VÁCI KÖZÉLETÜNK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI ÚJRATÖLTVE – VIDEÓ

A bal part jobb kanyar legújabb videójában Vác és térségének közéleti eseményeiről újra Molnár J. Péter beszélgetett vendégeivel, Spiegelhalter László polgármesterrel és Szabó Csabával, a Fidelitas helyi elnökével.

Ezúttal
– a gyanús váci ingatlan-ügyek,
– a deákvári városi bölcsődeépítés csődje újabb példa arra, hogy ez is csak egy alkalom a kormányzatra való mutogatásra,
– a Vácról elkergetett V4 Fesztivál sikere,
– a Váci Dunakanyar Színház bukórepülése,
– a várhatóan nehéz idők önkormányzatokra nehezülő szociális problémái,
– és a 2024. évi önkormányzati választások kerültek szóba.

 

GYANÚS VÁCI INGATLAN-ÜGYEK

A Kőhíd Lakóparknál egykor eladtak egy önkormányzati ingatlant, amely pár kezet megjárva a választások után a polgármester asszony gyermekének tulajdonába került. Itt az elmúlt egy-két évben megjelöltek fákat, ami már akkoriban felkeltette a környező lakosok figyelmét, majd idén nyáron megjelentek a munkagépek és kivágták ezeket a fákat, majd minden értesítés nélkül megkezdődött a 2 milliárdot hozó társasház építése. A számos munkavédelmi és környezetvédelmi fegyelem megsértésével kezdődő építkezés a madarak költési idejében szinte minden jóérzésű vácinál „kiverte a biztosítékot” – még a saját választóinál is (szerk.) –, hiszen egy olyan polgármester vezeti ma a várost, aki azzal kampányolt, hogy ő mennyire zöld, és hogy az általa vezetett baloldali Összefogásnak mennyire fontosak a helyi zöldterületek, amelyeket nemhogy pusztítani fognak, hanem inkább megvédeni, sőt az ígéreteik szerint még többet is szeretnének létrehozni. Ez bizony nagyon-nagyon szembemegy azzal, amit 2019-ben megígért a választópolgároknak.

Különböző közösségek összefogásával mindent meg fogunk tenni azért, hogy ez így ne maradhasson, és ha lehet, meg is akadályozzuk ezt az egészet, és elérjük azt, hogy visszaállítsák az eredeti állapotot, ami ott volt – nyilatkozta elsőként Szabó Csaba. Igyekszünk áttekinteni, hogy jogilag mennyire alátámasztott ez az építkezés, ki adta ki az építési engedélyeket, van-e ezen a területen kellő vízmennyiség, összegyűjtjük a természetvédelmi aggályainkat, valamint mindent, ami az itt lakókat negatívan érinthetik és próbáljuk – amennyiben van – felderíteni azt a városi kapcsolatrendszert, amely mindezt lehetővé tette.

– A kommunikáció a kulcsa minden hasonló építkezésnek, valamint ilyen helyzetben mindig tiszta lapokkal kell játszani. A lakókkal tisztázni kell, hogy mi épül ott, hogyan, mi módon, van-e egyáltalán beleszólásuk ebbe, milyen befektető készíti ezt? Tehát mindezek a kérdések egyeztetést igényelnek, amelyek sajnos láthatóan elmaradhattak – mondta Spiegelhalter László, akinek már komoly tapasztalatai vannak e téren a közeljövőben immár 400 új lakóingatlannal gyarapodó, általa vezetett Vácrátóton.

 

A KORMÁNYZATRA VALÓ MUTOGATÁS LETT A VÁROSHÁZI KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJA

A polgármester asszonynak van egy, a valóságtól nagyon távol álló, képzeletbeli világa, aminek mese szálait a Facebook-on fonogatja – foglalta össze Szabó Csaba. Ha bármelyik vasárnapi posztját megnézzük, akkor valószínűleg két dolog miatt nem épülhetnek a dolgok a városban (pl. Bauer utcai bölcsőde):
– az egyik a kormány lehet,
– a másik meg az előző városvezetés.
Hiába ad többlettámogatást a kormány számos váci beruházásra, mégsem megy ennek a városvezetésnek az, hogy bármit is rendesen be tudjanak fejezni. Folyamatosan költi az alkalmatlan városvezetés a rengeteg pénzt, és nem lesz belőle kész a határidőre semmi. Most ott áll egy ilyen félig kész bölcsőde, mint a deákvári, azért ez így elég kettős.

