MOLNÁR J. PÉTER: „OSZTRÁK KISVÁROS” KONTRA VÁCI VALÓSÁG – EZ VOLT VÁC 2022-BEN I. RÉSZ

Érdekes összefoglalót készített a jobboldali elfogultsággal egyáltalán nem vádolható Republikon Intézet. Az elemzés címe az, hogy Ellenzéki városok újabb kétharmadban. Az eredetileg még áprilisban publikált tanulmányt nem haszontalan elővenni ilyenkor év végén, amikor amúgy is hagyománya van a visszatekintéseknek, összegzéseknek. Főleg azért is releváns ez Vácon, mert a város szerepel ebben az anyagban. Akit bővebben érdekel az elemzés, megtalálja azt a Republikon oldalán. Most és itt csupán alapvetésnek használjuk az itt szereplő számokat, és levonunk belőlük néhány következtetést. Mivel ez egy hosszabb lélegzetvételű munka, a jobb befogadhatóság kedvéért az anyagot két részben közöljük.

A Republikon összevetette az ellenzéki pártok szereplését 2018-ban, 19-ben, és 22-ben, és azt találta, hogy Vácon négy év alatt 13 százalékot zuhant az ellenzék népszerűsége, miközben a kormánypártoké 4 százalékkal emelkedett. Végkövetkeztetésként pedig az összellenzéki városok tekintetében a következő megállapításra jutott:

„Összességében kijelenthető, hogy az ellenzék szempontjából nem volt pozitív, megtartó hatása az előző önkormányzati választásoknak az idei országgyűlési választások tekintetében, így az ellenzéki pártoknak az elkövetkezendő időszakban nem csak az lesz a feladatuk, hogy a vidéki kistelepüléseken bázist építsenek, hanem az is, hogy az általuk korábban már megnyert nagyobb városokban újraerősödjenek. A fent felsorolt okok következtében pedig sokat kell majd dolgozniuk az önkormányzati ciklus második felében ahhoz, hogy megtartsák az általuk vezetett települések irányításának a jogát a 2024-es helyi választásokat követően is.”

Lássuk, hogy áll ezzel a munkával a Matkovich Ilona vezette váci önkormányzat! Ehhez pedig hívjuk segítségül Vác város 2017-ben elfogadott területfejlesztési koncepcióját. Itt szögezzük le, hogy ehhez az anyaghoz a mostani városvezetés hozzá sem nyúlt eddig, ellenben Matkovich Ilona, Ferjancsics László és Kászonyi Károly tagja volt az előző testületnek is, így ismerik annak tartalmát. Hozzátesszük azt is, hogy bármely önkormányzat teljesítményét az méri, hogy mit épített fel, milyen maradandót hozott létre a rendelkezésére álló időben, és nem az, hogy működteti-e a várost, ami ugye evidens kiindulási alap.

Társadalmi jövőkép

A területfejlesztési koncepció szerint Vác városának a fiatalokat megtartó, vonzó élettérnek kell lennie, ahol színes és nívós a kulturális élet, „melynek kulturális kínálata túlmutat saját vonzáskörzetén, alkalmanként országos vonzerejű programot nyújt.”

Nos, nézzük, mit tett ez ügyben a Matkovich Ilona vezette önkormányzat?

  • Első lépésként visszautasított egy ötmilliárd forintos, 1500 főt befogadó, multifunkcionális rendezvénycsarnokot, amely méltó alapja lehetett volna a településfejlesztési koncepcióban felsorolt vállalásoknak.
  • Aztán tönkretette a valódi sikertörténetként a nullából felépített Dunakanyar Színházat, amely már kiemelt státuszú intézményként saját társulat létrehozatalán dolgozott. Gondoljunk csak bele: egy saját színházi társulat, amely nemcsak a helyi tehetségeknek ad teret, hanem Vácra vonz fiatal, profi színészeket, akik jelen lévén a városi kulturális életben, nemcsak a színház, de bármely más esemény színvonalát is emelik.
  • De nemcsak, hogy ez nem történt meg, Matkovich Ilona szintet lépett abban is, hogy sikerült elüldöznie a városból a kiemelten sikeres V4 fesztivált, ami ugye teljesítette a településfejlesztési koncepció azon kitételét, hogy a város „alkalmanként országos vonzerejű programot nyújt”.
  • És ha már itt tartunk. A koncepció részletezi, hogy mi szükséges ahhoz, hogy Vác térségbeli szerepe felértékelődjön. Eszerint „a gazdaságfejlesztési, közlekedésfejlesztési és turisztikai tárgyú fejlesztési célok megvalósítása akkor lehet eredményes, ha létrejön a térségi önkormányzatok közötti egyetértés és összhang a szükséges beavatkozások tekintetében.” Nos, ebben a témakörben legföljebb annyi történt, hogy a Vác környéki települések sikeresen javították infrastruktúrájukat, fejlesztették Duna-partjukat, bölcsődéjüket, óvodájukat, turisztikai kínálatukat. És, bár lehet, hogy nem jól tudom, de  csaknem 10 éve a térségben dolgozó újságíróként én az elmúlt három évben egyetlen olyan eseményre sem kaptam meghívót, amelyet Vác városa szervezett volna annak érdekében, hogy a térségbeli önkormányzatokkal egyeztesse mondjuk legalább a turizmusfejlesztési koncepcióját.
  • Pedig ha ez megtörténik, talán nem landol a turizmusfejlesztésre nyert 4 milliárd forint a Váci Egyházmegyénél, amiről egyébként még lesz szó a cikk második részében.
  • De ha már szóba hoztuk az egyházi vonalat, Matkovich Ilonának sikerült összevesznie a váci zsidó hitközség elnökével is, ami további presztízsveszteségekhez vezetett.

De lássuk, a fentiek helyett mi történt az elmúlt évben Vácon?

  • Lefestettek néhány kandelábert.
  • A Főtéren kijavítottak két tetőt.
  • Felfestettek pár tucat parkolóhelyet.
  • Kijavítottak pár száz méternyi aszfaltot,
  • és leköveztek egy teret.

Hát mi ez, ha nem siker?

A cikksorozat második részében ránézünk Vác városának gazdasági és környezeti jövőképére, összegezzük, hogy mit tett a város a közlekedési infrastruktúra javításáért (előre bocsátjuk: nem sokat), és dafke le fogjuk vonni a következtetéseket. Lesz belőlük bőven.

***

Három grafikon a „Ellenzéki városok újabb kétharmadban” című elemzéséből

Településszintű eredmények 2018-ban, 2019-ben és 2022-ben – Republikon.hu
Ellenzéki eredmények települési szinten 2018-ban, 2019-ben, illetve 2022-ben – Republikon.hu
Kormánypárti eredmények települési szinten 2018-ban, 2019-ben, illetve 2022-ben – Republikon.hu