CSALÁDI NAPPAL ÜNNEPELT A 100 ÉVES VÁCI REMÉNYSÉG EGYESÜLET

Az alapítása 100 éves jubileumát ünneplő Váci Reménység Egyesület május 28-án rendkívül gazdag programú családi napra hívta és várta az érdeklődőket a Vanyek Béla Sportcentrumba.

Az esemény bevezetéseként Fábián Nikoletta konferanszié külön köszöntötte a megjelentek között az újjáalapítástól hosszú éveken át az egyesület élén álló Moys Csaba tiszteletbeli elnökségi tagot, s nagy tapsot kért a vendégsereg megvendégelésére készített híres Reménység-babgulyás főszakácsának, Oroszi Sándornak is.

A köszöntők sorában Kovács Örs Levente elnök így fogalmazott:

„Hosszú, kínos pandémiás időszak után, de virulva, élve és örülve egymásnak itt vagyunk egy gyönyörű szép sportcentrum gyönyörű szép pályáján, és hálát adunk az Úrnak, hogy egy száz éves évfordulót ünneplünk. Kevés magyarországi szervezet dicsekedhet ilyen gyönyörűséges múlttal, úgy gondolom, hogy ennek tudatában, ennek örülve jöttünk ma össze, és kicsiben, de leképeztük az egyesület életét, bemutatkoznak sportszakosztályaink, cserkészeink, rálátást biztosítva arra, hogy mit is csinálnak ők. És hát az egymással történő találkozás és beszélgetés is lehetőséget ad arra, hogy megbeszéljük napi gondjainkat, reményeinket, lehetőségeinket, vágyainkat, úgyhogy én azt kívánom önöknek, hogy érezzék magukat jól, ismerjék meg jobban az egyesületet, egymást. Bízzunk benne, hogy a következő száz év is úgymond borítékolva van ennek a nagyszerű klubnak.”

Fábián Fédra elnökségi tag kiemelte: büszke arra, hogy egy ilyen patinás, száz éves egyesületnek a tagja lehet, szavai szerint ez a gazdag múlt kötelezi is őket arra, hogy – bár a mai rohanó világban ez egyáltalán nem könnyű – tovább éltessék a hagyományokat, a reményt, azt a szellemiséget, amit az alapító Vanyek Béla kanonok örökül hagyott, s amiben a hazaszeretet, a hit erősítése is kiemelkedően fontos.

Tóth Barnabás elnökségi tag, cserkészvezető egyrészről köszönetet mondott az egyesület minden munkatársának a mindennapi munkájáért, a centenáriumi ünnepi események szervezéséért és megvalósításáért, másrészt az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a jubileum alkalmából megjelentetett könyvet, amiből nagyon sok érdekességet megtudhatnak az érdeklődők a klubról.

A VRE számos partnere között kiemelkedően fontos többek között a Magyar Paralimpiai Bizottság, ennek megfelelően eljött a családi napra Szabó László elnök és Urr Anita főtitkár is.
– A magyar sportnak egy nagyon fontos szegmense a fogyatékos sport, és az elmúlt tizenöt-húsz évben kialakultak ennek a területnek azok a fontos bástyái, amelyek kiemelkedő bázisai ennek az ügynek, a Váci Reménység Egyesület is az egyik legfontosabb ilyen bástya. A paraatléták sportolási lehetőségeinek a biztosítása egy nagyon fontos üzenet, ezt én úgy szoktam megfogalmazni, hogy fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, vesztesnek lenni, attól, mert valaki fogyatékosként él, sportol, nem kell, hogy vesztes legyen, sőt, kerüljenek közülük minél többen a győztesek oldalára! Én nyilván belülről látom ezt a világot, bizonyos értelemben egy prizmán keresztül, de talán nem tévedek, ha azt hiszem, hogy Magyarországon, a magyar emberek között a fogyatékosok segítésének, támogatásának egyre nagyobb presztízse és fontossága van.

És nyilvánvaló, hogy ha nem lennének olyan egyesületek, mint itt Vácott a VRE, akkor ez a presztízs is kisebb lenne, az odafigyelés is kisebb lenne, úgyhogy nem pusztán arról van szó, hogy egy ilyen egyesület a sportban segít, hanem ad egy szemléletmódot, ad egy világlátást, ad a fiataloknak egy csomó olyan üzenetet, információt, tudást, amit egyébként nem biztos, hogy megtudnának a fogyatékos emberekről. Magyarán nem csupán azért vagyunk hálásak, mert egy nagyszerű sportmunka és sportélet folyik itt, hanem azért is hálásak vagyunk, mert viszik ezt a hírt, viszik ezt a lángot. Itt körbenézve valójában nem a füvet, meg a rekortánt, kosárlabdapályát, távolugró gödröt, focikapukat látjuk, hanem egy közösséget látunk, amelyik összefog annak érdekében, hogy egymást segítve, a sport által vigye előre saját magát és a tagjait, azt szeretném kérni, hogy folyamatosan építsék ezt a közösséget, vonzanak be még többeket – mondta köszöntőjében Szabó László.

A családi nap díszvendége volt továbbá Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője és Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök is, akiknek nagy szerepük volt a sportcentrum megvalósításában, ők is további sok sikert kívántak a város egyik legpatinásabb, legsokoldalúbb egyesületének, a „Remény” nagy családjának.

Ribáry Zoltán