MAGYAR NEMZET: MEGBÍRSÁGOLTÁK VÁC BALOLDALI ÖNKORMÁNYZATÁT – LAPSZEMLE

Nem csak a környező médiumok, hanem pénteken immár a Magyar Nemzet is felfigyelt arra, hogy újra keményen megbírságolták Vác baloldali önkormányzatát egy újabb törvénysértés miatt. Az elmarasztalásokat halmozó baloldali többségű önkormányzat ezúttal most azzal lépett vékony jégre, hogy az utóbbi három évben 280 millió forint feletti összeget költött élelmiszer-beszerzésre, amivel átlépték az uniós közbeszerzési értékhatárt. A Matkovich Ilona polgármester által vezetett baloldali városvezetés azonban nem írt ki közbeszerzést, emiatt kell most bírságot fizethetniük, sajnálatosan ezúttal is a váciak kárára.

A lap az ügy előzménye kapcsán arról írt olvasóinak, hogy amióta 2019-től a Matkovich Ilona vezette baloldali városvezetés átvette Vác irányítását, onnantól kezdve egyre drágábban szerzett be élelmiszert a helyi közétkeztetés biztosításának érdekében.

  • Tavaly már 97,5 millió forintért vettek élelmiszereket,
  • 2019-ben 93,9 millió forintot,
  • 2020-ban pedig 88,4 millió forintot költöttek erre a célra.

Ez összesen több mint 280 millió forintnyi közpénz, márpedig egy ekkora összegnél az uniós előírások alapján már közbeszerzést kellett volna kiírnia Matkovich Ilona hivatalának, amit az önkormányzat nem tett meg.

Az ügyben a váci Fidelitas tett bejelentést, ami alapján a Közbeszerzési Hatóság megvizsgálta a nagy értékű vásárlásokat. A Közbeszerzési Döntőbizottság végül megállapította, hogy

az önkormányzat azzal, hogy mellőzte a közbeszerzés kiírását, jogsértést követett el, emiatt nyolcszázezer forintnyi bírságot szabott ki. Mivel a beszerzések tárgya élelmiszer volt, az eredeti állapot már nem visszaállítható, ezért további nyolcszázezer forintnyi bírságot szabtak ki a városra.

A bizottság a bírság összegére vonatkozó döntése során a beszerző terhére értékelte azt a körülményt, hogy

súlyos jogsértést valósított meg, mert mellőzte a közbeszerzési eljárás lefolytatását három éven keresztül, és ez a jogsértés már nem reparálható

– olvasható a döntés lényegi része a Közbeszerzési Hatóság augusztus végén kiadott határozatában.

Az üggyel kapcsolatban a váci választók felháborodásának adott hangot a HírTV-nek adott interjújában Szabó Csaba, a váci Fidelitas elnöke, nehezményezte, hogy a város vezetői miképpen intézik a közügyeket. Az interjúban még hozzátette: örülnek a váciak, hogy

a döntés nyomán a városban megszűnhetett legalább az egyik „Matkovich-mutyi”, mert mint fogalmazott: „Vác ennél többet érdemel.”

Forrás: MAGYAR NEMZET ONLINE, 2022.09.23. – KREFT-HORVÁTH MÁRK

Nyitókép: Matkovich Ilona (Forrás: Facebook)

***

Szülők, diákok jelzései alapján már rengeteget foglalkoztunk a közétkeztetés kritikán aluli állapotaival, amelyet az Inotay-Matkovich tandem rendszeresen és meglehetős agresszivitással mindvégig tagadott, sőt egy számukra sikertelen, lapunkkal szemben indított sajtóperbe is belefutottak.

Most viszont egyértelműen kiderült, hogy nem csak pocsék a közétkeztetés, hanem törvénytelen annak közbeszerzése is.

DÜBÖRÖG A KÖZÉTKEZTETÉS KISZERVEZÉSE – TÖBB TÍZMILLIÓS KERETSZERZŐDÉS EGY GÖDÖLLŐI CÉGGEL

MATKOVICH ILONA FOLYAMATOSAN TAGADJA A KÖZÉTKEZTETÉSBEN BEÁLLT ROMLÁST