HÁZASSÁG FENN ÉS LENN – LACKFI JÁNOS ÉS BÁRDOS JÚLIA VOLT A VENDÉGE A KILÁTÓ KÖZPONTNAK

A József Attila díjas költő és felesége a Piarista Kilátó Központ sikeres Családbarát munkahely pályázata révén érkezett Vácra; bensőséges hangulatban és kendőzetlen őszinteséggel osztották meg a közönséggel házasságuk napsütéses és zivataros mindennapjainak legtanulságosabb részleteit, momentumait.

Ötven év, hatvanhét kötet, harminckilenc műfordításkötet, sok-sok fellépés, ezer aprócikk, harminc év házasság és hat gyermek, négy unoka. A rideg felsorolásból csak az a nagyon gazdag élet maradt ki, melyről a Kilátó nagytermében december 9-én, Lackfi János író, költő, műfordító, szerkesztő és felesége, Bárdos Júlia művészettörténész egy bő másfél órában meséltek. Olyan őszinte kitárulkozás volt, melyet csak nagyon szilárd kapcsolatban lehet megtenni, és olyan bátor hitvallás, mely szintén sziklára épült.

Abszurd élethelyzetek sokaságát a világ legtermészetesebb hangján mesélték el, felelevenítették megismerkedésüket, ami nagyon fiatalon történt, a két családi fészek különbségéből eredő anomáliákat, egymás és a szülők elfogadásának történetét, azt a számos csodát, melyet együtt éltek meg. Kettejük kapcsolatát viharálló szövetségként élik meg, nem szépítve a tényt, hogy egy házasságban bizony fenn és lenn is van, úton vagyunk mindannyian, hol napsütésben, hol zivatarban, hol közösségben, hol magányban.

Választ kaphatott a hallgatóság arra a nagyon izgalmas és mindannyiunkat foglalkoztató kérdésekre, hogy hogyan lehet a gyermekkori görcsöktől megszabadulni, hogyan kell a szülő és gyermekkapcsolatot helyesen érteni felnőtt fejjel, hogyan lehet egymást megérteni, elfogadni, gazdagítani, hogyan kell a sorok között olvasni, hogyan ne adjuk tovább gyermekeinknek a magunk lelki sérüléseit, begyógyult sebeit, hogyan döbbent rá kamasz gyermekünk saját hibáinkra, hogyan szembesülünk hiányosságainkkal.

Hitbéli élményeikről bensőséges hangulatban és kendőzetlen őszinteséggel vallottak mindketten, hogy a Gondviselés milyen kézzelfogható módon van jelen az életükben s hogyan segíti őket a világ, az élet és egymás megértésében a mindennapos Szentírás olvasás.

A mai kortárs irodalom egyik legismertebb szerzője a jelenlévők kérdéseire is válaszolt, majd dedikálta frissen megjelent verseskötetét.