A BEKOPOGÓ EMBER, A 2019-ES VÁCI „RENDSZERVÁLTÁS” EGYIK NEMVÁRT FIGURÁJA

A Váci Polgár júliusi számában jelent meg egy a közállapotainkról mélyen elgondolkodtató írás, amely a közösségi együttélés szabályainak becézett, valójában lakosságsarcoló intézkedés egyik anomáliáját, a városházi „Bekopogó” alakját írja le, mint a 2019-es „rendszerváltás” egy nemvárt, a váci idősek rettegett figuráját.

***

A fű nő. S ha 15 cm fölöttire nő, várható, hogy jön a Bekopogó vagy a Becsöngető Ember. Nem is akármikor jön. Vasárnap. Lelki szemeimmel látom, ahogy rója az utcákat, szemmértékkel méricskéli a fű magasságát.

Egy vonalzó 30 cm hosszú. A fele 15 cm. Ránézésre nem nehéz megsaccolni, hogy egy-egy ház előtt milyen magasra nőtt meg már a fű. Csengő nem lévén bekopog a több lakástulajdonú házba. Az udvaron épp van valaki. Igaz nem ott lakó, csak látogató. Bekopogó emberünk elmondja szigorúan a szentenciát. Kilátásba helyezve a büntetést, ha nem intézkedik gyorsan a ház. Sorszerű, hogy az utcán a sövény előtti füves rész éppen egy 75 éves idős ember ablaka előtt van. Mindig rendszerető volt, háza utcafrontjára is.

De már nincs erő sarlózni. A hozzátartozók távol élnek. Jó szomszédságú a ház, de röstell annyiszor szívességet kérni. A büntetéstől viszont fél. Elgondolkodom.

Városunk önkormányzata intézkedéseiben lakosságbarát. Ezt olvastam valahol régen egy városi lapban. Megnyugtató volt ez a hír. Akkor.

Most viszont, ha nem a Bekopogó Ember megy, érkezik a fölszólítás. S oly eltökélten, hogy másik ismerősöm régen elhunyt édesanyját is fölszólították. De volt olyan ismerős, aki hetekkel a fölszólítás előtt vágta le a füvet. Az a fránya fű bizonnyal bátorkodott talán 15 cm fölé nyúlni, amikor is a fű növését figyelő fizetett szemlélő megtapasztalta, hogy bizony a fű nő, csak nő a ház előtt.

Ismerősöm bedühödött. Pedig nyugodt ember és még toleráns is a jelenlegi önkormányzati vezetőség iránt. Személyes fölkeresés után a hivatal visszavonta a fölszólítást. Elhatározta, minden fűnyírás után időponthoz csatolva, lefényképezi az utcafronton levágott területet. Bizonyítéknak! Hát,- ha nincs jobb dolga…!

A közterület-felügyelet igen szorgosan végzi munkáját a városban. Ez abban is megnyilvánul, hogy még a saját plébániája kapubejárója előtt parkoló plébánost is megbüntették 30 ezer forintra.

Való igaz a plébánia előtti terület paradox módon városi közterület. Non plus ultra! Fölülmúlhatatlan teljesítmény! A jó szándéknak, a józan észnek, azért mégis csak ellentmondó dolog!

De félre az iróniával. Szomorú, szomorú mindez…

Hány és hány idős váci embernek okozhat ez nyugtalanságot, álmatlanságot és gondot tavasztól őszig. Akik ráadásul még szégyellik is, hogy már képtelenek házuk előterét gondozni. Ők a 75 év fölötti régi, idős váciak még abban nevelődtek, hogy portájuk tiszta és rendes legyen, mert szeretik városukat.

Őket, váci időseinket nem inkább segíteni kellene? Megkönnyíteni helyzetüket? De nem a Bekopogó Emberek vasárnapi szigorával vagy kérlelhetetlen hangvételű fölszólító levél küldésével.

Ez is mind pénzbe kerül! Kevesebbe, mint a közhasznú munkában kiadott fűnyírás? Meg valahogy, nem is méltó egy lakosságbarát, időseit megbecsülni akaró önkormányzathoz.

Sz. Á.