Vácrátót polgármestere mindehhez még hozzáfűzte, hogy a környékbeliek is úgy látják, hogy igen visszás az, hogyha a város nyilvánvaló hibájából nem épül valami, akkor az is a kormány hibája. Elmondta továbbá, hogy ő már többször is jelezte, hogy borzasztóan nagy hibának tartja az ilyesféle álláspontot. Mert azért bárhogy is láthatja politikailag ezt másképpen bárki is, de a mindenkori kormányzattól csak függenek az önkormányzatok, így azzal érdemes és együtt is kell működniük.

 

MOST MÁSUTT SIKERES A VÁCRÓL ELKERGETETT V4 FESZTIVÁL

Egykoron igazán emblematikus fesztiválja volt a V4 Vácnak. Váciak találták ki, váciak valósították meg, majd a programnak sajnálatosan el kellett költöznie a városból, de megtalálta immár a jó helyét, ennél szebb tájon nem is lehetne. A V4-nek az egyik emblematikus látképe a visegrádi vár, és a nagymarosi új helyszínén a vár látványa áthatja a fesztivált.

Az előző V4-hez képest idén szemmel láthatóan rengeteget fejlődött, és az is látszik, hogyha egy településvezetés egy ilyen rendezvény mellé áll szívvel-lélekkel, akkor mivé lehet tenni ezt a rendezvényt! A V4 Fesztivál ezen az új helyén, méltó környezetben az ország egyik legnagyobb fesztiváljává fogja kinőni magát, sőt már most is az első tíz fesztivál között van, de valószínűsítem, hogy egy-két éven belül Nagymaros az első ötben benne lesz. Tehát ilyenkor „büszkék” lehetnek azok, akik elűzték ezt a fesztivált innen Vácról – mondta szomorúan Szabó Csaba.

 

A VÁCI DUNAKANYAR SZÍNHÁZ BUKÓREPÜLÉSE

Amíg ez a városvezetés lesz, addig biztosan eltart a váci kulturális élet 2019 óta megkezdett mélyrepülése. Látszik, hogy a városvezetésnek ez nem is nagyon számít. Ami viszont fontos Matkovichéknak, hogy minden fronton politikai háborút vívjanak a jobboldallal, a kormánnyal, és hogy ezt a háborúságot kormányzása alatt mindvégig fenntartsák. Az, hogy most a választókat ez mennyire érinti, és hogy az embereket mennyire hozza hátrányos helyzetbe, az láthatóan nem érdekli ezt a városvezetést.

Ha kell, akkor több millió forintról (állami támogatásról – szerk.) lemondanak inkább a színház működtetésével kapcsolatban, és ide hoznak olyan nevetséges színdarabokat, amelyeken az előadás szünetében az emberek felállnak és elmennek. Lehet így is csinálni, csak ennek valószínűleg meglesz a böjtje. Az egyik már meg is érkezett: a Váci Dunakanyar Színháznak pótlólagos önkormányzati támogatást kellett nyújtani. Hiába veszett el az ő idejük alatt a színház kiemelt státusza, – valószínűleg ez is a kormány hibája lesz, – merthogy mást nem nagyon tudnak mondani, csak egyféle politikai vonalat – mondta Szabó Csaba.

 

VÁRHATÓAN NEHEZÜLŐ SZOCIÁLIS PROBLÉMÁK VÁRNAK AZ ÖNKORMÁNYZATOKRA

Minden településnek rendelkezésére áll egy bizonyos szociális keret. Ez az utóbbi időben – azt vettem észre, sőt több városvezetővel is beszéltem – hogy nagyjából elég volt ez a keret, sőt, nem is merítették ki mindenhol ezt a forrást. Most, amikor bejelentették, hogy a rezsicsökkentés mellett azért bizonyos szinten, túlfogyasztás esetén megnőnek a háztartások költségei, akkor egy település vezetőjének megoldásokat kell majd keresnie. És ez nem is feltétlenül csak a saját hibája bárkinek is, ha esetleg túlfogyasztása lesz, mert lehet, hogy még rossz szigetelésű a háza stb. Ezek kezelésében biztosan segíteni kell. Párbeszédet kell folytatni a döntéshozókkal, mert mindenképpen meg kell tartani a rezsicsökkentés vívmányait, elemzések után pedig meg kell találni azokat a módokat, hogy a nehéz szociális sorsokon miképpen tudunk segíteni. Ennek érdekében lehet, hogy mindenféle extra kiadást egy-egy településnek el kell hagynia, és az így felszabadult forrásokat a válságba került rászorulók megsegítésére kell fordítani. De tulajdonképpen az önkormányzatok is rászorulók lehetnek majd bizonyos szinten, mert valószínű, hogy a rezsije minden önkormányzatnak emelkedni fog. Ezeket reményeim szerint majd kezelni tudjuk. Ez ugyanolyan, mint a Covid elleni védekezés volt, mert azt sem gondolhatjuk, hogy ebben csak a kormányzatnak volt feladata. Nekünk is vannak bizonyos adóbevételeink, vannak bérleti díjak és egyebek, ezekből most sajnos erre is kell áldoznunk.

