LEBUKOTT MATKOVICH ILONA, MENTEGETTE FIÁT A KŐHÍD PARKI LAKÓK ELŐTT

Matkovich Ilonát Vác baloldali polgármesterét és Kászonyi Károly képviselőt egy lakossági fórumra hívták meg a Kőhíd utca környékén élők, miután a polgármester fiának cége kivitelezésében zajló társasház építése során – elmondásuk szerint – számos sérelem érte őket – írta meg a 0627.hu.

A lakossági fórum szervezői a sajtót is értesítették. Míg a megjelent polgármester és képviselő a kamerák kikapcsolását, a felvételek leállítását kérte, addig a lakók elmondták, ragaszkodnak a sajtó jelenlétéhez, az elhangzottak dokumentálásához. Hangsúlyozták, kérdéseikre, kéréseikre nem kapnak válaszokat, ezért szervezték ezt az eseményt.

A párbeszéd a lakók és a baloldali szereplők között így hangzott el a lap tudósítása szerint:

Matkovich Ilona polgármester és a körzet képviselője, Kászonyi Károly – Fotó: VácOnline

Hájas Attila (lakó): Jön azzal, hogy nincs köze az építő, amit most épül itt. Nincs a fiához köze. Tegnap, bocsánat, jó, akkor megkérdeztem tegnap egy munkástól, aki nem is magyar lehetett, tájszólással  beszélt, hogy miért parkol itt, és ő megmondta nekem, hogy tudod, ki vagyok én? Én a Matkovich embere vagyok.

Szilágyi András (lakó): Szerintem ne arcoskodjunk itt, hogy miért jöttünk össze. Mindannyian tudjuk, hogy a polgármester asszony és családjának az építkezéséről van szó, arról a brutalitásról, amit itt végeztek a lakosságon, és azt szeretnénk kérni, hogy ezt az ügyet beszéljük meg nyilvánosan, hallgassanak végig minket. Iszonyatosan lelkileg ki vagyunk készülve. Ismersz engem, látod, hogy milyen állapotban vagyunk, és mi minden nap eltűrjük, ami itt folyik. Szombaton is, délután három óráig. Ebben élünk. Ragaszkodunk hozzá, hogy itt legyen a sajtó…. (Matkovich menekült a kamera elől…) Elnézést, veled szeretnék kommunikálni….

0627: A lakók értesítették a sajtót és meghívták a város vezetőjét, aki a kamerákat meglátva a felvételek leállítását követelte Kászonyi Károllyal egyetemben.

Hájas Attila (lakó): El tudja mindenki mondani, hogy mit szeretne, csak nem szeretne nyilvánosságot.

Kászonyi Károly: Kérem, hogy kapcsolja ki a kamerát. Nagyon kedves! Kapcsolja ki a kamerát.

0627: A képviselő úr még levelet is küldött szerkesztőségünknek, jogi lépéseket kilátásba helyezve, amennyiben a felvételeket leközöljük. Ehhez azonban minden jogunk megvan, miután Kászonyi Károly önkormányzati képviselőként közéleti szereplő egy közéleti kérdéssel kapcsolatos eseményen vett részt, így kérése teljesen alaptalan. Továbbá a lakók többször is kifejezetten kérték a sajtó jelenlétét az elhangzott ígéretek rögzítése céljából, mert mint elmondták, sokan kiábrándultak Vác polgármesteréből és ennek a sajtó nyilvánossága előtt is hangot akartak adni.

Szilágyi András (lakó): Vegye föl mindenki, hogy én voltam Matkovich Ilonának az egyik támogatója, aki örült neki, hogy megszavazták. És iszonyatosan rosszul érzem magam, ne haragudjál, és nézek a szemedbe, hogy ilyen megtörténhet a városban úgy, hogy mi érzelmileg motiváltak voltunk, és mindent megtettünk, és örültünk, hogy megválasztottak. És így belénk van taposva.

Hájas Attila (lakó): Miért nem lehetett megcsinálni ezt fél évvel ezelőtt? Hogy kijött volna ön, és elmondta volna nekünk.

Matkovich Ilona: Ne haragudjon, de tényleg, én kettő éve nem tudtam….

Hájas Attila (lakó): Senki nem tudott semmit…. a favágó is kijött, és azt se tudta, hogy akkor mit vágok ki. Semmit nem tudtak róla.

Matkovich Ilona: Én erről az építkezésről, arról, hogy például a HÉSZ mit enged meg itt. Ez igazából akkor értesültem, amikor a tervtanácsnak….

