VANKA TÍMEA: VÉGTELENÜL FÖLHÁBORODOTTAK VAGYUNK, HOGY KÉPVISELŐNK, INOTAY GERGELY SEMMIT SEM TETT A KÁPTALAN UTCAI GÖDÖR MIHAMARABBI ELTÁVOLÍTÁSÁÉRT

Ott jártunk a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, ahol Inotay Gergely, a körzet baloldali képviselője személyesen ígéretet tett arra, hogy péntekre a Káptalan utcai gödör végre eltűnik, és a jövő héten – azaz e héten – már az aszfaltozást is befejezik. Elmúlt a péntek és itt a „jövőhét”, megkérdeztük Vanka Tímea Káptalan utcai vállalkozót, hogy ehhez a betonbiztos állításhoz képest mi van most az utcában?

– Az ígérethez képest az utcában még mindig itt vannak a „szívet melengető nagy gépóriások” (by Matkovich). A gödör az nem lett kisebb, sőt még nagyobb, mert még pluszban egy olyan probléma is akadt, ami miatt még hetven centivel meg kellett emelni egy Káptalan utcai udvar pinceszintjének a csőrendszerét, amit éppenséggel legjobb tudomásunk szerint még Lelkes István építtetett annak idején, és nem jól kötötték be, így beáztak az itteni pincék. Ennek következtében most át kellett fúrni még valamit itt a föld alatt.

VO: Inotay arra is ígéretet tett, hogy minden eddiginél nagyobb súlyt fektet majd a lakossági tájékoztatásra. Miképpen alakult azóta az utcabeliek és a városháza közötti párbeszéd?

– Semmit nem haladtunk. Múlt héten kedden a polgármester asszonynak a titkárnője telefonált, hogy a polgármester asszony azt üzeni, hogy ezen a héten befejezik a munkálatokat… Ez múlt hét kedden volt. Most írunk 2022. október 25-ét, ami szintén kedd… A mellékelt képek tanúsága szerint itt még mindig folyik a munka, és még mindig nem adták át a forgalomnak az utat… Nemhogy aszfalt nincs, de a gödör még nagyobb, mint volt.

VO: Szíve szerint, ha mégis csak szóba állnának a városházáról az utcabeliekkel, akkor mit kérdezne?

– Szeretném kérdezni a kedves polgármester asszonyt, hogy hogyan tartozhat a vis maior-ba a Káptalan udvar csőrendszere, amelyet annak idején a férje, Lelkes István építtetett és most újra meg kell építeni? Amúgy azt később még szeretnénk felül vizsgáltatni, hogy amikor átadták a Káptalan udvart X évvel ezelőtt, akkor nem volt egy műszaki ellenőr, aki a munka átvétele során észlelte volna, hogy nincs bekötve a csővezeték rendesen? A szakemberek arról tájékoztattak minket, hogy csak a közút alatt folyó vízvezeték tekinthető vis maior-nak, a magáncélú beruházások anomáliái pedig nem.

Valamint felháborító, hogy több mint kétmilliárd van az önkormányzat számláján a városi ingatlanok eladásából, és eddig még képviselői kérdésre – nem, nem Inotay, hanem Mokánszky Zoltán (FIDESZ-KDNP) testületi ülésen felvetett kérdésére – sem válaszolt a polgármester, hogy miként képzelik el a Káptalan utcai vállalkozók kártalanítását? Ugyanis amióta ebben az utcában zajlik a csőfektetés, azóta az üzleteink megközelíthetetlensége miatt rengeteg bevételtől elestünk! Miből fizessük ki így a bérleti díjat, szerezzünk be anyagokat, a piac melletti parkoló hogyan működjön? Eddig sokunknak immár 500e forint körül jár már a bevételkiesése. Valóban nem érdekel ez senkit sem a totojázó városházán?

Végtelenül fölháborodottak vagyunk azon, hogy a területi képviselőnk, Inotay Gergely

  • egyszer sem volt itt,
  • nem képviselte ezúttal sem az érdekeinket,
  • telefonhívásainkat nem veszi fel,
  • egy levelünkre válaszolt csak meglehetősen arrogánsan,
  • és máskülönben pedig folyamatosan elérhetetlen, mert a legnagyobb krízisben éppen Donaueschingenben múlatta az időt a helyi problémák megoldása helyett!

