PAJOR DÁNIEL OLIGARCHA, MATKOVICH FIA MENEKÜL A MASSZÍVAN VESZTESÉGES CSALÁDI CÉGBŐL

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, a váci polgármester családjához köthető cég élet- és balesetveszélyes új építésű, társasházi lakásokat adott el gyanútlan vásárlóknak a Barabás utcában. Nem kis pénzért! A család másik cége körül is gyűrűzik a botrány, a helyiek tiltakoznak az új beruházásuk ellen. A Barabás utcai társasházat építtető cég – bár még fizetőképes, – mégsem javítja ki az általa elrontott és életveszélyes lakásokat, noha ez szerződéses és jogszabályi kötelezettsége lenne, Pajor Dániel pedig elhagyta a süllyedő hajót.

Mint ismert, nem a terveknek megfelelően, anyagokat kispórolva épített fel egy társasházat a Matkovich Ilona váci polgármester érdekkörébe tartozó cég Vácon. A HPL Beruházó Építőipari és Szolgáltató Kft. hibáit igazságügyi szakértői vélemények sorolják, melyekből egyértelműen kiderül, hogy élet- és balesetveszélyes az épület.

Korábbi cikkünkben még hivatkozhattunk az építtető honlapján feltüntetett referenciára, de írásunk megjelenését követően a hibás társasház, – mint referencia – eltűnt a weboldalról, szintúgy a minőségi anyagok beépítésének ígérete… Ráadásul már teljes cégtörténetet sem találunk a honlapon, kizárólag a közelmúltról lehet olvasni. Mi viszont utána jártunk és néhány érdekességre bukkantunk.

A fenti hibás társasházat építtető kft.-nek új cégneve, új ügyvezetője és egyetlen tulajdonosa lett: Lelkes István. Az a Lelkes István, aki a váci polgármesterrel egy háztartásban él és évekig szerepelt a NAV ún. nagyadósok listáján. Pajor Dániel tehát ügyvezetőként és tagként is kiszállt, Lelkesre hagyta a süllyedő hajót.

Ismerősnek tűnik a történet a kedves olvasóknak? Igen, a korábban felszámolással megszűnt Hangyavár Kft.-nél történt hasonló, amelynek egyébként a váci polgármester, Matkovich Ilona (Pajor Dániel édesanyja) is tagja volt. Ott Pajor Dániel testvére, Levente (tehát Matkovich másik fia) számára szintén Lelkes volt a megmentő (vagy a beáldozható bukó figura). Vajon a HPL Beruházó Kft. szintén felszámolás útján fog megszűnni?

Ha maradunk a Barabás utcai társasházat építtető HPL Beruházó és Szolgáltató Kft-nél és a beszámolóját megnézzük, a cég 2021. évi árbevétele nullához közeli, mindössze 591 ezer forint, az adózott eredmény pedig csaknem 14 millió forint veszteséget mutat. Több mint 76 millió forintnyi 2020-as befektetett eszköz soron pedig 2021-ben nulla forint szerepel. A mérlegben viszont láthatunk több mint 110 millió forint forgóeszközt és több mint 29,5 millió forint pénzeszközt.

A cég tehát fizetőképes, mégsem történik semmiféle javítás a hibásan épített és átadott Barabás utcai társasházon, holott több, kisgyermekes család várja, hogy végre biztonságos lakásban élhessen.

Érdekes viszont, hogy amíg az egyik cég masszívan veszteséges és egyértelműen leépítik, addig egy másik, ezzel párhuzamosan felfut. Többször írtunk már a Kőhíd Lakóparknál épülő társasházról, amely ellen számos platformon tiltakoznak a váciak. Az épületet a Geo-Art Team Kft., Pajor Dániel egyszemélyes cége építteti.

A céginformációk szerint, amíg a korábban említett cég hanyatlott, a Geo-Art Team Kft. árbevétele ezzel párhuzamosan nulláról 315 millióra, majd több mint 789 millió forintra ugrott. 2020-ban, a több mint félmilliárd forintos árbevételt 2021-ben mindössze 189 millió forint árbevétel követte, de ha jól megnézzük a mérleg egyes sorait, 2021-ben mintegy 120 millió forint pénzeszköz, félmilliárd forint forgóeszköz és több mint 173 millió forint saját tőke állt rendelkezésükre.

Azt, hogy míg ugyanazzal a tulajdonosi és ügyvezetői körrel rendelkező cégek közül az egyik hirtelen leépül, ezzel párhuzamosan a másik felfut, a véletlen műve-e, az olvasókra bízzuk.