VERSENNYEL TISZTELEGTEK SZIKORA GYULA EMLÉKE ELŐTT

Húsvét szombatján nagy nyüzsgés volt a Váci Reménység Egyesület sportbázisán, ekkor rendezték ugyanis a klub legendás edzőjének emléke előtti tisztelgő I. Szikora Gyula Súlylökő Emlékversenyt – mint a megnevezés elárulja, nem egyszeri alkalommal, hanem a hagyományteremtés szándékával.
A rendezvény rangját jelzi, hogy az eseményt a Magyar Atlétikai Szövetség is felvette versenynaptárába, s a megnyitóra eljött Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára és Oroszi Zsuzsanna, a bizottság atlétikai szövetségi kapitánya is.
A száz éves múltú egyesület nevében Fábián Fédra elnökségi tag köszöntötte a jelenlévőket, különösen pedig a verseny két fővédnökét, Szikora Balázst és Szikora Gábort, a legendás edző fiait.
Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

– Szikora Gyula kivételes ember volt, számomra nagy megtiszteltetés, hogy megismerkedhettem és együtt dolgozhattam vele. Szülőként a délutáni edzéseken mindig azt figyeltem, hogy milyen szeretettel szólítja meg a fiatalokat és milyen elhivatottsággal tereli őket nem csupán a sportban, hanem az élet nagy kérdéseiben is segítve nekik válaszokat találni. Meghatározó személyiségként vonult be egyesületünk évszázados történetébe, hiszen amellett, hogy az ép, tehetséges fiatal sportolókat fejlesztette, edzette, egyedülálló módon kiemelt figyelmet fordított a parasportolókra is. Különleges képessége volt ahhoz, hogy megtalálja velük a közös hangot, munkássága gyümölcseként számos országos- és nemzetközi versenyen kiemelkedő eredménnyel szerepeltek atlétái, paraatlétái.

De mindezek mellett mindig mindent megtett, hogy az anyagi hátteret is biztosítani tudja a versenyzőinek, és akinek szüksége volt rá, azt ő maga is támogatta anyagilag, igazi mecénás volt. Éveken át életben tartotta az atlétikát Vácon, melyben nagy segítségére voltak kiváló edzőtársai, Magyari József, Veres Ferenc, Jancsik László, és most már József fia, Zoltán is beletartozik abba a körbe, akik méltó módon viszik tovább ezt a munkát. A VRE képviselőjeként hálásan köszönöm, hogy az idén 100 éves egyesületünk egyik legrégebbi szakosztályát még mindig életben tudják tartani, és kemény és kitartó munkájuknak köszönhetően folyamatosan kiváló eredményeket érnek el sportolóink a hazai versenyek mellett nemzetközi megmérettetéseken is – mondta köszöntőjében Fábián Fédra.

Oroszi Zsuzsanna, akit gyerekkori barátság kötött Szikora Gyulához, elsőként arra emlékezett, hogy a legendás edző vicces, humoros személyiségével milyen barátságos, családias hangulatot tudott teremteni, miközben ellentmondást nem tűrően meg tudta követelni versenyzőitől a kemény munkát.

– A paraatléták, az ép atléták és az edzők is nagyon nagy feladat elé kellett, hogy álljanak a halálával, hiszen nagy űrt hagyott maga után, a hozzá legszorosabban kötődő versenyzői úgy gondolhatják, hogy Gyula, Gyula bácsi kicsit az apukájuk is volt. Ugyanakkor ki kell emelni, hogy egyedül soha nem tudta volna így betölteni a hivatását, ehhez kellett Zsuzsi is, kedves felesége, az ő emléke előtt is tisztelgünk ezzel a versennyel – fogalmazott Oroszi Zsuzsanna.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

A szövetségi kapitány végezetül köszönetet mondott a VRE vezetőinek, hogy megszervezték az eseményt, s azt kívánta, hogy a verseny tényleg váljon hagyománnyá, rendre alkalmat kínálva az emlékezésre, a súlylökés igazi ünnepeként.

Aztán a főbíró, Jancsikné Struve Katalin ismertette a verseny menetrendjét, majd megkezdődött a megmérettetés, amelynek végén a résztvevő klubok számára alapított vándorkupát első alkalommal itthon tartották a VRE sportolói.

Ribáry Zoltán