VÁC HIVATALOS FACEBOOK-OLDALÁN, MÁR SÍVÓNÉ GYERMEKBÁNTALMAZÁSÁRÓL IS ÍR EGY HOZZÁSZÓLÓ

Miközben lehetséges, hogy a Sívóné Cseh Katalin miatt felmondott váci bölcsődei dolgozók miatt gondban lehet majd a váci gyermekek bölcsődei ellátása, és közel száz elkeseredett szülő petíciót fogalmazott meg, mert kiváló szakembereket veszít Vác városa több tanú elmondása szerint a szakmaiatlan döntéseket hozó Sívóné miatt – folytatta a Baba utcai intézmény és Sívóné körüli botrány részleteinek ismertetését a 0627.

A lap megírta, hogy míg ameddig Matkovich Ilona Vác város polgármestere és Inotay Gergely alpolgármester éppen donaueschingeni élményeit osztja meg a város lakóival, azért néhány mondat erejéig kitérnek a váci bölcsődék ügyére is. (Az már egy másik kérdés, hogy ez az út, mennyibe került Vác városának, ha nem magán úton történt az utazás, és az a pedagógiai „horror utazás” is, amit Sívónénak immár évek óta megenged a baloldali önkormányzat!

Mint Matkovich Ilona írja, büszkék a bölcsődék szakmai munkájára!

Az eddig sem volt kérdés, hogy évtizedek óta kiváló szakmai munka folyik a város bölcsődéiben, de ezen kiváló munkatársakat és szakembereket nem Sívóné vette fel, nem is az ő érdeme ez – reagált a 0627.hu-nak Füleki Viktória szülő, hangsúlyozva, hogy

pontosan ettől félnek, hogy a kiváló szakmai munka rovására megy az, hogy Vác városának vezetése évek óta szemet huny Sívóné ügyei felett. „Mire büszkék, ez nem az ő érdemük” – hangsúlyozza.

Viszont, ha Sívóné marad, és még többen elmennek Vácról emiatt, akkor az már bizony gondot is jelenthet – teszi hozzá.

Számos hozzászólás érkezett a Sívóné Cseh Katalin azonnali leváltását kérő petícióhoz is:

  • „Szakmailag alkalmatlan ember ne vezessen olyan intézményt, ahol az intézmény sok évtizede jó példát, minőségi oktatást nyújtott” – írja egy hozzászóló az online petíció oldalán.
  • „Aláírom, mert azt gondolom, hogy Sívóné teljes mértékben alkalmatlan vezetőnek. Vác hírnevét erősen negatív színben tünteti fel” – írja egy aláíró.

  • „Aláírom a petíciót, mert egyetértek annak minden kijelentésével. Ezen felül, a Váci bölcsődék közül 1986-ban az elsők között kezdték meg, a Baba utcai bölcsődében, a fogyatékkal élő kisgyermekek korai fejlesztését és gondozását, valamint a családokkal való közös munkát. Kiváló szakmai munkáról téve tanúbizonyságot. Azóta is elkötelezettek és szolgálják munkájukkal a gyerekeket és a szülőket. Tarthatatlan állapot, hogy Sívóné Cseh Katalin minden lehetséges jogszabályt, szakmai előírást semmibe véve akadályozza a fogyatékkal élő gyermekek integrált nevelését-gondozását, fejlesztését. Ezen kívül a szülőkkel is megengedhetetlen módon kommunikál” – teszi hozzá egy másik aláíró.
  • „Korai fejlesztő szakemberként fontosnak tartom, hogy a bölcsődében mind az ép-, mind az eltérő fejlődésű kisgyermekek alapjogai érvényesüljenek! A vezetői álmom olyan személy lenne, aki a beiratkozási procedúrától kezdve az egész nevelési év során a szülőkkel és egyben a családokkal segítőkészen, együttműködően, szeretetteljesen, megfelelő kommunikációval, támogatóan viselkedik! Sajnálatos látunk ennek hiányát” – teszi hozzá egy másik érintett.
  • „Aláírom, mert, mint régi bölcsődevezető, aki a leírtakkal teljes mértékben egyetért. Tapasztaltam, hogy az Igazgató Asszony milyen arrogáns, lekezelő hangnemet engedett meg magának, a dolgozóival és a szülőkkel szemben is. Engem többször is megalázott mások előtt. Azt gondolom, hogy egy ilyen személy nem való vezetőnek” – emlékszik vissza az igazgató magatartására egy érintett.

