EGY ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉKI VIZSGÁLAT MEGÁLLAPÍTÁSA SZERINT VÁC KAPTA AZ EGYIK LEGKORRUPTABB VÁROS CÍMET

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2022-ben kiadott egy jelentést, amelyben az önkormányzatokat és intézményeiket ellenőrizték abból a szempontból, hogy milyen minőségű az integritásuk és belső kontrollrendszerük. A 78 önkormányzati intézményre kiterjedő ellenőrzésben Vác csúnyán leszerepelt: Vác Város Önkormányzat Gazdasági Hivatalát MAGAS kockázati besorolásúnak ítélték meg, amely az előző évek vizsgálatai utáni figyelemfelhívásokat követően a „NEM VÁLTOZOTT” kategóriában maradt.

Az önkormányzatok, az önkormányzati társulások által fenntartott, közszolgáltatásokat nyújtó 78 ellenőrzött intézmény közül

  • 43 intézmény működésében és gazdálkodásában az Állami Számvevőszék kockázatokat azonosított, ezért figyelemfelhívással fordult az intézmények vezetőihez.
  • Az Állami Számvevőszék figyelemfelhívására 25 intézményvezető felelős vezetői intézkedéseket tett, amelyekkel csökkentették a hibák jövőbeni előfordulásának kockázatait.
  • 12 intézményvezető intézkedései nem csökkentették az azonosított kockázatokat.
  • 6 intézményvezető nem tett lépéseket a kockázatok csökkentése érdekében.
A kockázatalapú ellenőrzés célja az ellenőrzött intézmények kockázati besorolása és azok változása.

Így a vezetői cselekvés hiánya miatt az ellenőrzött időszakot követően a gazdálkodásban és az integritás érvényesülése tekintetében a hibák jövőbeni előfordulásának kockázatai növekedtek – írja a szakmai jelentés összefoglalója, sajnálatosan abban Vácot is MAGAS kockázati besorolásúnak megítélve, azzal a bélyeggel, hogy vizsgálatai utáni figyelemfelhívásokat követően SEM VÁLTOZOTT a helyzet.