TÖMÖRDI VIKTOR FRÁTER: A VÁROSVEZETÉS MEGNEHEZÍTI A VALLÁSOS CSALÁDOK ÉLETÉT

A már teljes terjedelmében is megjelent, Ribáry Zoltán által a Váci Polgár számára készített interjúból most szeretnénk kiemelni azt a részletet, amelyben Viktor barát megosztja néhány közéletünket is érintő gondolatát a városháza már-már ember- és keresztényellenes szándékú rendeletéről. Az atya még a távozása előtt igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy az önkormányzat ne terjessze ki a fizetős parkolási övezetet a Géza király térre is. A riporter kérdésére, miképpen élte meg a városvezetés ezen rendelkezését Viktor fráter ezt válaszolta a lapnak:

– Amikor megtudtam, hogy a templom tere a turistaszezonnak kinevezett időszakban jóformán egész héten fizetős parkolózónává minősül, akkor úgy éltem meg, hogy Vácról el kell mennem. A családos szentmisék ellehetetlenítését nem tudtam volna lelkileg megélni. Egy keresztényellenes városi légkör engem megbénítana. Egy pap, egy kántor, egy takarító nem állhat meg bármikor a templom előtt autóval? Ez egy ordítóan egyházellenes megnyilvánulás.

Egy ilyen városi légkörben működni lelket tipró helyzet. A városvezetés örül ennek az új helyzetnek, mert így megnehezítik sok vallását gyakorló család, ember templomba járását. A város magas különadót vet ki azokra, akik szeretnének templomba járni. Ezen különadó nélkül is meg kell élnie egy városnak. A hétköznapi parkolási adó pedig itt azokat a családokat sújtja, akiknek gyermekeik megváltozott munkaképességűek. Hiszen a Kilátó, mint intézmény, ezen családokat segíti.

Különösen nagyon elkeserítő, hogy ezen új díjfizetési kötelezés éppen a hitüket gyakorlókat és azon családokat sújtja, akik megváltozott munkaképességű gyermekeket kaptak Istentől ajándékba. Most már azért is imádkozom, hogy mielőbb megváltozzon ez az új helyzet.

VÁCI POLGÁR/Ribáry Zoltán