VÁC DÉLI RÉSZÉN, A PADUC UTCÁBAN ÚJ VÁROSKÖZPONTOT ÉPÍT MATKOVICH ILONA FIÁNAK CÉGE, 82 LAKÁS, CBA, KÁVÉZÓ, IRODÁK IS SZEREPELNEK A TERVBEN

Négyemeletes, 82 lakásos társasházat épít Vác déli részén Vác város polgármesteréhez, Matkovich Ilona fiához köthető cég – értesült a 0627.hu. Az ott élők közül szinte senki sem tud az építkezés tervéről, még azok sem, akik a Paduc utca tulajdonosai, pedig a parkoló részben a Paduc utca területén valósulna meg.

Sok utca ugyanis magántulajdonban van Vác ezen területén. A júliusi testületi ülésen a Geo-Art Team Kft., Pajor Dániel aláírásával az alábbi kérelemmel fordult az önkormányzathoz:

„A Geo-Art Team Kft. kérelemmel fordult a Váci Polgármesteri hivatalhoz, hogy a Vác, Paduc utca 7005/2 hrsz. ingatlanon épülő lakó és szolgáltató épülethez parkolókat szeretne kialakítani a 7008/36 hrsz. kivett út igénybevételével. Az érintett Paduc utcának több tulajdonosa van, többek között Vác Város Önkormányzata 26/114 tulajdoni arányban. A kialakuló parkolók részben magánterületen, részben pedig a kivett út területén valósulnának meg. a beruházó a tulajdonostól közútkezelői hozzájárulást kér, hogy a parkolókat megépíthesse a kivett út területét igénybe véve” – olvasható a 2022. 07.20-i képviselő-testületi ülés negyedik napirendi pontjának előterjesztésében.

Azt is írják, hogy kérik postai úton 21 napon belül a kitöltött hozzájárulást írásban megküldeni. Beszéltünk két olyan tulajdonossal is, akik arról tájékoztatták lapunkat, hogy ők ilyen dokumentumot nem kaptak, de volt, aki az építkezésről sem tudott. Továbbá azt sem tudják, hogy ha nem kaptak erről értesítést, és 21 napon belül nem küldték el válaszukat, akkor mi várható? Forrásaink ez ügyben úgy nyilatkoztak, hogy egyébként nem kívánnak hozzájárulni.

Úgy tudjuk, hogy a cég 2022.04.26-án nyújtotta be kérelmét a Vác 7005/2 hrsz-ú ingatlanon új “Városkapu” szolgáltató- és 82 lakásos lakóépület építési engedélyezése iránt a Pest Megyei Kormányhivatalhoz.

Az alábbi terveket egy zárt Facebook csoportban osztották meg egymás között, mint a lehetséges terveket. Elképzelhető tehát, hogy így fog kinézni az új városközpont Vác déli részén?

Mint a mellékelt dokumentum is mutatja, Vác ezen szinte teljes területe kertvárosias lakóterület besorolású. Az ezen területen engedélyezett épületek zömében kertes házak. Összesen két kivétel van ez alól. A Horgásztói útról bekanyarodva a már régóta működő műhely, és ennek a tervezett épületnek a területe, mely Vt-2, azaz településközponti besorolást kapott. Tehát ez utóbbi területre fel lehet húzni a 12 méter magas, négyemeletes épületet, a családi házak közvetlen közelébe. Egy forrásunk arról számolt be, hogy a tervek szerint még egy út is futna a kertes házak kerítésének tövében, innen szolgálhatnák ki a CBA-t, és az egyéb szolgáltató egységeket.