Szilágyi András (lakó): Én ezt nem hiszem el, mert ne haragudjon, ne haragudjon polgármester asszony, nem hiszem el, hogy a saját családjában a vasárnapi húsleves és velős csont mellett nem beszélik meg azt, hogy fiam, ide fogunk építeni valamit, ne haragudjál, de ebből brutális botrány lesz. Hogy te ezt ide építed, nem gondolnád át egy kicsit? Nem, anyukám, 400 millió forintot fogunk rajta keresni. Jó lesz az nekünk…

Matkovich Ilona: Örülök, hogy így Ön így elmondja, hogy mi történik a vasárnapi ebédnél. Csak még egyszer mondom, tehát itt felnőtt emberekről van szó. Bármilyen furcsa is, de két külön entitásról beszélünk. Én is egy külön ember vagyok, aki itt az építkezésen, ők is külön emberek. Én nem szoktam erről a munkáról nagyon sokat beszélni, és nem is gondolom, hogy ez a feladatom lenne.

Szilágyi András (lakó): A fiaid brutálisan beleszól a mindennapi életünkbe. Ez hatással van az ő munkájára. Azért, ha egy rendes családban egy fiú az édesanyjához ragaszkodik, akkor csak megkérdezi, hogy édesanyám mi a véleményed arról, hogy ide építünk egy épületet, és hogy ez neked nem lesz-e esetleg rossz, nem törik-e bele a karriered, nem tesszük-e tönkre a mindennapi munkádat azzal, hogy ide építünk egy épületet. Nahát, ez a véleményem róla.

0627: Az ügy pikantériája, hogy Matkovich Ilona két alpolgármestere, Ferjancsics László és Kiss Zsolt, szembemegy Vác első emberével, ők ugyanis a lakók tiltakozása miatt már egy tervtanácsi ülésen jelezték, nem támogatják egy 52 lakásos társasház megépítését Vác másik részén a Rádi útnál. Mint az alpolgármester Facebook-posztjában írja, az egész környék megsínylené, hogy a befektető ott, a telken belül, lakásonként csak egy parkolót épített volna. Amennyiben jól értesültünk, a Kőhíd utcában épülő társasház mélygarázsában viszont lehet, hogy nincs is annyi parkolóhely, ahány lakás van. Itt viszont senki nem lépett fel ily módon a lakók érdekében.

Szilágyi András (lakó): Bennünket miért nem védtek meg? Bennünket miért nem lehetett megkérdezni? A családi viszony miatt lehet az, hogy a polgármester saját fia itt építkezhet, a város másik helyén meg megtiltják a saját polgármestere alpolgármesterei mennek oda, és küzdenek az ott lakókért. Olyan szinten köptek bennünket itt szembe….

Matkovich Ilona: Ott egyszerűen arról van szó, hogy ott még egy olyan stádiumban volt a dolog, amik kialakítják ezt az építkezést. Nem egészen, mert ugye, hogy a városban mondom, még egyszer, nem ez, meg nem csak ez van, hanem nagyon sok rengeteg helyen van építkezés.

0627: De nem ez az egyetlen ilyen eset, ahol úgy tűnik, szembe mennek alpolgármesterei Matkovich Ilonával. Kiss Zsolt ugyanis maga jelentette ki stábunk kérdésére egy korábbi interjúban, hogy amennyiben a Paduc utcába tervezett, szintén a Matkovich Ilona fiához köthető négyemeletes társasházat nem akarják a lakók, akkor ő fel fog lépni az érdekükben.

Kiss Zsolt: Azt gondolom, hogyha bármi olyan dolog lesz, ami az ott élőknek az életminőségét valóban károsan alakítaná, akkor én leszek az első, aki egyébként fel fog lépni ez érdekükben.

0627: A Kőhíd utcánál összegyűlt lakosok egyöntetűen elkésettnek gondolják Matkovich Ilona és Kászonyi Károly mostani reakcióját, többen hangoztatták, hogy ebben az esetben is már a tervtanács ülésekor kellett volna lépni. Így már nem maradt érdemi beleszólási lehetőségük.

Hájas Attila (lakó): Bontsuk le…

Matkovich Ilona: De értse meg, hogy ezt sem lehet lebontani, mint ahogy nem lehet lebontani más építkezéseket sem. Az olyan építkezéseket, ahol szabály szerint építkeznek, azokat a város sokkal jobb szívvel fogadja, mint azokat az építkezéseket, ahol esetlegesen nem…

Hájas Attila (lakó): Akkor ezt hogy fogadjuk, milyen szívvel?

Matkovich Ilona: A város, most én a városra gondolok, de itt most megint….

Hájas Attila (lakó): Mi a város vagyunk, nem? A választópolgárok vagyunk, a város vagyunk…

Matkovich Ilona: Én nem az érzelmekre gondolok, hanem arra gondolok, hogy nagyon….

Hájas Attila (lakó): Hogy mennyi pénzt fog befolyni majd a családi kasszába. Úgy van? Gondolom én….

Matkovich Ilona: De milyen? Ne haragudjon, már megint családi kassza. Az én kasszámban semmi nem folyik be….

0627: Többen azt is elmondták, hogy Kiss Zsolt alpolgármester még a nyáron már kész terveket mutatott számukra egy újabb, ehhez hasonló beruházásról, mely az épülő társasház mögött kap majd helyet.

