BŰNMEGELŐZÉSI FELHÍVÁS: GONDOSKODJON HÉTVÉGI HÁZA BIZTONSÁGÁRÓL!

A hideg idő közeledtével, beköszöntével a nyaralók, hobbi kertek tulajdonosai egyre kevesebb időt töltenek ingatlanjukban, a nyaraló övezetek kezdenek elnéptelenedni. A hosszabb-rövidebb ideig üresen maradó lakás, ház nagy csábítást jelenthet a betörők számára. A betörők többsége értelemszerűen oda hatol be, ahol őt nem látják, ahol gyenge biztonsági rendszert tapasztal, ahol kevés munkával, rövid idő alatt tud a lehető legnagyobb zsákmányra szert tenni, és ahol a legkisebb az elkövetéssel együtt járó lebukás kockázata.

A betörők általában nem tudják előre, hogy a feltört ingatlanban milyen értéket találnak, de könnyen mozdítható és értékesíthető tárgyakat keresnek, például műszaki cikkeket, híradás-technikai berendezéseket, kerti kisgépeket vagy az udvaron található hulladék vasakat.
Ahhoz, hogy egy tulajdonos ne váljon bűncselekmény áldozatává érdemes megvalósítani a következő javaslatokat:

Tegye láthatóvá az ingatlant pl. mozgásérzékelős reflektor felszerelésével, emellett célszerű valamilyen elektronikus vagy mechanikus vagyonvédelmi berendezéssel ellátni, ami megnehezíti az ingatlanba való bejutást!

Az élő sövények, és a zárt kerítések magassága lehetőleg ne haladja meg a 90 centiméteres magasságot, mert azzal gátolja a biztonságot fokozó rálátást!

Az ajtókon legyen legalább biztonsági zár, lehetőség szerint pedig a nyílászárókon rács!

Ha van rá lehetősége, riasztót is szereltessen fel az épületre!

Gondosan zárja el a kerti szerszámokat, létrákat! A betörőnek segítséget nyújthat az ingatlanba való bejutásban pl. a kalapács, fúró, létra.

Amennyiben hosszabb időre – különösen a téli időszakban – felügyelet nélkül kell hagyni az ingatlant, akkor abból az értéktárgyakat – elektromos háztartási berendezések, mezőgazdasági kisgépek – biztonságosabb helyre kell vinni, illetve azokat felügyelet mellett kell tárolni!

Az őszi/téli időszakban nem használatos kerékpárt, vízparti nyaraló esetén a csónakot, kerti (kisebb méretű) gyerekjátékokat, műszaki szerszámokat is zárja el!

Az őszi/téli időszakban alkalmanként látogasson el hétvégi házához, hogy ellenőrizze a területet, a kertkapuk és a ház nyílászáróinak érintetlenségét!

Amennyiben jónak mondható a lakóközösség, érdemes megkérni valamely megbízható, állandó, környékbeli lakót az ingatlan időközönkénti ellenőrzésére.

Idegenekkel ne közölje, hogy mikor nincs a nyaralóban, de megbízható szomszédjaival megoszthatja az információt.

Amennyiben a hétvégi házhoz kiérkezve azt tapasztalja, hogy ott illetéktelen járt, és vagyon elleni bűncselekmény történt, az eredményes felderítés érdekében hagyja a helyszínt
érintetlenül és hívja a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

PEST MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

  • 1145 Budapest, Róna utca 124.
  • 1557 Budapest, Pf. 20.
  • 460-7101; BM: 28-811
  • E-mail: elbir@pest.police.hu