A REGŐCZI-KÁPOLNÁBA IS BETÉRT EGY KIS MEGÁLLÓRA A MÁRIA ÚT KIÁLLÍTÁSÁNAK VÁNDORTÁRLATA

A minimum egyháztörténelmi jelentőségű 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programjának gazdagításához a Mária Út aktivistái, gondnokai, támogatói, védnökei is hozzájárultak, többek között azzal, hogy összeállítottak egy bőséges kiállítási anyagot. A Csíksomlyó és Mariazell, illetve Czestochowa és Medjugorje közötti tájegységeket összekötő zarándok útvonalak menti szentkutakat bemutató tárlat azóta vándorkiállításként zarándokol. Pénteken három napra Vácra, a Regőczi-kápolnába is „betért”.

– Ritka, amikor egy helyen egyszerre találkozik a Föld és az ég, a nemzetünk és a családunk, a hagyomány és a jövő. Ezek a zarándokhelyek mind olyan állomások, ahol együttesen összeér az, ami emberi és ami isteni, ezeken a szakrális helyszíneken mindig fölfelé tekintünk és mindig közelebb érezhetjük magunkat a Jóistenhez. Ugyanakkor ezek olyan helyek, amelyek a saját családunk életében, sokak családjának az életében meghatározóak, mert felmenőink is el-elzarándokoltak egy-egy ilyen kegyhelyre hálát adni, találkozni, és ezekből mi utódok is tudunk építkezni. És bizony a nemzetünk életének is fontos mérföldkövei, megállói ezek a stációk, hiszen bizony már hosszú idő óta keresztény örökségünknek a letéteményesei – mondta köszöntőjében Sölch Gellért helyettes államtitkár.

Dr. Varga Lajos segédpüspök azzal kezdte köszöntőjét, hogy a zarándoklat egy ősi keresztény gyakorlat, amellyel azt fejezik ki a hívő emberek, hogy jövevények vagyunk ezen a Földön.

– Ahogyan a zsidó levélben olvassuk, jövevénykét és zarándokként egy jobb és boldogabb hazát keresünk, azaz szeretnénk betérni a mennyei boldogságba, és ezért a Földön létünket zarándoklásnak tekintjük. Hadd emeljem ki e helyütt azt, hogy Vác maga is zarándokhely, hiszen itt van a Hétkápolna, amely komoly állomás, de maga ez a kápolna is búcsújáró helynek számít, miután Regőczi atya nagy tisztelője volt a mindenkor segítő Szűz Máriának, a szegények patrónájának, hiszen ő maga is a legelesettebbek, közöttük is elsősorban az árvák felkarolására szentelte az életét. És az egyházmegye területén kiemelten fontos állomásnak számít még ezen az úton Máriabesnyő, a délvidéken Pálosszentkút, továbbá Márianosztra, Mátraverebély-Szentkút is – hívta fel a figyelmet a főpásztor.

Zárszóként pedig azt kívánta mindazoknak, akik zarándokolnak, hogy sok kegyelmet nyerjenek Istentől, megújuljanak lélekben, és így meg tudják újítani a saját életüket.

Romanek Etelka, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés alelnöke, a Mária Út elnökségi tagja saját tapasztalatai alapján kiemelte: a zarándoklás során a hétköznapi gondoktól is eltávolodhat az ember, miközben természetközeli élményekkel töltekezve csodálatos lelki ajándékokat kaphat a Gondviseléstől, a zarándoktársaktól.

– Mariazell és Csíksomlyó, Czestochowa és Medjugorje között a Mária út egy keresztet formáz, Közép-Európa legnagyobb zarándokútjaként több mint 2000 kilométer már bejárható, kitáblázott a két útvonalon, bőven vannak zarándokszállások is, tehát itt is bárki megtapasztalhatja kisebb-nagyobb szakaszokat bejárva a zarándoklás lelki élményeit –
emelte ki invitálásként Romanek Etelka.

A vándorkiállítást köszöntő eseményt nagyszerű kulturális műsor tette teljessé a Váci Ifjúsági Fúvószenekar és a Fehérek temploma Szent Domonkos kórusának közreműködésével.