PETŐ CSILLA: VÁCI ZARÁNDOKOK A CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚN

A váci FIDESZ csoport által meghirdetett pünkösdi csíksomlyói búcsúra június 3-án két kisbusszal utaztunk Székelyföldre, hálát adni a Szűzanyának az áprilisi választási győzelemért (is) illetve a Nemzeti Összetartozás napjára emlékezni.

A program koordinátoraként én voltam a felelős minden részlet kidolgozásáért. 18 fő vett részt az erdélyi utazáson, jellemzően váciak, de csatlakoztak a választókerületből is, Pencről, Kóspallagról, Nagymarosról, Szobról, Márianosztráról.

A szállásunk a Dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik Gyermekvédelmi Otthonában volt, ami Csíkszeredától pár kilométerre lévő Csíkszentsimonban volt. Itt tizennégy, 16-18 év közötti fiatal, (lányok és fiúk vegyesen) nevelkednek. Az otthon vezetője és lelke Fazakas Judit asszony, aki saját három gyermekével és férjével él együtt a fentebb említett otthonban. Elmesélték, hogy a fiatalok iskola után gazdálkodnak a több hektáros területen, lovakat tartanak, mangalicát hizlalnak, igyekeznek részben önfenntartó módon élni.

Fantasztikus volt megtapasztalni azt a szeretetet, minden apró részletre kiterjedő gondoskodást, amivel minket fogadtak és vártak, és egész ottlétünk alatt elláttak.

Szombaton reggeli után csatlakoztunk a zarándokokhoz, akikkel együtt tettük meg a közel 13 km-t a nyeregbe, a Hármashalom oltárhoz. Gyönyörű volt az ünnepi szentmise, szívszorítóan megható a hívek sokasága, ameddig a szem ellátott tömött sorokban mindenhol zarándokok. Végezetül a Himnusz(ok) éneklése több százezer torokból úgy hangzott, amihez foghatót soha,  sehol nem tapasztalni!

A pünkösdi misét követően délután Csíksomlyón találkoztunk Böjte Csaba atyával, aki a visegrádi Szent György Lovagrend által ajándékozott harangot, valamint Székely Csaba, (székely) fafaragó által készített haranglábat – ünnepi szertartás keretében – az alábbi gondolatokkal áldotta meg:

„Békeharang hirdeti Csíksomlyón népünk béke iránti olthatatlan szeretetét! A Boldogságos Szűzanya, mindannyiunkat az áldott békéért folytatott imára hív. Nap mint nap imádkozzunk, hogy a háború poklába sodródott világunk Mária vezetésével újból megtalálja az áldott békét!”

Az áldást követően – rövid beszélgetés után – az atyával sikerült közös fotót is készíteni.
Estére érkeztünk vissza a szálláshelyre, ahol átadtuk a fiataloknak hozott ajándékokat és közösen elültettük azt a kis hársfát, amit emlékül Vácról hoztunk. Megszámlálhatatlanul sok édesség, piperecikk, társasjáték, sporteszköz, hátitáska, DVD talált gazdára. Megható volt látni a csillogást, az örömet a szemükben! Köszönet a támogatásért dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselőnknek, a váci Egyházmegyei Karitásznak, a Piarista Kilátó Központnak, Hertelendi Lajos vállalkozónak és azoknak a magánszemélyeknek, akik adományaikkal hozzájárultak az ajándékozás sikeréhez.

Vasárnap délelőtt ismét alkalmunk volt találkozni Böjte Csaba atyával, aki évzáró szentmisére érkezett a csíkszentsimoni fiatalokhoz.

Feledhetetlen élmény volt minden perce annak a három napnak, amit Székelyföldön töltöttünk. Köszönet érte! Most már nem az a kérdés, hogy megyünk-e újra, hanem az, hogy MIKOR?