NÖVÉNYKÜLÖNLEGESSÉGEK A VÁCI POSTAPARKBAN – TUDÓSÍTÁS 1973-BÓL

Olvasónk küldte ezt a Váci Naplóban 1973 májusában Papp Rezső tollából megjelent hangulatos cikket a régi Postapark különleges tavaszi pompájáról.

Ha jobban becsülnénk, védenénk…

Az élő sövénytől pár méterre szünet nélkül száguldanak a teherautók, a személygépkocsik. S a 2-es számú főútvonal rohanó forgataga szomszédságában teljes pompájában köszönti a tavaszt Vác méltán legszebb és legkedveltebb tere: a váci Postapark.

A kertész szakértelmével

A kaviccsal felszórt utakon közlekedők csodálják a fa- és cserjegyűjteményt, megpihen a tekintet a kedves béke-szoborcsoporton, meg a pajkos békás-kúton. Somogyi Lajos gazdasági tanár azonban a kertész szakértelmével mutatja be e gazdag növényvilág néhány különlegességét.

— A Prunus cseresznyeféléket az első virágzású díszfák között kell említenem. Japánban a cseresznyevirágzásnak külön ünnepe van. A sokféle díszcseresznye és azok hibridizált változata méltán ünnepelteti magát: a parkok csodálatos tavaszi színpompáját világszerte biztosítja. Az itt láthatót Hisakura néven tartják nyilván. Ilyenkor, virágzás idején, a fejlődő fiatal levelek bronzszínűek. Hazája: Japán, Kína, Korea.

A legkorábbiak

— Nagyon szépek a fák.

— A díszfák közül így, május közepén virágzik a Cercis siliquastrum. Széles, becőalakú termése miatt népiesen Júdásfának nevezik. Hazája Észak-Amerika, Kanada. Borsóvirágai szép rózsaszínűek. Elhelyezkedésükre kifejezetten jellemző, hogy a vastag ágakon közvetlenül ülnek a virágai, szinte borítva a vastagabb képződményeket is. Korái virágzásban alig előzi meg valami a magnóliákat. A Marx parkban a Magnolia soulangeana, egy nagy .virágú, fehéres-rózsaszínes erezetű hibridváltozat van képviselve. Levélzete nélkül, a virág jelenik meg először. Nagy, felálló virágai miatt liliomfának, tulipánfának is nevezik. Hazája Japán és az USA délkeleti része. A két-három méteres példányok sem ritkák.

Most pompázik

— Sokan csodálják a díszcserjéket is.

— Legkorábbi virágzással a Forsythia intermedita és a Suspensa említhető. Kína a hazája. Teljesen télálló, fásdugványról könnyen szaporodik. Élénksárga virágai a tavaszt jelentik. Színei miatt aranyfának is hívják népiesen. Most pompázik, az egész cserjét takaró fehér virágzattal, a Spiraea vanhouttei. Eredeti hazája Japán, a Himalája. Képviselve van a váci parkban egy nagy virágú, fás Paeonia suffructicosa; magyar néven fásbazsarózsa, Van többféle rózsaszín és lila változata.

— Fasor is szép számban található.

— Elsőként említeném a jól elhelyezett nyírfákat. Fehér törzseikkel, csüngő lombozatukkal kiemelik a parkszerűséget. A Betula-félék, Kis- Ázsiától Mandzsúriáig tájjellegzetes fák. A játszótérnél jól fejlődnek a platánfák. Az USA déli részéből kerültek hozzánk. A háttérben szépen virágzik a bokrétafa, a vadgesztenye, szaknyelven, az Aesculus hippooastanum.

***

Örülnénk, ha Somogyi Lajos érdekes ismertetője után még jobban becsülnénk, értékelnénk — és védenénk Postaparkunk gazdag és szép növényvilágát.

Papp Rezső