A MEGMONDÓEMBEREK – MENNYIRE VOLT KOMOLY SZÁNDÉK AZ ÜRES SZAVAK MÖGÖTT?

Szinte napra pontosan fél év telt el az áprilisi országgyűlési választások óta. Ez a félévforduló már alkalmat adhat arra, hogy kicsit szétnézzünk a pest megyei 4–es választókörzetben: ki gondolta komolyan, hogy dolgozni fog, tenni is az itt élőkért, és ki látta csak a pozíciót, a hatalmat. Előre szólunk: a kép lehangoló.

Azt talán leszögezhetjük, hogy a választás győztesével, Rétvári Bencével e tekintetben nem kell foglalkozni, hiszen neki munkahelye volt és lett a képviselőség, mondhatni természetes, hogy dolgozik, teszi a dolgát. Annál beszédesebb a kép viszont, ha ránézünk a többi induló azóta elvégzett tevékenységére. Mert Napnál világosabb: egy politikus nem a választási kampány kedvéért szelfizgeti körbe a rábízott kerületet, hanem, már ha komolyan gondolta, voksolástól voksolásig dolgozik, segít, telefonál. Még ha nem is választották meg. Mert ha nem így tesz, legközelebb sem fogják. Következzék hát a lista, ahogy az a választás.hu oldalon szerepel.

Inotay Gergely. Vác alpolgármestere Vác alpolgármestere maradt. És semmi több. Van egy hivatalos Facebook-oldala, amely májustól júliusig csak csak frissülgetett, de azóta semmi. A wannabe képviselő ejtette az ügyet. Ami azért szomorú, mert 18 759 ember rászavazott. Minimum őket árulja el éppen. Vagy mondjuk inkább úgy: csak az történik, ami a valóság volt, jelesül: a semmi. Inotay Gergely nem akart igazi politikussá válni. Csak a hatalom és a pénz vonzotta. Kár érte.

Dr. Páli Jenő. A Mi Hazánk jelöltjének igazából semmi köze Váchoz és körzetéhez, de ezt már a kampányban bevallotta. Van tisztességes hivatása (PHD biológus), így a választási kampány csak egy rövid kirándulás volt számára. Az bizton állítható, hogy nem a pozíció vonzotta. De nem is akart politikus lenni. Talán jobb is neki.

Korga Gergely. Őt a Kutyapárt jelölte. Őszintén szólva soha nem láttam a választókerületben. Mondjuk, nem is itt él, hanem a Facebook-profilja szerint Budapesten. Mivel egy viccpárt viccjelöltje, talán ne kérjük számon tőle a munkát. Se a pozíciót. Szerintem ő se bánja. :–)

Mantzourakis Sarantis. Ahogy a neve is mutatja, ő görög származású, és ilyen minőségében a váci Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Ennek ellenére a Megoldás Mozgalom, vagyis a tipikus választási párt jelöltjeként volt a neve a szavazólapon. A Megoldás Mozgalom, ahogy az egy néhány hónapra gründolt társasághoz illik, már el is tűnt a süllyesztőben. Nem úgy Mantzourakis Sarantis. Mert ő maradt a nemzetiségi önkormányzat élén. Fel is használta őt Matkovich Ilona egy remek kis fotóra, ahol épp az ellen tiltakozott volt, hogy a görög templom átkerülhet az ortodox egyház kezelésébe. De azt, hogy Matkovich Ilona mit gondol valójában a görög önkormányzatról, nem is rejti véka alá. Posztjában így fogalmaz: „Vácon nincs jelentős számú görög kisebbség, az önkormányzat viszont szívesen gondoskodna arról, hogy a templom újra régi fényében ragyogjon és ott rendszeresen tartalmas és igényes kulturális programokat szervezzen.” Hát, ennyit erről.

A szavazólap utolsó két szereplője Pintér László a Normális Párt, és Simon József Ferenc a Munkáspárt és az ISZOMM közös jelöltje. Mivel kettejük összes szavazata nem éri el az ötszázat, nekik nincs miről számot adni. Nem is kérjük.

Van viszont valaki, akiről mindenképp szót kell ejtenünk. Mert ha van, akire ráillik az örökös wannabe jelző, az a magyar politikum Aranymálna-díjas polgármestere, a Pest megyei 4-es választókörzet összes helységnévtábláinak közeli ismerőse, Sződliget első embere: Juhász Béla. Pedig nagy garral kezdte. Mindenhol ott volt, mint Totya. Igaz, mint fent jeleztük: csak a táblákig jutott el. És, csodák csodája: mára már ennek sincs emléke, merthogy mindent letörölt csúfos bukással végződő előválasztási barangolásából. Talán mindenkinek jobb így.

Összefoglalásként: a 2022-es parlamenti voksolás a megmondóemberek kudarcával végződött. Nem kár értük. És, hogy válaszoljunk is a címben feltett kérdésre, miszerint mennyire volt komoly szándék az üres szavak mögött, hát, ennyire. Jó lesz megjegyezni ezt, hátha valamelyikük jelentkezik úgy három és fél év múlva a támogatói aláírásgyűjtő ívvel.

MJP