SZOMBATON KEZDŐDIK A RÉGI ZENEI NAPOK PROGRAMSOROZATA

A hét végén kezdődik városunkban a 38. Régi Zenei Napok kurzus- és koncertsorozata, az esemény ismét nagyszerű programokat kínál a nagyközönségnek.

Rögtön a nyitókoncerten – melynek a Fehérek temploma ad helyet július 2-án 20 órai kezdettel – a régizenélés legambiciózusabb hazai művészalakulatai, vagyis a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Vashegyi György két együttese, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lépnek közönség elé, Lalande népszerű műveit szólaltatják meg.

A „grand motet” Lalande életében élte virágkorát, melynek legjelentősebb képviselőjének őt tartják. A grand motet – mint francia barokk emblematikus egyházi zenei műfaj – zenekart, kórust és szólistákat felvonultató „nagy motettát” jelent.

Lalande zenei szolgálatot folytatott több templomban, majd XIV. Lajos francia király udvarába szegődött. A fennmaradt írások szerint a király versenyt hirdetett és a XXXII. zsoltár szövegének, a Beati quorum-nak megzenésítése volt a feladat. Az elkészült kompozíciók közül mindössze négyet választott ki az uralkodó, köztük Lalande megzenésítését is. A zeneműpályázat nyertesei negyedévenként osztozkodtak a zenei szolgálaton: Lalande kapta a karácsonyi időszakot, mellyel hosszútávon bebiztosította helyét a királyi udvarban.

A koncerten Lalande nagy motettáit csokorba szedve szólaltatja meg a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar korhű hangszereken, nemzetközileg elismert szólistákkal kiegészülve.

Vezényel Vashegyi György karmester, aki a Régi Zenei Napok kurzusainak visszatérő professzora, kamara és zenekari órákon tanulhatnak tőle a diákok a fesztivál ideje alatt.

Előadók: Orfeo Zenekar és Purcell Kórus, Hasnaa Bennani – dessus, Szutrély Katalin – dessus, Nicholas Scott – haute-contre, Fabien Hyon – taille, Thomas Dolié – basse-taille
Vezényel: Vashegyi György

Műsor: Lalande: Notus in Judaea Deus; Nisi Quia; O Filii et Filiae; Quare fremuerunt.

Ribáry Zoltán