A SÁRLAVINA UTÁNI HELYREÁLLÍTÁSRÓL SZÁMOLT BE RÉTVÁRI BENCE

A csütörtök délutáni esőzések következtében újra több helyen sár- és kőlavina zúdult a vasúti sínekre és a 12-es útra. Még aznap a katasztrófavédelem mind Zebegény, mind Nagymaros irányából lezárta a közutat, és lehetetlenné vált a Szent Mihály-hegy alatti vonatközlekedés is. Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője a történtek után hamarosan helyszíni bejárást tartott és egy közösségi oldalán megosztott videóban tájékoztatta a polgárokat.

– A hirtelen intenzív eső ismételten sár- és kőlavinát indított el a Börzsöny oldalában Nagymaros és Zebegény között – ismertette Rétvári Bence. Két évvel ezelőtt egy 1,2 kilométeres, most pedig egy 1,5 kilométeres szakaszon zúdult le nagyon gyorsan a rengeteg eső következtében sok sár és kő, elmosva ezeken a helyeken a vasutat is, és sok helyen rengeteg hordalékot sodort az útra.

A térség képviselője megköszönte a rendőrség, a katasztrófavédelem és a magyar közút szakembereinek azt a  megfeszített munkát, hogy azonnal igyekeztek a károkat elhárítani és felmérni azt, hogy milyen helyreállítási munkákra lesz szükség.

A helyreállítási munkákról elmondta még, hogy a szakemberek tervei szerint vonatpótló autóbuszok indulhatnak el először a közúton jövő hét elejétől, majd a jövő hét közepétől félpályásan megindulhat a forgalom a közúton, a másik pályarészt viszont addig tartják lezárva, amíg a vasúti pályát fel nem tudják újítani. A vasúti pálya felújítása valószínűleg hosszabb időt vesz igénybe. Ott először a Duna oldali pályán indulhat el majd a forgalom, a későbbiekben, de még a nyár folyamán majd a másik pályaszakaszon is elindulhat a forgalom.

A képviselő a rövid bejelentkezése végén megköszönte előre is mindenkinek, akik a majdani helyreállításban közreműködnek.