FERJANCSICS LÁSZLÓNAK KÖZSZEREPLŐKÉNT TŰRNIE KELL A TEVÉKENYSÉGÉRE VONATKOZÓ KRITIKÁT – PERT VESZTETT AZ ALPOLGÁRMESTER

Immár nyolcra emelkedett a lapunk ellen teljesen feleslegesen indított, majd a városháza és a durcáskodói által elvesztett perek száma. Ezúttal éppen Ferjancsics László vesztett sajtóhelyreigazítási pert a VácOnline-nal szemben (első fokon), így ha a baloldali alpolgármester beletörődik az ítéletbe, akkor a bíróság arra kötelezi őt, hogy fizessen meg:

  • a Magyar Állam javára, felhívásra 36.000 Ft le nem rótt illetéket,
  • a VácOnline-nak 30.480 Ft perköltséget,
  • valamint a hírportált üzemeltető Hellodunakanyar Kft. részére 15.240 Ft perköltséget.

Ferjancsics László sérelmesnek tartotta a 2021. július 14-én megjelent, „A mindent és mindenkit eláruló városi pénzhiéna most is titkos játszmát játszhat” című cikkünknek azt a kijelentését, hogy Juhász Béla sződligeti polgármester suttyomban közpénzeket juttat Ferjancsics László váci alpolgármesternek, továbbá azt is, hogy az alpolgármester a közösségi oldalakon mindenféle álneveken Inotay Gergelynek hozsannázik.

A VácOnline védője a tárgyaláson előadta, hogy a sérelmezett cikk a vélemény rovatban jelent meg, illetve a szövegkörnyezetben a valószínűleg szó is szerepelt.

A cikk tehát egyféle véleménynyilvánítás, a VácOnline nem tényként állította az ott közölteket, hanem véleményét fogalmazta meg, amit a bíróság is így láthatott, hiszen ítéletében elutasította Ferjancsics keresetét.

Az köztudomású Vácon, hogy Ferjancsics László az 1990-es évek óta önkormányzati képviselő, többször volt alpolgármester, jelenleg is ezt a tisztséget tölti be. Az eltelt idő alatt ellentétes politikai pártok színeiben indult, ebből ered az, hogy sokan árulónak tartják őt a váci közéletben. Azt láttatta cikkünk, hogy jó, ha már a saját szövetségesei sem bíznak meg benne, ezt a helyzetet próbálta írásunk kifigurázni.

Mivel Ferjancsics Vác közéletében az 1990-es évek óta tevékenyen részt vesz, nem vitás, hogy közéleti szereplő, akinek a tevékenységére vonatkozó kritikát, véleménynyilvánítást fokozott mértékben kell tűrnie.

Cikkünk azt kívánta kifejezni, hogy a baloldali alpolgármester a múltban és az adott helyzetben a jelöltségért küzdő mindkét személyhez kötődik, és a felperes korábbi, ellentétes politikai oldalakhoz kapcsolódása miatt azt feltételezzük, hogy mindkét riválishoz „dörgölőzik”.

Bármily sajnálatos is ez a városháza jelenlegi vezetésének, de a magyar véleménynyilvánítás szabadsága nem ér véget Vác határában sem.

Az ítéletben szaknyelven ez így hangzott el:

„Nem adhat alapot helyreigazításra a személyiségi érdekek esetleges sérelme, ha nem tényállítás útján valósul meg, ebből következően véleménynyilvánítás, értékelés, bírálat, valamint a társadalmi, politikai, tudományos és művészeti vita önmagában nem lehet sajtó-helyreigazítás alapja.”

Tehát nagyjából erre számíthat a választópolgároktól minden jelenlegi városi vezető, a váciak bizony akár kendőzetlenül is, de el fogják mondani ezen túl is a véleményüket azokon a fórumokon, amire nem tudnak rendelettel szájzárat tenni, ahonnan nem tudnak cenzorokkal kitiltani.