MEGNYÍLT A III. IPOLYFESZT, RENGETEG PROGRAM VÁRJA A LÁTOGATÓKAT EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Péntek este hét órakor a kemencei katolikus templomban ünnepélyesen megnyílt az idei IpolyFeszt, melynek fővédnöke dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A térség országgyűlési képviselőjének és Kemence polgármesterének köszöntője után a 866 éves település impozáns templomában a váci Vox Humana Énekkar és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar előadásában Martini Palmeri: Tangó mise című művét élvezhette a közönség. Vezényelt Sándor Bence karnagy.

Rétvári Bence ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a III. IpolyFeszt szervezői a három nap alatt rendkívül színvonalas és színes kulturális, szórakoztató, sport és gasztronómiai programokkal várják a közönséget a gyönyörű Ipoly-mente tíz településen. Már az első nap is különleges élménnyel ajándékozza meg a fesztivál a vendégeket, melyre garancia a váci Vox Humana Énekkar és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar színvonalas műsora a katolikus templom szakrális szentélyében. De azok is remekül szórakozhatnak, akik péntek este Szobon a Beatrice és Nagy Feró koncertjére látogatnak el – mondta a képviselő.

Rétvári Bence a fesztivál jelentősebb programjainak ismertetése mellett – miközben megköszönte, hogy az országgyűlési képviselő választáson ismét bizalmat szavaztak neki a választópolgárok – rövid áttekintést adott arról, hogy az utóbbi három hónapban milyen állami támogatásokhoz jutott Kemence, melyek a település fejlődését segítik. A legjelentősebbnek a csapadékvíz elvezetését szolgáló projekt megvalósítására elnyert 300 millió forintot nevezte.

Rétvári Bence befejezésül nagyon kellemes kikapcsolódást, élmény gazdag fesztiválozást kívánt a közönségnek.

A III. IpolyFeszt megnyitóját tartjuk ebben a csodálatos templomban, melynek nemcsak a nagysága impozáns, de az akusztikája is csodálatos. Nem véletlenül vagyunk rá büszkék mi kemenceiek – mondta köszöntőjében Pongrácz János polgármester. Hozzátette: az IpolyFeszt óriási előrelépés az Alsó-Ipoly-mente településeinek életében, hiszen az ország távolabbi területeiről idelátogató vendégek megismerhetik a régió csodálatos természeti kincseit, hagyományait, kulturális értékeit, épített örökségeit.

Pongrácz János szólt arról is, hogy Kemence idén ünnepli fennállásának 866. évfordulóját, melyet színvonalas falunap keretében ünnepelnek meg. Távlati terveik megvalósítása érdekében két pályázaton is indultak. Mint elhangzott 1752-től 1806-ig Kemence volt Kis- és Nagyhont Vármegye székhelye, melynek emlékére újjá szeretnék építeni az egykori vármegyeháza épületét, melyben korabeli időket bemutató kiállítással fogadnák a látogatókat.

Az ünnepi köszöntők után az ének és a zene gyönyörűen csengő hangja töltötte meg a csodálatos építészeti szentélyt, a katolikus templomot a közönség örömére.

Vetési Imre

A fesztivál részletes programja itt található.