TÖRÖK MÁTÉ CIANOTÍPIA KÉPEIBŐL NYÍLIK KIÁLLÍTÁS A VIZSOLYI REFORMÁTUS TEMPLOMBAN

A több tagja révén erősen megyei, még közelebbről dunakanyari kötődésű formációnak tekinthető Misztrál együttes egyik alapembere, Török Máté a muzsikáláson, zeneszerzésen, éneklésen kívül a fotózásnak is elkötelezettje, legújabban elsősorban a cianotípia eljárást alkalmazva készít alkotásokat.

„Életem első cianotípia kiállítása Vizsolyban lesz, a református templomban, Fénykék címmel. Ennek örömére elkészült néhány kódex-kép kékben is. Köszönöm a meghívást!” – adta hírül Török Máté fotós bemutatkozását a közösségi médiában.

A kiállítás megnyitója (az emlékhelyek ünnepe alkalmából) május 15-én 14:30-kor kezdődik, a megnyitó után pedig értelemszerűen Misztrál koncertet hallhat a közönség.

(Cianotípia: A cianotípia egy fényképészeti nyomtatási eljárás, amely ciánkék nyomatot eredményez. A mérnökök már a 20. században is használták ezt az eljárást, mint egyszerű és olcsó módszert a rajzok másolatainak elkészítésére, amelyeket tervrajzoknak neveznek. Az eljárás két vegyszert használ: vas-ammónium-citrátot és kálium-ferricianidot.
Hogyan működik a cianotípia nyomtatás?: A cianotípiás eljárás vasvegyületek keverékét alkalmazza, amelyek UV-fénynek kitéve és vízben mosva oxidálódnak, és poroszkék képeket hoznak létre. A technikát 1841-ben Sir John Herschel találta fel, és Anna Atkins fotós és botanikus népszerűsítette.

Mi az a cianotípia művészet?: Ez egy átjáró folyamat a kémiai fotózáshoz, de lehetőséget kínál interdiszciplináris műalkotások létrehozására, amelyek könnyen kiterjeszthetik az alkotói elképzeléseket. Az első pozitív eljárások egyike. A vassók fényérzékenységén alapul. Uralkodó módszer sohasem volt, de folyamatosan használták még a XX. század elején is. Olcsó anyagai révén az amatőrök kedvelt eljárása volt, sőt építészeti rajzok másolására is használták. Rendkívül tartós, kék-fehér kópiát eredményez, napfénypapírként működő anyag. Forrás: Fotótechnika történeti kislexikon)

Ribáry Zoltán