SIGRAY ISTVÁN: A VÁROSHÁZA DOLGA AZ ÁTMENETI KOR STRATÉGIAI MENEDZSELÉSE VOLNA AZ AD HOC DÖNTÉSEK HELYETT

Átmeneti korban élünk, melynek folyamatait megérteni és arra adekvát, jó, előremutató, stratégiai válaszokat adni lenne hivatott a városvezetés – állítja Sigray István matematikus többek között az új parkoló övezetekkel kapcsolatban.

A „Váci Élet”-ben szeretettel üdvözölte Molnár Nándor képviselőt és neki válaszolva a következő posztot tette ki:

„Ha a kis gömböc meséjét a teljes indukcióval összekombináljuk, megkapjuk a váci parkolás jövőjét – kezdte hozzászólását Sigray István.

2010 és ’18 közt volt a teljes díjmentesség. Majd jött a régen várt mélygarázs átadás, és így a díjmentesség értelemszerűen megszűnt. (Jó, tudom, valószínűleg a teljes díjmentesség amúgy sem maradhatott volna fenntartható.). Elindult útjára a kis gömböc egyes és kettes zóna fedőnéven. A kis gömböc határain szinte pokoli helyzet alakul ki. Az ott lakók tehát arra, a saját szempontjukból racionális elhatározásra jutnak, hogy a pokoli helyzet enyhítése végett megéri nekik évente X ezer forintot fizetni kedvezményes bérletre, kvázi igényt jelentenek arra, hogy a kis gömböc felfalja őket. Így aztán, (némi sarkítással) a teljes indukció alapján mindez addig zajlik, ameddig a kis gömböc el nem nyeli az egész várost.

Mi lenne a megoldás? Lehet, hogy sokaknak nem tetszik, de rövid távú megoldás nincs. Lehet némi ügyeskedéssel kicsit jobban kordában tartani a kis gömböcöt, de nagy csodákban nem hiszek. Amit elhiszek, az az, hogy több éves távlatban lehet érdemben javítani a helyzetet, addig csak ad-hoc ötleteket lehet bevetni azért, hogy a polgárok kicsit komfortosabban érezzék magukat.

Ami a stratégiát illeti, az szerintem Nálatok nincs. Pontosabban, ami van, azt antistratégiának mondanám, amennyiben támogatjátok a belváros soklakásos társasházakkal való telepakolását. Tudom, azt szoktátok kommunikálni (nem teljesen alaptalanul), hogy egy csomó jogkör a megyei kormányhivatalhoz került. Én pedig azt szoktam kommunikálni (szintén nem teljesen alaptalanul), hogy Ti is elősegítitek a soklakásos társasházak megvalósulását olyan helyeken, ahol azoknak semmi helyük nem lenne” – zárta bejegyzését lapunk gyakori szerzője.