EZ MÁR AZ OSZTRÁK KISVÁROS? – A POLGÁRMESTER UTCÁJÁBAN VÉGET ÉR AZ OSZTRÁK KISVÁROS HATÁRA

Felháborodott olvasói bejelenést kaptunk sokadszor is, immár újra az Alsóvárosból.

ÁGAK GALLYAZÁSA

Május 3-án a Szent Miklós téren több ház előtt is leszalagozták a fákat és kézzel írt felhívásban közölték a lakókkal, hogy május 4-én gallyazási munkákat végeznek.

Május 4-én megérkeztek a munkát végző emberek, akik a vezeték alatt végezték el a gallyazási  munkákat, ráadásul még a levágott, de fennakadt gallyakat is ott hagyták. Ez balesetveszélyes, egy viharos időjárásban kocsira vagy ott közlekedőre zuhanhat.

Úgy érezzük a Szent Miklós téren, itt a belváros szívében, hogy mostohák lettünk. A gallyazási munkákat a tavalyi évben is nehézkesen végezték el a Gasparik utcában, de idén ugyanúgy nem gallyazták meg a fákat a Szent Miklós téren. A fák ágai a házak homlokzatát, ereszcsatornáit, ablakait súrolják, valamint a vezetékhez is érnek.

Értetlenül állunk az előtt, hogy ha korábban ezeket a gallyazási munkákat előttünk is el tudták végezni, most miért nem. Második éve nem végzik el ezt a munkát. Azt sem értjük, hogy milyen szakmai felügyelet alatt állnak mostanság a városi fák, hogy rügyfakadást követően a fák ereje teljében engedik őket gallyazni.

Miután férjem több évtizedig szolgálta a kertészeti szakmát, így részletekbe menő gyakorlati ismereti vannak arról, hogy ezzel a fa életerejéből veszít, ami életképességét csökkenti. Ez különösen a veszélyes az idei csapadék mentes téli időszak után.

Felmerül a kérdés, hogy ki engedélyezi és felügyeli a gallyazási munkákat?

***

TAVALYI LOMBOK AVARJA A BELVÁROSI UTCÁKON

Meg kell jegyeznem, hogy a tavalyi évben az 1956-os megemlékezés körülményei is kiemelkedően méltatlanok voltak itt. Míg a korábbi években a koszorúzás előtt a tér teljes egészén összegyűjtötték a lombot, most kizárólag az emléktábla szűk környezetében történt meg. Később sem jöttek összegyűjteni a lombot, a lakók által összegyűjtött lomb is hónapokig várta a szállítókat a fák mellett. Tavasszal vitték el végre, de a dolgozók akkor sem vették a fáradtságot arra, hogy az úttestről összegyűjtsék az őszi lombot. Mai napig ott van.

Ez a tér korábban nem így nézett ki. Elhanyagolttá vált, pedig állítólag ez az alpolgármester körzetébe tartozik és a polgármester a szomszéd utcában lakik. Értetlenül állok az előtt, hogy ők sosem járnak erre, nem látják, hogy a szűk környezetük milyen állapotban van?