VÉDJEGYBOTRÁNY VÁCON – A HATÓSÁG ELUTASÍTOTTA A HELYI SZÍNHÁZTÓL JÖTT TÁMADÁST

Újabb elbukott ügy a váci baloldalon. A Váci Dunakanyar Színház a hatósághoz fordult, hogy megtámadja és megszerezze a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó nevének tulajdonjogát. Magának követelte a fesztivált, de a hatóság jogtalannak ítélte a kérelmet, meghozta határozatát és elutasította a követelést. Az esettel a Jazzy Rádió is foglalkozott, a Millásreggeli című műsorban elhangzott beszélgetés után kerestük meg Kis Domonkos Márkot, a fesztivál megálmodóját, igazgatóját, hogy avasson be minket a részletekbe.

A V4-es országokból érkező színházi társulatok találkozóját, fesztiválját Kis Domonkos Márk álmodta meg 2012-ben, tíz év alatt széles körű nemzetközi kapcsolatokat kiépítve, szoros szakmai barátságokat ápolva, valamint rengeteg munkát belefektetve tette csapatával közép-európai szinten is meghatározó, a térség legnagyobb színházi és zenei fesztiváljává.

A rendezvényt kezdetben Vácon rendezték meg, majd később, V4-es találkozó lévén a Visegrádi fellegvárral szemben, a Dunakanyar egyik legszebb részére, Nagymarosra költözött. A lehetőségnek rendkívül örült a város, tárt karokkal fogadta a rendezvényt, nem úgy a Váci Dunakanyar Színház, amely később a hatósághoz fordult, hogy megtámadja és megszerezze a fesztivál nevének tulajdonjogát – tudtuk meg Kis Domonkos Márktól.

Mint mondta: „a Váci Dunakanyar Színház azzal vádolt meg, hogy kisajátítottam a fesztivál tulajdonjogát, rosszhiszeműen levédettem és a fogyasztókat félrevezetve szerveztem meg, hivatkozva arra, hogy a fesztivál szervezésében korábban az általam vezetett Váci Dunakanyar Színház Nonprofit Kft. is részt vállalt. Azt állították, magamnak követeltem a fesztivált, de

a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elutasította a kérelmet, meghozta határozatát, és megállapította, hogy a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó szóösszetétel a fesztivál megálmodójaként, megteremtőjeként és nevének tulajdonosaként engem illet.”

A hatóság az alábbi tények figyelembevételével hozta meg határozatát:

A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó ötletgazdája, Kis Domonkos Márk a fesztivál részletes koncepcióját még a Váci Dunakanyar Színház létrejöttét megelőzően, 2012 elején dolgozta ki, majd önkéntes műnyilvántartásba vetette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalnál.

A mű címe: A Visegrádi Négyek színházi találkozója, avagy a Visegrádi Négyek színházai a Dunakanyarban.

A fentiekkel párhuzamosan Vác város polgármesterével folytatott tárgyalásokat egy váci állandó kőszínház megvalósítása kapcsán – de szerette volna, ha ez a két dolog nem mosódna össze, valamint, hogy a fesztivál az ő személyéhez, és nem a színházhoz kapcsolódna, de természetesen a színház is bekapcsolódna a szervezésbe.

Kis Domonkos Márk a Váci Dunakanyar Színház ügyvezetője lett 2012. november 22-én, 2013 márciusában pedig hozzájárulását adta, hogy a fesztivál ötletét a Váci Dunakanyar Színház felhasználja. Ennek értelmében a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót a kezdetektől fogva a védjegyjogosult, Kis Domonkos Márk felhatalmazása alapján rendezték meg, részben az általa vezetett színház szervezésében.

  • 2018-ban Kis Domonkos Márk védjegyoltalomba helyezte a ’VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó’ szóösszetételt.
  • 2020. február 10-én Kis Domonkos Márk a 2013-ban kelt hozzájárulását a Váci Dunakanyar Színház Nonprofit Kft. felé visszavonta, azt más helyszínen, más közreműködő partnerekkel kívánta megvalósítani.
  • 2020-ban a világjárvány és az ennek következtében hozott hatályos jogszabályi feltételek miatt nem lehetett megtartani a fesztivált, de a következő évben 2021. június 23. és 27. között immáron Nagymaroson rendezték meg.
  • 2022-ben 11 000 fős látogatói rekorddal zárt a 9. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, valamint ugyancsak a fesztivál adott otthont június 30-án a V4 magyar kulturális elnökség záró rendezvényének.
  • Mind Vác városa, mind pedig a Váci Dunakanyar Színház sokat profitált abból, hogy Kis Domonkos Márk 2013-ban Vácot választotta a fesztivál helyszínéül, de az sosem a színházhoz, hanem Kis Domonkos Márk személyéhez kötődött. Igaz, a város és a környéken élők szerencsések voltak, hogy a magas színvonalú programokat felvonultató fesztivál éveken át gazdagította a város kulturális életét, emelte turisztikai vonzerejét, de ahogy

a hatóság is kimondta, a Váci Dunakanyar Színház semmilyen jogot nem követelhet magának a fesztivál elnevezés tulajdonjogával kapcsolatban.

Sajnálatra méltó továbbá, hogy amit a felesleges pereskedésre költött a színház, azt az összeget a város kulturális életének gazdagítására is fordíthatta volna a váci adófizetők pénzéből fenntartott intézmény, helyette értéket közvetítő programokkal ajándékozhatta volna meg a váci közönséget.

Konkrétan 450e Ft-ot kellett a színháznak kifizetnie Kis Domonkos Márk védjegyjogosult javára (cikkünk megjelenéséig, értesüléseink szerint ez még nem történt meg), 10.500 Ft illetéket, valamint a védjegyjogosult úgy tájékoztatott, hogy  350e Ft volt a színház ügyvédi költsége és 160e Ft körüli a törlési eljárással kapcsolatos költség. Tehát 1 millió forint körüli összegbe (970.500 Ft) került ez a védjegy-kaland a színháznak.

Összességében a Kis Domonkos Márkot ért támadás nem csak jogtalan és felesleges volt, de gyenge próbálkozás is a színház részéről, ráadásul költséges, amelynek kárát a váci polgárok szenvedték el, hiszen az ő pénztárcájuk bánta legjobban a történteket.

***

A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó a Visegrádi Négyek egyik legrangosabb kulturális eseményévé nőtte ki magát az elmúlt tíz évben. A rendezvény nagyságát jelzi, hogy 2022-ben több mint 11 000 látogató fordult meg a fesztivál 4 napja alatt.

A színvonalas magyar, lengyel, szlovák, cseh színházi és utcaszínházi produkciókat, valamint több mint 50 zenei programot felvonultató rendezvény a legkiválóbb hazai társulatok, zenei formációk mellett olyan nemzetközileg is elismert sztárokat tudott meghívni, mint a lengyel Song of the Goat Theatre, a cseh Moravian Theatre Olomouc, a brit Morcheeba vagy az osztrák Russkaja zenekarok.

Az évek alatt komoly sikereket kivívó, a Dunakanyar legmenőbb fesztiváljaként is aposztrofált eseményt 2023-ban immáron 10. alkalommal rendezik meg június 22. és 25. között, a jubileumra minden eddiginél gazdagabb programkínálattal és meglepetésekkel készülnek a szervezők.