MAGDA NAPLÓJA: JÁTÉKFILMES ELEMEKKEL ÁTSZŐTT DOKUMENTUMFILM BEMUTATÓJA A KILÁTÓBAN

A Gólya TV szervezésében megvalósult, „Magda naplója” című film díszbemutatójának adott helyet a napokban a Piarista Kilátó Központ.

A Magyar Média Mecenatúra támogatását is elnyert dokumentumfilm a magyar történelem sötét korszakából, a kommunizmus időszakából mutat részletet egy hétköznapi hős, Dvorszky Ferenc és családjának életén keresztül, egyrészről nagyon személyes, másrészről mégis általánosíthatónak mondható megvilágításban.

A film külön érdekessége, hogy a játékfilmes jeleneteket, a statiszta feladatokat Dvorszky Ferenc leszármazottai játszották el, valamint a kismarosi ciszterci nővérek is részt vettek az alkotásban.

Az eseményen Hidvégi Vince köszöntője után előbb Rétvári Bence, a választókerület országgyűlési képviselője, majd Hulitka Róbert plébános atya mondta el ide kívánkozó
gondolatait.

– Vannak a történelemnek olyan részei, amelyekről talán nem annyira divatos filmet forgatni, világszerte nem is ismerik, nem is tudnak róla, nekünk viszont az az óriási nagy felelősségünk és kötelezettségünk, hogy a kommunista időszakról, a hatezerötszáz egyházi iskola államosításáról, sok ezer szerzetesnek az elüldözéséről, szerzetesrendek feloszlatásáról is újra és újra beszámoljunk. Mert a filozófia, az elv az ugyanaz, sokféle kommunista, humanisztikus csoport, pártformáció van, de ami az alján, a mélyén van, az a gondolat ugyanaz. Amikor mások Marx szobrokat állítanak, avatnak, akkor nekünk egyre inkább tisztában kell lennünk ennek az időszaknak a szörnyűségeivel, és egyre inkább tudatosítanunk is kell azokat – fogalmazott Rétvári Bence.

Zárszóként pedig köszönetet mondott az alkotóknak az itteni díszbemutató lehetőségéért, a Gólya Televíziónak a szervezésért, illetve a Piarista Kilátó Központnak a kiváló helyszín biztosításáért.

Hulitka Róbert afféle recenzióval érkezett, hogy felhívja a figyelmet a film mondandójára-üzentére, az alkotás egyedi megoldásaira. Mint fogalmazott, párhuzamot lehet állítani például a Schindler listája című mozidarabbal. Kiemelte: noha az Oscar-díjas mű egy másik totalitárius rendszer aljasságáról ad számot, de hasonló sorsokat villant fel, és hasonló érzelmek kavaroghatnak a nézőben mindkét filmet megtekintve.

– Jelen filmünk főszereplője, Dvorszky Ferenc a hétköznapi hősiességet mutatja meg, az élet kereszthordozását, amelyben valakiért, valakikért és most már kicsit történelmi távlatból nézve mondhatjuk azt is, hogy igazából valaki segítségével, Isten segítségével valósítjuk meg azt a hősi tervet, amelyre önerőnkből képtelenek lennénk. A mű álljon előttünk tehát nem csak mementóként, hanem reménysugárként is, amely átvezet bennünket egy olyan jövő lehetőségébe, ahol egyre alaposabban és mélyebben meg akarjuk ismerni közelmúltunkat. Nem azért, hogy megijesszen, félelemben tartson bennünket a múlt, hanem azért, hogy lássuk, mi az, amiből tanulnunk kell, mi az, amiről beszélnünk kell a jövő generációi számára is – fogalmazott Hulitka Róbert.

A filmről, mint művészeti alkotásról szólva kiemelte: a Magda naplója dokumentarista film játékfilmes elemekkel átszőve, s különleges, sőt talán egyedülálló benne, hogy a statiszták, a játékfilmet megjelenítő személyek valósan a történelmi háttérből való leszármazottak, akik ma is élik tovább azt, amit az elődeik, felmenőik éltek.

– Jellemző a lassú, melankolikus, időnként nyomasztó hangulat, ami kicsit a mi szívünkbe is átszüremkedik. Ugyanakkor megjelenik mégis a humor is a műben, nem feltétlenül szarkasztikus formában. Hanem úgy, hogy mintegy átmentsen bennünket, átemeljen bennünket ebből a nyomasztó és sokszor szomorú, gyászos hangulatból a remény szikráival a jövőbe – mondta még ajánlójában a plébános atya.

A film alkotópárosának, Berta Enikő producer-rendezőnek és Buda János operatőr-hangmérnöknek nem ez az első közös munkája, sok más történelmi témát feldolgozó,
ismeretterjesztő alkotást jegyeznek együtt – többek között például Munkácsyról, Rippl-Rónairól, Eötvös Loránd és Eötvös József levelezéséről, Andrássy gróf életéről, az első
világháború egyes epizódjairól.