KOMMENTCUNAMI INDULT EL KEDDEN A „VÁCI ÉLETEN” A SZÉCHENYI UTCAI FAKIVÁGÁS MIATT

A mai napon (kedden) olvasóink elárasztották szerkesztőségünket a Széchenyi utcai fakivágást bemutató fotókkal.  Mivel kollégáink egyike sem kertész vagy faszakértő, ezért a későbbiekben szeretnénk majd tájékozódni a szakembereknél, hogy vajon tényleg indokolt lehetett-e a vasútállomás előtti utca két oldalán álló gyönyörű fasor teljes elpusztítása? 

Jelenleg szemben áll két álláspont:

  • a városháza ígérete, hogy mint mindenben, a város megzöldítése ügyében is ragyogó jövő vár a városunkra, „a tavalyihoz hasonlóan idén is lesz közösségi faültetés novemberben, több helyszínen, így további közel 100 facsemetével gazdagítjuk a köztereket városszerte”,
  • ezzel nem ért egyet az a rengeteg váci polgár, aki a közösségi oldalakon (Váci Élet: Bye Bye gyönyörű fák) most hirtelen a fakivágással kapcsolatban kifejezte kétségeit, valamint hangot adott fájdalmának a fák elvesztése miatt.

A Váci Élet bejegyzései:

Mindenki imádta… Kár értük!

Remélem, pótolják.

Ezt nem hiszem el ki érti ezt? Ennyire hülyék nem lehetnek…

Nagyon kár… Borzasztó. Dühöt érzek!

Szégyelljék magukat!

Nem kell azt pótolni. Parkolót oda!

Itt parkolni eddig is lehetett… ÁRNYÉKBAN!

Ez volna a „korral haladni”?

Már tervben van a Ligeti-tó feltöltése és lakópark létesítése ott. Lakások előjegyezhetők városunk hős vezetőjénél „Ingatlan Máriánál”.

A hatalom és a tudatlanság mindent felülír.

Teljesen tönkre teszik a várost!

Legalább sokkal melegebb lesz a nyáron. Aki élt már a régi Főtér idején – amíg zöld volt a tér –, az arra is emlékszik, nem volt ilyen kánikula a belvárosban.

Megy a pusztítás ezerrel!

Úristen! Hát ez már elképesztő! Kinek bántja ennyire a szemét a növény a városban?

Vandál munka!

Jaj ne! Pedig milyen különleges volt ez az utca, amikor virágoztak. Agyatlanok komolyan!

Ez komoly? Mit akarnak még kiirtani!?

Berkenye felé van egy ilyen fasor. Büszkék rá! Látványosságnak számít. Turistacélpont tavasszal. De ha már hozzányúlnak a Széchenyi utcához, akkor lehetne, hogy a sétálóutcában a kis köveket rendesen leteszik egyszer? A felbukó kövek miatt esik el boldog-boldogtalan. Sem gyalog, sem kerékpárral, sem babakocsival nem biztonságos, ha nem sasol az ember.

Én is kárvallottja vagyok egy csúnya csuklótörés erejéig pedig árgus szemekkel figyelek, de a tömegben, siető emberek közt sokan járunk hasonlóan, télen a CBA környéke és Budmil bolt előtti kiálló kövek is életveszélyesek, én is sok balesetet láttam a hosszú évek alatt…

Igen inkább azzal kéne foglalkozniuk. Tönkre lett téve egész Vác.

Gondolom, már megérettek vágásra, ha meg valakit agyonütt az lenne a baj… Vannak úgynevezett faápolók, akik értenek hozzá.

Lehetett volna ifjítani, metszeni. Hány éves fák lehettek? Nyilván, ha volt közte szétkorhadt, azt nem. Nem tudom volt-e a mostani aszályban locsolás? Virágosabb, zöldebb városokban gondozzák a növényeket. Ha meg több növény lenne csak még szebb lenne a város.

Ehhez csak gratulálni tudok! Ki is kell mindent pusztítani, ami szép… Remélem, boldogok, akik ezeket tették!?

Kár értük, virágzáskor gyönyörűek voltak.

A cikkben is leírják, hogy a fákat megtámadta egy kórokozó. Biztos, hogy ültetnek helyette más fákat! Ne legyen már mindenki kertész és faszakértő. A fogadat is kihúzatod, ha belül rohad. Miért olyan nehéz elhinni, hogy valami úgy is történhet, hogy előtte áttanulmányozták, megtervezték, aztán lehet 2–3 év, és sokkal szebb lesz a fasor, mint eddig!

Mit akar ezzel elérni a drága polgármester asszony? Kit zavartak azok a fák? Ja igen, betonvárost akar, egy zöld terület se legyen. Remélem, hogy (bízok abban), hogy a régi fák helyére kerülnek friss facsemeték.

Láthatóan belenőtt a sor a vezetékbe…

Metszésről nem hallottak még? A másik, hogy itt jaj, de fontos és máshol, ahol már százszor bejelentették, még mindig nem mentek ki… Szerintem azért nem kell kivágni, meg lehet metszeni is a fákat.

Vác egyik részén be lett jelentve, hogy egy nagy fa rajta van a vezetéken, plusz egy gallyázás se ártana, mert bele lóg… Na ennek kb. 6 hónapja, azóta se változott… Az a baj a polgármester asszony tönkre teszi a várost!

Máshol (más városban/országban) is vannak ilyen fák, szerintem azok is vannak olyan idősek, mint ezek voltak és épek, gondozottak. Senki nem akarja kivágni.

Szomorú, hogy nálunk nem tisztelik a fákat, úgy mint pl. Japánban, ahol a cseresznyefa-virágzás egy óriási ünnep!

Ez ellen miért nem lehet összefogni, miért nem lehet előtte a lakosságot megkérdezni? Baromi sok esze lehet annak, aki ezt a döntést meghozta…

Úgyis hosszú forró nyár, aszály volt. Nem kell ide. Legalább nem kell locsolni. Ahelyett, hogy inkább még több fát ültetnének. Gyönyörű lett!

Ennek meg mi a franc értelme van?!

Mindent tönkre kell tenni, ami még picit is széppé teszi ezt a várost… undorító!

Lesz kettővel több parkolóhely. Vagy mire gondolt a költő!?

Biztosan teljes kivágás. Egy előző posztban látható egy tuskómaró gép. Remélhetőleg ültetnek helyettük új fákat és nem olyanokat, amelyeknek lombkoronájuk focilabda méretűre nő csak…

A mocskos libsikomcsik csak rongálni tudnak, semmi, de semmi szépet felmutatni nem tudnak. Na és a másik, a mocskos zöldek ilyenkor hol vannak? Fúj…

***

A városháza teljes posztja

FAÜLTETÉS LESZ NOVEMBERBEN: ÚJ JAPÁN CSERESZNYEFÁK KERÜLNEK A BETEG FÁK HELYÉRE

A Váci Városfejlesztő Kft. munkatársai elkezdték Széchenyi utcában korhadt, beteg fák kivágását, illetve bent maradt tuskók eltávolítását. A munka kizárólag csak az előzetesen megvizsgált, nem egészséges fásszárúakra terjed ki.

A most eltávolított növényzet hamarosan pótlásra is kerül, hiszen közel húsz japán cseresznyefát ültetnek majd el.

A tavalyihoz hasonlóan idén is lesz közösségi faültetés novemberben, több helyszínen, így további közel 100 facsemetével gazdagítjuk köztereket városszerte. A programkiírást hamarosan közzétesszük.

Fotó: Pető Csilla és Váci Élet kommentelői