Szilágyiné-Vas Henrietta (lakó): Zsolt azt mondta nekünk akkor, hogy fölmerült, hogy a garázsokat kisajátítják, de üres volt a büdzsé, ez hangzott el, ne rázd légy szíves a fejed, mert itt vannak többen, még a tervrajzot is megmutatta. Itt lebegtette a kezét.

Matkovich Ilona: És szívesen megkérdezem, csak ne haragudjanak, erre most nem tudok válaszolni, mert erről én nem hallottam.

Szilágyiné-Vas Henrietta (lakó): A ciklus elején arról volt szó, csak nem volt rá pénz.

Kászonyi Károly: Nincs ilyen terv….

Hájas Attila (lakó): Kapunk akkor ígéretet ezekre, amit elmondott. Illetve, ha nem beépít, a zöld területek nem lesznek beépítve.

Matkovich Ilona: De nem, azt fel sem merült.

0627: A lakók azt is megkérdezték Matkovich Ilonától, hogy noha több levélben is kérték, mégsem vágták le a méteres parlagfüvet a közterületeken, ám a fiához köthető cég magántulajdonában lévő területen rendszeresen nyírták a füvet a Váci Városfejlesztő Kft. munkatársai, sőt még a padokat is lefestették a város pénzén.

Matkovich Ilona: Ez a terület 20-25 éve magántulajdonban van…

Szilágyiné-Vas Henrietta (lakó): Önkormányzat nyírta ezen a területen a füvet, sőt, ők újították föl a padokat, és kirakták a heti beszámolójukat.

Matkovich Ilona: Megkértük őket, hogy csinálják meg, ilyen egyszerű… Magánterület volt, de megkértük, hogy csinálják meg…

0627: Mint arról nyáron stábunk is beszámolt, a kivágott 60 éves fák hatalmas felháborodást okoztak, ezek pótlása is egy kérése a lakóknak. Az itt élő gyerekeknek is hiányoznak ezek a növények.

GYERMEK: Az lenne a kérdésem, hogy a zöldet, azt hova fogják ültetni? A fákat?

Szilágyiné-Vas Henrietta (lakó): Amit itt kivágtak, azt mindenképpen ide szeretnénk.

Matkovich Ilona: Ez szerintem önökön múlik, de amennyiben beszélnek, én remélem, gondolom, hogy nyitottság van, akkor szerintem önök megmondhatják, hogy hova szeretnék ezeket a fákat.

Szilágyiné-Vas Henrietta (lakó): Ha megengedi, akkor sétáljunk meg, hogy nézze meg, hogy hol fognak parkolni az autók. Nézze meg, hogy hogy néz ki az a terület, amit mi a saját munkánkkal a saját pénzünkön a város helyett füvesítettünk. Ide mindig utoljára érnek összeszedni az avart is. Mi minden évben összeszedjük. Ott a Sanyi, most neki van olyan pici gyereke, aki folyamatosan karbantartja a játszóteret, összeszedi a falevelet, gallyazzuk a fákat, kiszedjük a macskapiszkot a homokozóból stb. Erre ide jönnek, ide rontanak, mint a vandálok. Nézze meg, hogy hogy néz ki az a terület, amit mi anno beültettünk. Egy sármassza, egy sármassza….

Matkovich Ilona: Még egyszer, hogy egy valamit tisztázzunk, hogy van egy magánterület, ami…

Szilágyi András: De az nem magánterület?

Matkovich Ilona: Az önkormányzat sem jogosult ott mondjuk eljárni.

Szilágyiné-Vas Henrietta: Az közterület, amiről én beszélek.

Matkovich Ilona: A közterületen viszont az önkormányzat biztos, hogy helyre fogja állítani. Tehát olyan nincsen, hogy ne úgy nézzen ki a park, ahogy kinéz…

Hájas Attila: Egy porhintés, egy rizsázás volt az egész. A polgármester asszony szépen elmondta azt, amire nem vagyunk kíváncsiak. Tehát nem kaptunk választ, hogy mi lesz itt az építkezéssel, nem lesz leállítva, nem lesz szombat megtiltva, ugyanúgy fognak zajongani tovább. Tehát, amit ígértek, fekvőrendőrt, meg ígért itt, amit csinálnak, reméljük, meglesz. Ígéretet tett rá, tehát itt szóban is, reméljük, hogy tartani fogja a szavát. Nem tudjuk, várunk. Ha ez nem fog menni, akkor újra összehívunk ilyen gyűlést, egy lakossági fórumot, és addig fogunk tiltakozni, míg ezeket nem fogja végrehajtani, de ahogy látom, nem partner. Tehát egyáltalán, ő úgy viselkedik most velünk, ahogy megérkezett, tehát látni lehet rajta, hogy semmi kedve, hogy vállalja az arcát, hogy ő a polgármesterünk, mi meg a választópolgárai vagyunk, nem vagyunk megelégedve egyáltalán.