  • „Az én gyermekemet is egy nevelési éven keresztül szegregálták Sívóné Cseh Katalin intézkedése miatt; majd 2022 nyarán többszöri (a Szobi Kormányhivataltól érkezett!) kérésre sem volt hajlandó kiadni a GYOD-felülvizsgálathoz szükséges (formailag és tartalmilag megfelelő) intézménylátogatási igazolást!” – jegyzi meg egy másik érintett.
  • „A dolgozók munkája kifogástalan, mindent megtesznek a gyerekekért és a vegyes csoportok hatalmas fejlődést adnak az odajáró gyerekeknek” – emeli ki a dolgozók kiváló szakmai munkáját egy aláíró.
  • „Teljes mértékben alkalmatlannak tartok szociális intézmény élére egy olyan igazgatót, aki egy évre szegregálta a sajátos nevelési igényű gyermekek csoportját egy részleges integrációról híres bölcsődében, továbbá rendszerint az empátia teljes hiányával, megalázó módon kommunikál a sérült gyermekeket nevelő szülőkkel illetve róluk, valamint állandó feszült légkört tart fenn az intézményben” – jegyzi meg egy másik érintett is.
  • „Sivóné Cseh Katalin nem oda való mint igazgató. Az sni-s gyermekekről úgy beszél amit egy igazgatónak nem szabadna,és sok gyermek szenved/szenvedett az ő döntése miatt” – jegyzik meg.

Matkovich Ilona a posztjában, utalva a 27-i beszélgetésre, ahol átvette a közel száz aláírást tartalmazó petíciót Sívóné azonnali leváltását kérő szülőktől, valamint tájékoztatták arról is, hogy a már felmondott három alkalmazott mellett, további négyen otthagyják a váci bölcsődéket, ha továbbra is Sívónéval kell dolgozniuk, azt írja: „Büszkék vagyunk a bölcsődében végzett szakmai munkára, és a legfontosabb számunkra, hogy a szülők úgy érezzék, az intézmény a legmegfelelőbb ellátást nyújtja gyermekük számára. Számomra nagyon hasznos volt ez a találkozó, amely megmutatta, miben kell változtatnunk.”

Donaueschingenből bejelentkező posztjában, azt már nem fejti ki, hogy miben kell változtatniuk. Ezúttal sem említi meg, és nem ad választ a petícióra, a felmondásokra és arra sem, hogy hagyják-e, hogy további négy kiváló szakember felmondjon.

Az online elérhető petícióban azt írják:

  • Sívóné Cseh Katalin korábban bizonyítottan jogsértést követett el mikor, szembe menve a hatályos szakmai programmal szegregálta a gyermekeket. A jogsértés miatt az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztalta és figyelmeztetésben részesítette.
  • Emellett újabb és újabb nyilvános, névvel ellátott szülői panaszok látnak napvilágot, melyek részletezik azt is, hogy a jelenlegi igazgató Sívoné Cseh Katalin milyen agresszív stílusú kommunikációt intéz a szülők felé, továbbá mennyire nem együttműködő és segítőkész a családokkal.
  • 2022 januárjában már eljutott Matkovich Ilonához egy levél amelyben a Validity Alapítványon keresztül az előző nevelési évben érintett szülők kérték az igazgató asszony felelősségre vonást és vezetői megbízatásának azonnali megvonását.
  • A 0627 előző cikkében Sívóné egy volt munkatársát érintő testi abúzusról számolt be. Erről Vác városának mindhárom alpolgármestere levelet is kapott az érintett tájékoztatása szerint.
  • Mindezeken túl, Vác Városának Facebook-oldalán névvel is vállaltan arról írnak, hogy gyermeket is bántalmazhatott Sívóné Cseh Katalin.

A szeptember 27-i kerekasztal bejegyzéshez érkezett nyilvános poszt írója szerint:

  • „Azt vajon tudják-e, hogy anno miért kellett a váci Kölcsey utcai bölcsődéből hirtelen távoznia? Ott dolgoztam az intézmény egyik bölcsődéjében és láttam, olvastam a jegyzőkönyvet, amit sehol sem találnak…érdekes… Bizony, abban gyermek bántalmazás állt… A papírok, jegyzőkönyv hová tűnt…nem tudni… Azért ennek sem ártana utána nézni…”
  • Azt is írja: „Ez nem hazugság! Soha nem állítanék ilyet, ha nem láttam volna. Vannak tanúk is, akik bizonyítani tudják.”

A 0627 kérdéseit a lap megküldte Matkovich Ilona, és Inotay Gergely számára is.

  • Azt is megkérdezték, hogy a négynapos donaueschingeni út pontosan mennyibe került Vác városának, illetve,
  • hogy ki, milyen járművel utazott, amennyiben nem magán úton utaztak.

0627 / Gerzsenyi-Raczkó Tímea

***

SÚLYOS BOTRÁNY VÁCON: FIZIKAILAG IS BÁNTALMAZHATTA VOLT MUNKATÁRSÁT SÍVÓNÉ, MENEKÜLNEK A BÖLCSŐDEI DOLGOZÓK, HALLGAT AZ ÖNKORMÁNYZAT