VÁCI NEMZETI KÖR: BÚCSÚT JÁRTUNK

2022. június 1-jén kis csapatunk felkerekedett, hogy több százezer magyar zarándokkal együtt a csíksomlyói pünkösdi búcsún részt vegyen az ünnepi szentmisén és köszöntse a Boldogasszonyt.

A kisbuszban helyet szorítottunk fél tucat kerékpárnak is, hogy sportos társaink Brassóból Csíksomlyóig az út egy részét biciklivel tegyék meg. Úti célunk legtávolabbi pontja Brassó volt, ami Váctól 750 km.

Odafelé megtekintettük a dél-erdélyi kerci apátság romjait, mely az erdélyi szász kultúra egy ékköve. Brassó környékén kellemes túrákat tettünk a Salamon kövekhez, a Tömösi-szorosba és az egykor Árpád szobrával büszkélkedő Cenk-hegyre. Célba juttattuk a Brassó melletti Négyfalu magyar nyelvű általános- és középiskola könyvtára részére gyűjtött és adományként felajánlott könyveket. Bebarangoltuk Brassó belvárosát, elmentünk a Szent Anna tóhoz, leróttuk a hősök emléke előtti kegyeletünket a Nyerges-tetőn.

Zarándoklatunk csúcspontja a Somlyó-hegyi pünkösdi szertartás volt. Felejthetetlen élmény volt, ahogy százezrek ajkán felcsendült a szép egyházi énekek után a Himnuszunk.

Lelkiekben feltöltődve indultunk vissza Vácra és az élményeinkről beszélgetve érkeztünk otthonról haza.

Konopás Attila, Váci Nemzeti Kör