AZ ÁSZ VIZSGÁLAT ALAPJÁN VÁC TOVÁBBRA IS ŐRZI AZ EGYIK LEGKORRUPTABB VÁROS CÍMÉT

Bár a városháza számos fórumon szívesen eltagadná, de az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2022. május 5-én kiadott jelentése a 78 önkormányzati intézményre kiterjedő ellenőrzés során Vác Város Önkormányzat Gazdasági Hivatalát MAGAS kockázati besorolásúnak ítélte meg. Az önkormányzatokat és intézményeiket abból a szempontból ellenőrizték, hogy milyen minőségű az integritásuk és a belső kontrollrendszerük. Vác e szempontból csúnyán leszerepelt.

Az önkormányzatok, az önkormányzati társulások által fenntartott, közszolgáltatásokat
nyújtó 78 ellenőrzött intézmény közül 43 intézmény működésében és gazdálkodásában az
Állami Számvevőszék kockázatokat azonosított, ezért figyelemfelhívással fordult az
intézmények vezetőihez.

Ezek egyike Vác is!

Az Állami Számvevőszék figyelemfelhívására

  • 25 intézményvezető felelős vezetői intézkedéseket tett, amelyekkel csökkentették a hibák jövőbeni előfordulásának kockázatait.
  • 12 intézményvezető intézkedései nem csökkentették az azonosított kockázatokat. (Ezek egyike Vác is!)
  • 6 intézményvezető nem tett lépéseket a kockázatok csökkentése érdekében, így ott a hibák jövőbeni előfordulásának kockázatai növekedtek.

Hangsúlyozzuk, a vizsgálat 2022. május 5-i keltezésű, úgyhogy amíg pozitívabb eredményt nem ad ki az ÁSZ, kénytelenek vagyunk egy olyan városban élni, ahol Vác Város Önkormányzat Gazdasági Hivatalát MAGAS kockázati besorolásúnak kell tartanunk, amelyre a korrupció árnyéka bármikor rávetülhet, mind a jelenlegi intézményre, mind a városvezetésre.