A MÁRVÁNY TÉR EDDIGI SZOMORÚ KÁLVÁRIÁJA – OLVASÓI LEVÉL

Úgy tűnik, hogy sok vácinak feltűntek a polgármester asszony és családtagjai ingatlan ügyei, folyamatosan kapjuk olvasóink észrevételeit ebben a témában. Ebben a legutóbbiban azt kérdezik: Matkovichnak csak akkor fontos a lakosság felé tett ígérete teljesítése, ha érdeke fűződik hozzá, és az érdeket talán már nem szavazatban, hanem immár forintban mérik?

***

A Márvány tér körüli botrányban Matkovich megsegítésére sietnek diótörői is.

Az első parkfelújítási terv elbukott, úgy ahogy a polgármester ígérete is, miszerint 2021. augusztus 20-án már a megújult Márvány téren ünneplik Szent Istvánt és az államalapítást.

De az egyik diótörő – régi ismerősének élete párja – éppen parkok, kertek tervezésével foglalkozik. Úgyhogy a folyosói pletykák szerint valószínűleg busás összegért egy busás összegbe kerülő terv készült el. A régi, jó kapcsolatok jól fialhatnak. Az április 3-i választási vereség után gyorsan kiírták a Márvány tér felújítására a közbeszerzést. Minden bizonnyal azért, mert

a városvezetés be akarja bizonyítani a már bebizonyíthatatlant: betartja az ígéreteit.

Vagy a saját maguknak tett ígéreteiket? Haverok … pénz …. haverok és pénz …. Gondolva az eljövendő szűk napokra. Különös az is, hogy milyen rövid idő áll rendelkezésre a meghívott cégeknek a Márvány tér felújítására benyújtandó pályázatok leadására, kevesebb mint két hét.

  • Lehetséges, hogy jó diákok módjára előre dolgoztak, és ismeretekkel rendelkezve már csak önellenőrzést kellett végezniük, hogy a számok azok-e, amiket nekik vagy ők diktáltak?
  • Lehetséges az is, hogy a zárt, meghívásos közbeszerzés esetén csak bizonyos cégeket hívnak meg és más vállalkozók, sok váci, ki vannak rekesztve a tájékoztatásból?
  • A közbeszerzési kiírásban foglaltakról és a pontos műszaki tartalomról miért nem tudhattunk előzetesen!?

Mire megtudjuk, hogy ki volt a nyertes, addigra a pecsét a szerződésen meg is száradt. Miután építési munkáról is lehet szó, így erős a gyanú, ill. valószínűsíthető, hogy Matkovich udvari rendtartásából fog származni a nyertes pályázó. Lehetséges, hogy a Főtér egyik önkormányzati ingatlanát felvásárló és egy másik főtéri épület tetejét felújító cég lehet? Lehetséges az is, hogy a többi „bábnak” meghívott cég pedig vagy a nyertesé vagy jó barátoké, akiket hálából behív alvállalkozónak a befutó?

Ha a Márvány tér ügye egy tiszta játszma lenne, akkor a polgármester asszony a vasárnapi esti meséjében leírta volna, hogy közbeszerzést íratott ki, mert méltó augusztus 20-i ünnepségen szeretné ígéretét betartani. A folyosói pletykák 80–280 millió forintos felújítási összegről beszélnek. Az igazság 280 millió Ft is lehet, hiszen a meghívásos közbeszerzési eljárás határösszege a 300 millió Ft. Vagyis, ha a megpályáztatott műszaki tartalom becsült értéke 300 millió Ft alatt van, akkor meg lehet tenni, hogy közzététel nélkül meghívnak bizonyos cégeket a közbeszerzésre. De ha akarná a városvezetés, az ilyen beszerzések is lehetnének nyíltak minden cég előtt úgy, hogy a kiírás feltételeinek megfelelően pályázhassanak.

De lássuk nyersen a számokat, honnan hova jutottak:

A rendbetételhez szükséges összegről többször is tárgyaltak a képviselők, elképesztő méreteket öltött az testület által megszavazott összeg, az eredeti költségvetésben lévő 10 millió forint már több mint 70 millió forintnál jár. Úgy, hogy még el se kezdték.

2021-ben 10 millió forinttal került a költségvetésbe a Szent István (Márvány) tér burkolatcseréje. 2021. július 14-én Ferjancsics László önkormányzati képviselő javaslatára megduplázták ezt az összeget 20 millió forintra.

Dokumentum: 2021. évi költségvetés, 15. oldal

A jegyzőkönyv szerint úgy fogalmazott: „lényegében amikor itt a napirendnél szavazunk, akkor ezekről fogunk szavazni, valamint arról, ami már egyébként korábban benne volt a költségvetésünkben, hogy a Szent István térre plusz forrást biztosítsunk azért hogyha már megújítjuk, akkor hosszú távon az a tér hozzányúlás nélkül működhessen, ehhez még egy kis pénzre van szükség, tehát lényegében költségvetés rendeletmódosítás a napirendnek a neve…”

Dokumentum: 2021. július 14. Kt ülés, Költségvetési rendelet módosítás 16. oldal

Dokumentum: 2021. július 14. ülés jegyzőkönyve, 19. oldal (Ferjancsics és Matkovich)

Két hónappal később, 2021. szeptember 22-én újra módosították a költségvetési rendeletet, ekkor emelték meg még egyszer az előirányzatot 54.177.000 Ft-tal. A 2021. november 17-ei ülésen 74.177.000 forintnál állt meg ez az összeg.

Újra Ferjancsics László volt az egyik, aki az emelés pártjára állt: „Miután már tarthatatlanná vált nem ebben, hanem a korábbi ciklusokban ez a probléma, az önkormányzatunk meghozta az erre vonatkozó döntést és idén a költségvetésbe ehhez költségvetési forrást is rendelt. Többet kellett hozzárendelni, mint amit eredetileg gondoltunk, hiszen az adakozási dolog sem úgy zárult, vagy legalábbis egyelőre nem úgy zárult, ahogy korábban az ígéretek erre vonatkozóan megfogalmaztak.”

A pénz tehát megvan, bőven, de munka még sehol. Az idei költségvetésbe is betervezte a városháza a tér felújítását, de hát várjuk ki a végét. A májusi testületi ülésen egyébként az eredeti 10 milliós helyett már 100 milliós költség került szóba!

Megkérdőjelezhető az is, hogy mennyire etikus a városvezetéstől az, hogyha egy olyan cég tulajdonosának – vezetőjének adna megbízást, aki egy lakás árát perelte ki a városból…

Meg kell jegyeznünk, hogy a közbeszerzések nehézkesen haladnak Vácon mostanság. Ezt a város gondozatlansága miatt gondoljuk. Hiszen, ha szerződés köttetett volna a város zöldfelületeinek gondozására, akkor valószínűsítjük, hogy jobban haladnának a fűnyírások.

Szeretnénk megjegyezni végül, hogy a folyosói pletykák vagy éppen nem pletykák szárnyakra kelése egyre sűrűbb lesz hamarosan, és ha ehhez párosul az internet világa, ahol néhány kattintással és türelemmel valós összefüggéseket lehet fellelni, akkor az ilyen jellegű cikkek száma megnövekednek majdan.