GULYÁS GERGELY GYORSAN HELYRETETTE A CSELEKVÉS HELYETT PANASZKODÓ MATKOVICHOT

A baloldali politikusok minden nehéz hazai helyzetre, válságra, aktuális kormányellenes tüntetésre, sztrájkra szeretnek azonnal sikeréhesen rácsatlakozni. (Az egyikük a széthullott Összefogásból meg is jegyezte a másikukról, hogy „piócaként” tapadnak ezen ÜGYEKRE!) A nemzeti minimumnak tekinthető kérdésekben sem felelős politikusként a maguk területére eső problémák megoldásán szorgoskodnak, hanem inkább csak politikai pecsenyesütés lehetőségét lelik meg az országra zúduló nehézségekben.  Sajnálatosan Matkovich Ilona sem tesz másként, a válságban megint csak a politikai csatározással foglalkozik, ez abból is kiolvasható, hogy azonnal csatlakozott a hozzá hasonlatosan tehetetlenkedő baloldali politikusok egyik közös nyilatkozatához. Hamar megkapta e csoport Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető minisztertől a választ.

A közel 3200 önkormányzatából 18 polgármester jegyezte azt a Matkovich Ilona által is aláírt nyílt levelet, amit Orbán Viktor miniszterelnöknek szántak. A levél tartalma, hangvétele mintha úgy keletkezett volna, hogy a szerzők talán nem is vettek tudomást a szomszédban dúló háborúról és a brüsszeli szankciók okozta energiaválságról, hogy mekkora küzdelmet folytat a kormány a családok és a munkahelyek védelme érdekében. Ennek óriási terheiből – mint a covid-válság idején – nagyjából ugyanezen polgármesterek most ugyanígy nem kívánnak semmit sem viselni, így számos követeléssel álltak elő.

Követelik az

  • Nemzeti Energiacsúcs összehívását a magukat képviselő önkormányzati szervezettel,
  • a paksi áram olcsóbbá tételét,
  • az adóbevételek „visszaadását”.

A levélben az sugallják, hogyha mindez kedvezően alakul, akkor nekik majd nem kell bezárniuk az iskolákat, bölcsődéket, öregek otthonait, a sport és kulturális intézményeket, valamint nem kell megkurtítaniuk a szociális szolgáltatásokat.

Gulyás Gergely a közösségi oldalán válaszolt a Karácsony Gergely és a 17 polgármester társa által felvetettekre.

„… a kormány legfontosabb feladatának tekinti, hogy megvédje a magyar családokat és a magyar vállalkozásokat a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság következményeitől.”

Ezért – írja Gulyás Gergely – a háztartásoknak havi 181 ezer, évente több mint kétmillió forint erejéig rezsitámogatást biztosítunk.

Ez Európában a legnagyobb mértékű családoknak nyújtott rezsitámogatás.

Felsorolta még a további kormányzati intézkedéseket:

  • fűtéstámogatás a nagycsaládosok részére,
  • tűzifa és barnakőszén program,
  • a magas infláció mellett is biztosított a nyugdíjak értékállósága,
  • visszakapták a nyugdíjasok a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat,
  • valamint nyugdíjprémium jár a legidősebb honfitársaknak.

Ezen intézkedések nagy mértékben hozzájárulnak az önkormányzatok szociális ellátási feladatainak mérsékléséhez.

Szólt még a munkahelyek védelméről, a bajba jutott vállalkozások támogatásáról is:

  • 200 milliárd Ft-tal járulnak hozzá e cégek energiakiadásaihoz és energiahatékonysági beruházásaihoz,
  • a gyármentő program részletein dolgoznak jelenleg,
  • szükség esetén lesz újabb munkahelyvédelmi akcióterv.

Ezekkel a programokkal a kormány nem csak a munkahelyeket védi meg, hanem a gazdaság működésének támogatásával az önkormányzati adóbevételeket is.

Mindezek felsorolása után Karácsony Gergelyt tájékoztatta arról a közismert tényről, hogy a baloldal ezidáig atomenergia ellenes, és minden eszközzel gáncsolta a paksi erőműbővítést.

A kormánytámogatások az idei évben 1500 mrd forint többletkiadást jelent a központi költségvetésnek, míg a jövő évben a mai kalkulációk alapján 2500 és 3000 mrd forint között lehet e költségek mértéke.

A miniszter úr e javaslattal zárta a baloldali polgármestereknek írt válaszát:

„… minden felajánlást köszönettel fogadunk a leggazdagabb önkormányzatok – így a főváros – részéről, amellyel hozzá tudnak járulni a magyar családok és munkahelyek megvédése érdekében létrehozott rezsivédelmi alap forrásaihoz.”

Gulyás miniszter úr nem említette, de Vác is iparűzési adóbevételei alapján a gazdag önkormányzatok közé tartozik, reméljük, Matkovich Ilonához is eljut a társadalmi szolidaritásról szóló üzenete.