DECEMBER 18-ÁIG LÁTOGATHATÓ A MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN A FORTE FOTÓKLUB VÁC ÉVZÁRÓ TÁRLATA

December 18-ág látható a művelődési központ emeleti félkör galériájában a Forte Fotóklub Vác hagyományos évzáró csoportos kiállítása, melynek anyagában ezúttal harmincnégy tagtárs munkáit tekinthetik meg az érdeklődők.

A november 11-én tartott ünnepélyes megnyitón Koltai-Dietrich Gábor festőművész, művelődésszervező köszöntője után Kernács Rebeka művészettörténész ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a tárlatot, s egyben méltatta az igen népes alkotóközösség munkásságát, a város kulturális életében játszott szerepét.

„Nehéz helyzetben van mindenki, akinek egy csoportos tárlatot kell megnyitnia, de ezúttal inkább szerencsésnek érzem magam. Mert ebben a térben, ebben a klubban még megvan az, amit a világ történéseit látva kiveszőfélben lévőnek gondolnánk: egy élő és aktív emberi közösség, akiket összeköt a fotó szeretete. Itt tökéletesen megvalósul a közösség és egyéniség harmóniája, hiszen ahány tagot számlál a klub – s ez nem kevés –, annyiféle különböző elképzeléssel és látásmóddal találkozhatunk, annyiszor nézhetünk a
kamerájukon keresztül mi is új és friss szemmel a világra.

Itt, a fotó ünnepén egy közös dolog szeretetében találkozik össze megannyi életkor és életpálya, technika és stílus. Azonban nem maradhatott volna fenn ez a klub ennyi időn át ilyen aktívan, ha a fotó szeretetén kívül tagjait nem köti össze a közösség tisztelete is. Az együtt gondolkodás, a közös képelemzések és az egymásnak nyújtott tanács és segítség, az egymástól tanulás is mind ott van ezeknek a képeknek a hátterében és összeköti őket.

Ez a tárlat kitekintés az elmúlt év világára, egy olyan világra, ami egymás elkerülése, az eltávolodás és elidegenedés felé sodorta az embert, s amelyet most mégis egy élő és összetartó közösség szemüvegén át láthatunk. Ezt a világot láthatjuk most a maga valódi, természetes és termékeny sokféleségében.

Köszönöm minden közreműködőnek, akik alkotásaikkal hozzájárultak ennek a tárlatnak a létrejöttéhez, a közös értékteremtéshez.”

Cservenák Péter alapító klubelnök is köszöntőt mondott, külön kiemelve a tárlat installálásában évek óta közreműködő Rusvay Kata és Koltai-Dietrich Gábor művelődésszervezőknek, továbbá Kisbai Árpád kiállító klubtársnak, aki szintén fontos feladatot vállalt a tárlat kiállításában.