Úgy gondolom, ha bármi probléma van egy utcában, a képviselőnek azonnal oda kellene mennie és mindent meg kellene tennie, hogy a hiba mihamarabb elháruljon! A rendszerváltással kiküzdött demokráciánkban ne magyarázkodjon, hiszen ők vannak értünk, nem mi őértük!

Ma már szinte az egykori baloldali szavazók és a jelenlegi városháza ellenzéke sem érti ebben a városban, hogy ezt a fertelmes, inkompetens, trehány társaságot ki szavazta meg? A voksolásaink során sok rossz döntés született már ebben a városban, de meggyőződésem, hogy ilyen lakosságellenes kompánia Vác életében még soha nem volt! Megdöbbentő, hogy számos példáját adták már annak, hogy csak a saját maguk és a családjaik érdeke a fontos, semmi más!

Végtelenül elkeseredettek vagyunk, és a következő választás még sajnos nagyon messze van!

***

A képviselő-testületi ülésen Inotay Gergelytől a következőképpen hangzottak el az ígéretei, amelyek bár a helyszínen a kamerának roppant hangzatosnak tűnhettek, de talán már akkor is tudta róluk az alpolgármester, hogy betartatlanok maradnak:

„Én a szakmai részébe nem mennék bele… A Káptalan utcai esővízelvezető-csatorna építésében egyet tudok, hogy a tájékoztatást akkor tettük meg, amikor pontosan láthatóvá vált, hogy mik azok a munkák, amiket el kell végezni. Addig ugyanis napról-napra informáltuk a lakosságot különböző újabb fejleményekről, arról, hogy a kamera bizonyos pontig be tudott jutni. Sajnos annak 40 métere szó szerint megsemmisült, egy teljesen eltűnt csapadékelvezető csatornáról beszélünk, aminek a föltárása hosszadalmasabb idő volt. A műszaki osztállyal naponta tartva a kapcsolatot, úgy tájékoztattuk a lakosságot, illetve a vállalkozót úgy tájékoztatta a műszaki osztály, hogy akkor már valami biztosan tudtunk az utcával kapcsolatban mondani.

Most is arra kaptam tegnap ígéretet – egyébként a lakókkal való beszélgetés után keresem a műszaki osztályt –, hogy a hétvégétől le tudjuk zárni ezt a projektet is, és be tudjuk fejezni a munkálatokat legalább részben, az utca használhatóvá válik.

Mokánszky Zoltán neheztelésére – hogy továbbra sem kaptak érdemi választ sem Inotaytól és sem, az előtte felszólaló műszaki kérdéseket taglaló Kiss Zsolttól sem – meglehetősen indulatosan így zárta le Matkovich Ilona a kérdésről tartott vitát:

„Értem, képviselő úr, hogy mindenképpen szeretne valami olyan választ kapni, amit aztán nem tudom, hogy mit kezd vele, de én azt gondolom, hogy ami az önkormányzatnak a kompetenciája, azokra kapott válasz, és annyival hadd egészítsem ki… Most meglepődtem egyébként, hogy ma reggel adták önnek a kezébe a kérdéseket, merthogy egyrészt jártak benn a titkárságon, másrészt pedig telefonáltak, és a tegnapi napon telefonon elmondtuk a fejleményeket, tehát, hogy mi várható. Ugye az, aki csinálja ezt az egészet, azért ez nem egy egyszerű munka, és ez egy elég váratlan probléma volt.

Tehát az, aki a csatornázási szennyvíz elvezetésének a munkálatait csinálta, tőle kértünk precíz választ, és ez elmondtuk telefonon.

De mindegy, most akkor többször körbejártuk, és többféle módon elmondtuk akkor az érdeklődőknek, hogy mi tudunk lenni. Ez egy váratlan dolog volt. Igazából megmondom őszintén, hogy talán nem is baj, hogy ez előbb-utóbb kiderült, mielőtt valami nagyobb baj történt volna, hiszen ez idő tájt a piacnál például leszakadt az út.”