MI A GOND A SZÉCHENYI UTCAI FAKIVÁGÁSOKKAL?

Előre megmondjuk: nem az, hogy kivágták a fákat. Mert adjuk meg: annyira még a Matkovich-féle városvezetés sem dolgozik saját maga ellen, hogy zsigerből nekimenjen a Vác egyik jelképének számító cseresznye fasornak. Tehát a szándék valószínűleg a fasor újra telepítése, a beteg fák cseréje. De – Tolkiennel szólva – más a szándék, és más a tett.

Mert lássuk, mi történt. Az, hogy Vác legforgalmasabb útján – hiszen a vasútállomást a Széchenyi utca köti össze a belvárossal – a mindennapi ingázók, vagy az egyszerűen csak arra sétálók egyik pillanatról a másikra azt látták, hogy se szó, se beszéd, egyszerűen kivágják a fasort, olyan fákat is, amelyeknek látszólag semmi bajuk nem volt. A közfelháborodás törvényszerű, a Facebook korában mindenki hírgyártó. Mindjárt adja is magát az első probléma:

vajon annak, aki döntött a fák ilyetén való kivágatásáról, nem jutott eszébe, hogy előzetes kommunikáció nélkül azonnali, és óriási balhéra lehet számítani?

Mivel természetesen ez történt, a városvezetés kapcsolt (persze későn), és összerántott egy rendkívüli testületi ülést, amelynek fő témája a japáncseresznye fasor volt. Ezen az ülésen aztán Ferjancsics alpolgármester lehozta a kronológiát, miszerint a cseresznyefák ügyéről már 2016-ban lehetett tudni. Már akkor látszott ugyanis a betegség, ami miatt egyértelmű volt, hogy előbb-utóbb le kell cserélni az egész fasort.

És itt jön a következő probléma, ami mindjárt kettő:

Hol van a szakértői jelentés?

Alpolgármester urak (hiszen a témában megszólalt Kiss Zsolt is) meglehetős egyszerűséggel kenték el azt, hogy pontosan mi is az a betegség, ami megtámadta a fasort? Ennek nyilvánvaló oka az lehet, hogy akkor sem, és azóta sem készült szakértői jelentés a fák állapotával kapcsolatban. Mert ha készült volna, akkor ha máskor nem is, a rendkívüli képviselő-testületi ülésen a városvezetés erre a szakértői anyagra hivatkozott volna. Innentől tehát bármely szakértői anyag utólagos lobogtatása egyértelművé teszi: azt csakis a rendkívüli testületi ülés, tehát 2022. október 28-a után szerezhették be. És ez itt a legfőbb probléma. Mert akármilyen szakértői vélemény, javaslat beszerzése előtt kivágni a fákat az majdnem olyan, mintha tényleg csak zsigerből mentek volna neki a fasornak.

Ez pedig nettó szégyen arra a városvezetésre nézve, amelynek egyik fő választási programíve volt a zöldítés.

Miért maradt el a választókkal és a képviselő-testülettel a párbeszéd?

De ha már. Oké. Nincs szakértői anyag, és kivágjuk a fákat. Nem lehetett volna mindezt úgy megcsinálni, hogy hetekkel a munka megkezdése előtt tájékoztató táblákat helyez ki az önkormányzat a fasorra, hogy pontosan mi, milyen ütemben, és miért történik? Mert akkor nem lett volna közfelháborodás, nem kellett volna összerántani egy ad hoc testületi ülést, és nem derült volna ki, hogy Vác város önkormányzatának halvány fogalma sincsen arról, hogy pontosan mi baja a város legfontosabb fasorának?

De, mint mindig, Vác város jelenlegi vezetése eltévedt az erdőben. Hadd ne írjam le, milyenben.

MJP