KÁRÖRVENDŐKNEK ÉS HUHOGÓKNAK: A FOCI MÉGISCSAK A FIATALOKRÓL ÉS A SPORTOLÓKRÓL SZÓL – HELYZETJELENTÉS A VÁC FC-RŐL

Az alábbiakban igyekszünk olvasóinknak összefoglalni, hogy mik a tények és melyek a már kiismert városházi hisztériakeltés módszerei ezúttal éppen a Vác FC körül.  

2019 nyarán az előző tulajdonos nem tudta tovább üzemeltetni az akkoriban NB II-ben szereplő felnőtt csapatot. Ekkor a VLSE úgy döntött – mint utánpótlásképző egyesület –, bár erőn felüli, így nehéz döntésként, de átveszi az akkorra fizetésképtelenné vált felnőtt csapat üzemeltetését annak érdekében, hogy megmaradjon Vácon a labdarúgás felnőtt szinten is. A VLSE 6-19 éves korosztályig foglalkozik az utánpótlás képzéssel, de ennek sikeréhez elengedhetetlen egy felnőtt csapat megléte, mely perspektívát és motivációt jelent a futballista fiataloknak.

Ma azonban egy felnőtt NB III osztályban szereplő csapat költségvetése 130-150 millió forintot is meghaladó összeg. Ennek előteremtése évről-évre egyre nagyobb terhet jelent az utánpótlás egyesületnek.

Mára be kellett látni, önmagában az egyesület ennek finanszírozására nem képes.

Ez nem példa nélküli, alig egy hete jelentette be a Pápa FC, hogy miután Pápa Önkormányzata nem tudja támogatni felnőtt csapatot, nem indulnak a harmadik vonalban. Vác is ebben a cipőben jár, a szükséges költségvetés fele, közel 50 millió forint biztosított lenne, de a többi sajnos nem. Így az önkormányzathoz fordult a csapat, hogy a felnőtt csapat működését támogassa, de sajnos napirendre sem vette a testület a kérést. Így a Vác VLSE rendkívül nehéz helyzetbe került.

Mivel az egyesület önmagában nem tudja tovább finanszírozni a felnőtt csapatot, az elnökség egy együttműködés mellett döntött. A Bánk-Dalnokival együttműködve el tudnak indulni az NB III-ban, Bánk-Dalnoki – Vác VLSE néven továbbra is megmarad a kifutási lehetősége a váci fiatal sportolóknak, várhatóan több váci nevelésű játékos tud majd így pályára lépni NB III-ban a 2022/2023-as szezonban.

E mellett pedig a Vác VLSE saját nevelésű játékosaival elindul a Pest Megye I. bajnokságban is, mely szintén a helyi fiataloknak tud lehetőséget biztosítani a futball folytatására felnőtt szinten is.

Ez a megoldás végül jó az egyesületnek, a helyi futballnak is. Minden bizonnyal lesznek, akik ezt a megoldást kritizálják és az önálló indulást hiányolják. De amíg nincs a város, vagy egy tőkeerős támogató a felnőtt csapat mögött, csak az együttműködés lehet a megoldás. A Budapesti Dalnoki Akadémia már régóta együttműködik a bánki futballcsapattal és ennek keretében be is jutottak Nógrád megyéből az NB III-ba. Most ehhez az együttműködéshez csatlakozik a Vác VLSE is.

Azonban nagy valószínűséggel innentől kezdve várhatóak lesznek a városháza részéről az ismert sportellenes, hisztérikus megnyilvánulások, amelyek arról fognak majd szólni, hogy ez már nem az a Vác.

A hisztéria igazi célját Matkovics Ilona egyik beszámolójában elmondta „másik futball vezetőket is lehetőséghez juttatni”. 2019-től kezdődően szinte minden idevonatkozó cselekedete arra irányul, hogy a városi sportéletben új, sőt hozzá közeli sportvezetőket látna szívesen, tehát a megválasztása óta folyamatosan tart már egyféle politikai kiszorítósdi.

Ennek biztos jele az, hogy korábban jelentősen megemelte a bérleti díjakat, a laktanyában mindenáron föl akarja mondani az egyesület használati szerződését, hogy ott ne építhessen pályát, a stadionban végzett beruházás műszaki átadójára az önkormányzat meghívást kapott, de nem képviseltette magát, a kivitelező ott volt, a VLSE képviselője ott volt, a Sport Kft. ott volt, de az önkormányzat részéről senki sem jelent meg. (Négy milliárdot követel Matkovich Ilona a város turisztikai fejlesztése ügyében, de nem hajlandó elmenni a Nagytemplom felújításának bejárására a püspök úr és az országgyűlési képviselő invitálására, hogy megtekintse, mire is költik ezt az állami támogatást. Ez ugyanaz a viselkedés!).

Mára pedig a bérleti díj mellett a rezsidíjat is rá szeretné terhelni az egyesületre.

Az együttműködés lényege viszont az: megmaradnak városunkban az NB III-as meccsek és a fiataljainknak megmarad az a lehetősége, hogy felnőtt korosztályban kipróbálhassák az oroszlánkörmeiket.

A VLSE ebben az új struktúrában illeszkedve mindent megtesz azért, hogy minél több váci nevelésű játékos mutatkozzon be felnőtt szinten akár NB III-ban, akár Pest Megye I. osztályában.

Sajnálatosan hazudik a városházi propaganda sajtó arról is, hogy nem számolt el az egyesület, ezzel szemben az igazság az, hogy 2021. január 4-én a szerződésnek megfelelően leadta az elszámolását. A Vác FC elszámolásáról másfél év óta sincs érdemi válasz.

A baloldali Összefogás politikai nyomása szinte tapintható minden téren, ahol nem az ő embereik vannak. Ahol csak tudják, igyekeznek ellehetetleníteni a váci labdarúgást, sőt minden olyan váci sportágat, amelynek vezetői nem tartoznak a politikai bűvkörükbe.

Matkovich tehát kertelés nélkül leírja más futball vezetőket szeretne pozícióba juttatni, e hatalmi játékában a városvezetés mindenhol fékezi, sőt semmiben nem segíti a váci labdarúgás előrehaladását, pedig minden ellenlábasnak, kárörvendőnek és huhogónak, ha a szíve mélyére néz, akkor be kell látnia, hogy a foci mégiscsak a fiatalokról és a sportolókról szól.