ÚJRA LÁTOGATHATÓ A PÜSPÖKI PALOTA, A KORÁBBIAKNÁL TÖBB TERMET IS MEGCSODÁLHATNAK AZ ÉRDEKLŐDŐK

A múlt pénteken elkezdődött a nyílt napok sorozata a püspöki palotában, már az első alkalommal több mint tizenöt érdeklődő érkezett, hogy a szakszerű idegenvezetés révén sok érdekességet megtudjanak erről a gyönyörű klasszicizáló palotáról, Vác egyik építészeti büszkeségéről.

Az első látogatók közül néhányan korábban már többször jártak a palotában, de nekik is tartogatott újdonságot a látogatás, hiszen a covid utáni újbóli nyitás révén eddig nem látogatható termeket is végigjárhatnak a vendégek, magyarán bárkinek érdemes (újra) felfedeznie az épületet, a valamivel több mint egy órás program nagyszerű élményt ígér.

„Örömmel várjuk látogatásukat Vácon a püspöki palotában, amelynek patinás épületét 18. századi püspök elődömnek, Migazzi Kristófnak köszönhetjük. Nevéhez fűződik a váci Nagyboldogasszony-székesegyház megépíttetése is, valamint a mai Vác barokk arculatának és számos meghatározó épületének a megszületése. Vác és benne a püspöki palota igazi kincseket rejt! Jöjjenek és fedezzék fel! Legyenek vendégeim a váci püspöki palotában!” – olvasható az egyházmegyei honlapon Marton Zsolt váci püspök invitálása.

Az első látogatáskor Kovács-Borik Ágnes idegenvezető, turisztikai munkatárs elöljáróban kiemelte: az érdeklődők többek között megtekinthetik az egykori szalonokat és a mai napig használatban lévő püspöki tárgyalót, valamint az egyedülálló szecessziós dekorációval rendelkező egykori püspöki irodát. Bepillantást kaphatnak a palota és az egyházmegyei központ hétköznapjaiba és még az sem lehetetlen, hogy püspök úr személyesen üdvözli őket a látogatás során.