Tehát mindig arra a legfontosabbra kell költeni, ami adódik, most talán a legfontosabb lesz a rászorulókon, a gyerekeken, az időseken való segítség. És azt gondolom, hogy minden egészséges gondolkodású magyar embernél így van, hogy ők az elsők és utána jön csak a többi ember, illetve az önkormányzat további feladata. Tehát Rátóton biztosan nem fogunk rendezvényekre pluszban költeni, hanem megpróbáljuk ezeket a feladatokat úgy megoldani, hogy mindig fedezze az adott rendezvény bevétele magát a programot – mondta Spiegelhalter László.

– Azt láttuk, hogy Vácon hogy kezelik ezeket a helyzeteket, mert amikor a COVID-járvány alatt  segíteni kellett volna az embereket, akkor a városvezetés nulla forintos állásidőre küldte az embereket, kirúgott embereket a munkahelyükről, úgyhogy mindent megtettek azért, hogy az embereknek még nehezebb legyen ebben az időszakban a helyzetük. Arról ne is beszéljünk, hogy kilakoltattak embereket, és még voltak egyéb ilyen erősen megkérdőjelezhető intézkedésük. Ha ezt fogják most is csinálni, akkor az embereknek tényleg fel kell Vácon kötni a nadrágjukat, mert itt nem megkönnyítések lesznek, hanem nehezítések – mondta keserűen eddigi tapasztalatait Szabó Csaba.

 

VÁC MÁR NAGYON VÁRJA AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOKAT

Fél évvel előrébb hozta a Parlament a következő önkormányzati választást, az európai uniós választásokkal egy időben tartják majd 2024-ben, ami azt jelenti, hogy alig több, mint másfél év van már csak a következő önkormányzati ciklus elejéig. Ügyvezetőként azonban még októberig maradnak a 2019-ben megválasztott önkormányzati képviselők. Én általában pozitívan állok minden új dologhoz, tehát ebben is alapvetően ennek a pozitívumait veszem észre. Egyrészt valószínűleg ez azért is szerencsés, mert egy választás lesz, és nem kettő. Egy időben lesz az uniós választás és az önkormányzati választás, tehát sokkal kevesebb pénzébe kerül mindez az adófizetőknek. A másik pedig az, hogy bármilyen változás is bekövetkezik egy település életében, akkor a régi és az új stáb egyaránt érdekelt lesz a közös együttműködésében.

Ha Vácrátóton esetleg én maradnék, így folytathatom tovább, ekkor lesz egy olyan félévem, amelynek során megerősíthetem még azokat a döntéseket, amit az előző testülettel meghoztunk. Ha a testület nagy része jön tovább, vagy új testület lesz, akkor már őket is fel tudjuk készíteni a munkára. Tehát mindenféleképpen üdvözlendőnek tartom ezt a döntést. Ahol váltás lesz, ott az előző testület és az előző polgármester szép nyugodtan le tudja zárni azokat a munkákat, amelyek még az ő feladatai. Az is biztos, hogy lesznek majd sérültjei is, de ezt majd el kell fogadni minden résztvevőnek – mondta a rátóti polgármester.

– Szerintem is inkább pozitív hatásai lesznek. Azok a körök, amikben mozgunk, már nagyon várják az önkormányzati választást, és jó, hogy ez hamarabb lesz. A voksolás eredményhirdetése után közös munkával, majd a következő testülettel együttműködve föl fognak tudni készülni a felek arra, hogy átvegyék az irányítást a városban. Reméljük a változást Vác esetében – mondta Szabó Csaba.