TURAI JÁNOS (VZSH) NYÍLT LEVELE PAPP LÁSZLÓHOZ: REMÉNYEINK SZERINT A KÖVETKEZŐ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK UTÁN A VÁROSHÁZA VALÓBAN A VÁROSNAK HÁZA, VÁC PEDIG ÚJRA A KULTÚRA VÁROSA LESZ

Kedves Laci !

Amióta ismerlek, a mindenkori helyi hatalom mindig irigykedve tekintett rád, ahogyan én rám is. Nem tudom, hogy miért kezelnek most minket szükséges rossznak, talán azért mert mind a ketten a városért szerettünk volna többet tenni, sajátos módon. Két csendes őrült hírében álltunk, te a festmények gyűjtése, én a romos zsinagóga megszerzése és felújítása miatt. Szerettem volna mindig a zsinagógában helyet adni a helyi művészek munkáinak és az értékes gyűjtemények bemutatásának, amihez a hitközség és a magam ereje mindig kevés volt.

A lebontásra ítélt romos zsinagóga épületét megvásároltam az önkormányzattól, azon nyomban felszólítottak, hogy 30 napon belül szüntessem meg az épületről lehulló törmeléket, mert az veszélyezteti a szomszéd óvodában lévő gyerekek testi épségét. Nekik ötven év nem volt elég ehhez, inkább lebontották volna, mert az általuk romhalmazzá tett épület veszélyeztette a hitközségünktől a holokauszt idején elrabolt zsidó polgári leányiskola városi óvodává avanzsált épületét, amit soha nem kaptunk vissza.

Egész életemet arra tettem fel, hogy megmeneküljön egy országosan védett, ritka műemlék épület, amelynek mása nem lelhető fel sehol a világban. Az épület teteje beázott és annak teljes cseréje szükségessé vált.

Fördős Attila vezette önkormányzat a projekt megvalósításához kiegészítő forrást ajánlott fel a saját anyagi erőnkhöz, amelynek átutalását Matkovics Ilona polgármester megtagadta. Emiatt a projekt megsemmisült, így az épületben a beázások és viharkárok miatt további több mint 5 millió forint kár keletkezett.

A jelenlegi baloldali városvezetőket, élükön a polgármester asszonnyal nem érdekelte a jogfolytonosság fogalma, az előző önkormányzat határozatát megsemmisítették, mert ők mindent megtehetnek.

Magyarország polgári kormánya, Rétvári Bence államtitkár, országgyűlési képviselő javaslatára átvette a projekt megvalósításának teljes támogatását, azóta folyamatosan folynak a munkálatok a történelmi egyházi épület teljes felújítása érdekében. Jelenleg az egyházi pályázatok kategóriájában újabb pályázati forrást sikerült nyerni, amellyel az épület külsejét és közvetlen környezetét fogjuk rendbe rakni. Előre láthatólag a felújítási munkák két év múlva befejeződnek, akkor a Kovács Margit, Ámos Imre, Anna Margit és Czóbel Béla munkáinak őrzését és kiállítását átvesszük, vagy bármelyik zsidó származású művész munkáinak otthont adunk.

Kedves Laci ! Egyébként készek vagyunk tárgyalni annak érdekében, hogy az általad megszerzett képek kiállítóhely hiányában ne menjenek tönkre. Csak remélni lehet, hogy ki bírnak még két évet.

A váci ipari portól köhögve mindig irigykedve néztünk a múltban Szentendrére, ahol egy felkapott kis települést a Dunakanyar gyöngyszemévé emelt a kultúra, míg a gazdag történelmi múlttal rendelkező városunk maradt az erőltetett ipar mocskában.

Április 3-tól új szelek fújnak, megbukott a fasiszták és kommunisták szövetsége, a mindent elsöprő jobboldali győzelem előre vetíti annak érkezését, hogy a soron következő önkormányzati választások után a városháza valóban a városnak háza lesz. Reményeink szerint Vác újra a kultúra városa lesz, az új önkormányzat pedig büszke lesz a Raoul Wallenberg-díjra is.

Turai János

***

MATKOVICHÉK ELÜLDÖZNÉK A KÁPTALAN UTCAI MODERN MŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNYT – CIVIL SEGÍTSÉGGEL MEGMENEKÜLHET