.

Az est fővédnöke, Marton Zsolt váci megyéspüspök zárásként megáldotta a jelenlévőket és velük együtt imát mondott Kárpátaljáért.

(Az év utolsó heteihez érve végül a váci önkormányzati városvezetés is elérkezettnek látta az időt, hogy adományt juttassanak el Kárpátaljára, az ottani testvérvárosba, Técsőre: a küldeményben két darab nagy teljesítményű aggregátor is helyet kapott.)

Dunakanyar Régió/VO/Ribáry Z.