MATKOVICHÉK MEGINT NEM ÁLLTAK KI A VÁROSUK ÉRDEKÉBEN, MIKÖZBEN SZINTE MINDEN MÁS POLGÁRMESTERNEK FONTOS A TELEPÜLÉSE JÖVŐJE

Az elmúlt három évtizedet tekintve példátlan összefogást eredményezett a magyarországi önkormányzatoknál az Európai Bizottság elnökének címzett, az orosz-ukrán háborúval összefüggő uniós szankciós politika megváltoztatását, a felzárkózási és helyreállítási alap magyar polgárokat is megillető forrásainak elérését kérő levél – mondta a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke Kaposváron kedden, adta hírül a M1 Híradója. Szita Károly (Fidesz-KDNP) sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az általa másfél hónappal ezelőtt Ursula von der Leyenhez küldött nyilatkozathoz eddig a települések több mint 80 százaléka, 2551 önkormányzat csatlakozott. A váci képviselők még csak nem is tárgyaltak e csatlakozási szándékról, a Matkovich Ilona vezette testület indoklás nélkül levette napirendről Pető Csilla (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő előterjesztését.

„Az elmúlt harminc évben nem volt olyan ügy, amely mellé ennyi településvezető odaállt volna, nem volt egyetlen téma sem, amelyet ennyire közösen akartunk volna”

– jelentette ki Szita Károly.

Hangoztatta: a sok millió embert képviselő önkormányzatok úgy látják, hogy a mostani baj okozói egyértelműen Brüsszelben laknak, dolgoznak, a mostani baj okozója egyértelműen az elhibázott brüsszeli szankciós politika.

Szita Károly véleménye szerint mára világossá vált, hogy az energiaköltségek nagymértékű növekedésével járó szankciós politika tönkreteszi Európát, jelentősen megnehezíti az európai, így a magyar emberek életét is.

Emlékeztetett: felhívta az Európai Bizottság elnökének figyelmét arra, hogy ha a szankciók közül nem kerülnek ki az energiára vonatkozó korlátozások, recesszióba döntik az országokat, beláthatatlan működési zavarokat okoznak a települések működésében.

Csak Magyarország 25 megyei jogú városában 135 milliárd forinttal nő az energiaköltség jövőre, közintézmények, kulturális létesítmények sora zár be, a települések azon gondolkodnak, hogyan csökkenthetik a közvilágítás költségeit, néhányuk nem tudja, bért fizessen az óvodákban vagy fűtésszámlát

– mondta.

Az MJVSZ elnöke hangsúlyozta: a békét együtt kell akarnunk, csak így tudunk eredményt elérni.

Matkovichék – szemben a csatlakozó 2551 önkormányzattal, újra visszaélve a váci testületben a baloldali többségükkel – indoklás nélkül lesöpörték Szita Károly akciójához való csatlakozás lehetőségét is, ezzel hallgatólagosan megint

  • Vác érdekei ellen döntöttek,
  • igent mondtak az uniós szankciós politika következményeire,
  • azaz a közvilágítás költségeinek növekedésére,
  • az intézmények magasabb fűtésszámláira,
  • és a sok-sok, még beláthatatlan további városüzemeltetési működési zavarra.

Sajnálatosan megint érvényre juttatták egy okos és fontos javaslattal szemben a dafke-politikát, a város érdekével szembemenő, indokolhatatlan l’art pour l’art szembenállást mindazzal, amely hiába lenne Vácnak hasznos, de nem az ő baloldalukról származó gondolat.

A 0627.hu egy videoriportban számolt be erről az öncélú akarnokságról, amely megint csak azt igazolta, hogy valóban nem a városi érdek az első e baloldali testületnek.