Azok a lakók, akik már értesültek erről a tervről, féltik a nyugalmukat, és egyebek mellett olyan kérdéseket tesznek fel, hogy hogyan fogják bírni ezt a terhelést az utcák, a közművek? Gondoltak-e arra, hogy sokan lejönnek a 2-es útról vásárolni, majd visszahajtanak, és emiatt érintettek lesznek az odavezető utcák is? Nem beszélve a lakó-pihenő övezetben megkívánt nyugalomról, alacsony forgalomról? Mekkora átmenő forgalmat generál csak ez az egy épületmonstrum a Paduc és Keszeg utcában? Mit szólnak hozzá a közvetlen szomszédok? Egy 4 emeletes épület beleillik-e ebbe a környezetbe? A főépítész vetett fel bármilyen ellenérveket a kertvárosias lakóövezetbe építendő oda nem illő a városképet csúfító hatalmas hodály megépítése ellen?

Kiss Zsolt: “Ha bármi olyan dolog lesz, ami az itt élőknek az életminőségét károsan alakítaná én leszek az első, aki fel fog lépni az érdekükben.”

Megkerestük Kiss Zsolt alpolgármestert, a terület önkormányzati képviselőjét, aki kérdésünkre elismerte, hogy meg fog épülni a kertvárosias övezetben ez az új városközpont. Arra a kérdésünkre, hogy olyan területre, ahol a készülő beruházás, valamint a közvetlen mellette lévő telken helyet kapó műhelyen kívül az összes telek Lk, azaz kertvárosias besorolású, miképp illik bele ez a központ úgy reagált, hogy a műhely már előbb ott volt, mint a házak. Hozzátette azt is, hogy szerinte akik manapság telket, lakóterületet választanak nem nézik meg, hogy hová fejlődhet az adott környék.

Mint fogalmazott: „Az, hogy a jövőbeli fejlődés hogyan történik az sosincs az emberek fejében amikor választanak maguknak ma egy lakóterületet. Hogy milyen lehetőségek vannak benne, azt nem nézik meg. Általában ár-érték alapján azonnal döntenek. Ez volt jellemző az elmúlt időszakban a piacra. De, hogy milyen lehetőségek vannak egy adott területtel, azzal nem foglalkoznak. Még egyszer mondom, a gazdasági terület jóval korábban volt ott mint bármelyik. Ott lakatos műhely van, autószerelő műhely van. Korábban azért kaptam panaszokat, hogy hangosak, miért állnak kint az autók az utcán. Megértem, de az ember nem tud mindig mindenhez igazodni, mikor egy városi funkciót választ, akkor sajnos ezek is benne vannak. De azt gondolom, hogy ha bármi olyan dolog lesz, ami az itt élőknek az életminőségét károsan alakítaná, én leszek az első, aki fel fog lépni az érdekükben.”

Szabó Csaba, a váci Fidelitas elnöke úgy fogalmazott lapunk megkeresésére: “Látjuk, hogy a baloldaliaknak nem az emberek számítanak, hanem hogy a saját pénzük meglegyen. Látszik, hogy itt sem azzal foglalkoznak, hogy az itt élők milyen környezetben szeretnének élni. Az számít, hogy a polgármester asszonynak a gyerekei megépíthessék ide az ingatlanjukat, ebből jó sok pénzt tudjanak keresni. Az itt élők, meg vessenek magukra. Ilyen, amikor az ember a baloldalra szavaz.”

Az itt élőket úgy tűnik tehát, hogy ezúttal is elfelejtették tájékoztatni, noha Matkovich Ilona minden képviselő-testületi ülés alkalmával hangsúlyozza a társadalmasítás fontosságát. Eddig még egyetlen lakógyűlést sem hívtak össze arról, hogy egy új városközpont épül a Paduc utcába, és mint fentebb is írtuk, tudomásunk szerint a Paduc utca tulajdonosai sem kaptak hivatalos tájékoztatást arról, hogy a magántulajdonuk egy részét felhasználná a Geo-Art Team Kft. az épület parkolójához.

Az alábbi videó a Kőhíd utcai beruházásról készült. Az lakók ott is utólag értesültek a szintén Matkovich Ilona fiához köthető építkezésről:

https://www.facebook.com/0627.hu/videos/5231179980263765

 

0627 / Gerzsenyi-Raczkó Tímea