SZANISZLÓ RÓBERT VÁCI FOTÓRIPORTER ÉS TUDÓSÍTÓ CSAPATA JELENTI A MAGYAR NAGYDÍJRÓL

A Vácott élő Szaniszló Róbert fotóriporter és saját hírügynökségének munkatársi csapata egyre több sport világeseményre kap külön meghívót, akkreditációt, ami bizony komoly rangot jelent ebben a szakmában, mi pedig a jövőben rendszeresen közölhetünk tőlük riportokat – ezúttal a hazai Forma1 futamról. A cikkíró, azazhogy Written by Anna Pittner, Susan Bernáth (FPA) 02/08/2022 at Mogyoród, Hungary, a fotókat természetesen a váci illetőségű fotós készítette.

Written by Anna Pittner, Susan Bernáth (FPA)

Alig értünk haza a francia nagydíj hétvégéről és felocsúdni sem volt időnk, máris jött a Magyar Nagydíj hétvége a Hungaroringen.

© Robert Szaniszló / FPA

A pilóták a szokott módon érkeztek meg a paddock-ba, ki egyedül, ki rajongók társaságában és ki testőrök által védve, hogy még véletlenül se férkőzzön hozzá senki.
A pénteki szabadedzés papírforma szerint ment, azt kell hogy mondjam, szinte izgalom nélkül, kellően felforrósodott állapotban. A hőmérséklet közel volt a 40 fokhoz.

© Robert Szaniszló / FPA

Az igazi izgalmakat a szombati nap hozta el, mikor is már reggel lógott az eső lába, de a 13:00 órás harmadik szabadedzést megelőzően, 10:00 körül el is kezdett szakadni. Mindenki csak találgatta, hogy vajon meg lesz-e tartva az utolsó etap vagy eltörlik.

© Robert Szaniszló / FPA

Végül az eső kezdett kissé alábbhagyni, így a pilóták kigurultak az eső áztatta aszfaltcsíkra és indulhatott is a körözés.
A késő délutáni program az időmérővel zárult ezen a napon. Itt is kérdéses volt, hogy a versenyzők száraz vagy esős körülmények között kell, hogy eldöntsék a másnapi rajtsorrendet, de végül az első változat jött be. Azaz nem volt eső.

© Robert Szaniszló / FPA

Nagy meglepetésre nem az eddig nagy csatákat vívó Ferrari és Red Bull pilótái közül került ki a pole-ból induló személye, hanem az idei évben a Mercinél versenyző George Russel kaparintotta azt magához. Ez volt Russel első pole-ja.
Őt követte a két Ferrari pilóta, Sainz Jr. és Leclerc, majd a McLaren-től Norris, a két Red Bull pilóta csak a 10. (Verstappen) és a 11. helyet (Perez) szerezték meg. Nagy fejtőrést okozva a stratégáknak a másnapi futamra.

© Robert Szaniszló / FPA

Elérkezett a várva várt verseny napja.
A pilóták bőszen találgatták, hogy lesz-e eső, illetve hogy Russel képes lesz-e megőrizni vezető pozícióját a futam végéig.

© Robert Szaniszló / FPA

Hűvöskés volt az idő, mikor a versenyzők felálltak a rajtrácsra és még a felvezető kör végén is azt jelentették, hogy szemereg – ennek hatására jó néhány csapat eltérő
gumiválasztási taktikát alkalmazott –, de végül csak felhős maradt az ég eső nélkül.
A rajtot követően a második kanyarban Vettel és thai versenyző társa, Albon értek össze, amit utóbbi első szárnya bánta, így azt cserélni kellett.
Menet közben a 10. helyről rajtoló Verstappen jó taktikának és vezetésnek köszönhetően jött felfelé, a 41. körben Leclerc-et megelőzve már egyenesen dobogós helyen autózott.
Bár Max-nek volt ugyan egy megpörgése a 42. körben, ami ugyan okozott némi visszaesést, de kisvártatva újra megelőzte monacói ellenfelét.

© Robert Szaniszló / FPA

A 63. körben Hamilton táltosodott meg a Mercivel és Sainz Jr. leküzdése után Russel szélesen gyorsított ki az egyik kanyarban és ezt kihasználva egyből feljött a 2. helyre. Ezt követően már nem volt változás a végső sorrendben.
A rossz gumiválasztásnak és taktikai húzások sorozatának megint csak a két Ferrari esett áldozatul, ugyanis végig az élbolyban – olykor vezető helyen – autózva, végül sikerült
teljesen lecsúszniuk a dobogóról.

© Robert Szaniszló / FPA
© Robert Szaniszló / FPA

A versenyt végül a holland Max Verstappen nyerte, őt követte a brit Lewis Hamilton, majd a dobogó harmadik fokára a szintén brit és a pole-ból rajtóló George Russel állhatott fel.
Most három hét nyári szünet következik, majd augusztus utolsó hétvégéjén folytatódnak a küzdelmek a Belga Nagydíjon.