A CSALÓK A NÉPSZÁMLÁLÁST IS MEGPRÓBÁLHATJÁK ADATHALÁSZATRA HASZNÁLNI

Mint ismert, a Központi Statisztikai Hivatal október 1. és november 28. között a teljes népességre kiterjedő népszámlálást végez. A lakosok választhatják az interneten történő
kitöltést, a folytatásban viszont számlálóbiztosok indultak útnak, felkeresni a háztartásokat. Akik nem élnek-éltek ezekkel a lehetőségekkel, november 21. és november 28. között a település jegyzőjénél jelentkezve tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A kérdőívet ki kell tölteni mindenkiről, aki:

  • Magyarországon él,
  • azokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak,
  • a külföldi állampolgárokról is, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak.

Aki az online kitöltést választja, a https://belepes.nepszamlalas2022.hu/ zárt rendszeren keresztül, kizárólag a háztartás címére levélben kézbesített egyedi „belépési kód” segítségével tud adatokat szolgáltatni.

A rendőrség tájékoztató figyelmeztetést adott közre az interneten történő kitöltéssel kapcsolatban:

Az oldalra belépéskor győződjön meg róla, hogy a weboldal biztonságos, az URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette a „Biztonságos kifejezés”!

Legyen gyanús, ha például csak a személyes adatokra, anyagi helyzetre, netán a bankszámla adataira kérdeznek rá!

Felhívjuk a figyelmet, hogy a népszámlálással kapcsolatos kérdőívek online kitöltése körülbelül 30 percet vesz igénybe, ezért legyen gyanús, ha néhány adat kitöltésével véget is ér az adatszolgáltatás! Ebben az esetben ne mentse el a megadott információkat, ne küldje azokat sehová.

Ha úgy látja, hogy minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de személyesen is tehet
bejelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon!

A háznál történő személyes adatszolgáltatás kapcsán pedig – mint minden ilyen jellegű kampány esetében – fontos észben tartani, hogy – magukat számlálóbiztosoknak kiadva – illetéktelenek is megpróbálhatnak bárkinek a bizalmába férkőzni, a lakásokba bejutni és onnan értékeket eltulajdonítani.