MATKOVICH ILONA BARÁTNŐJE: „ORBÁN NÉPÉNEK NINCS PERSPEKTÍVÁJA, NINCS ISKOLÁJA, FOGA KEVÉS, SZEMÜVEGE ELTÖRÖTT VAGY NINCSEN, ROSSZUL LÁT, ELHÍZOTT ÉS TÖNKREMENT”

Az április 3-i országgyűlési választások értékelését már a választások éjszakáján megkezdték a baloldalon. Először pártvezetők kezdték el a közös miniszterelnök jelöltjüket okolni a vereségért és viszont, majd a baloldal értelmiségi holdudvara sem akart lemaradni a vereség okainak tisztázásáról.

Így tett Matkovich Ilona, váci polgármester barátnője, Csáki Judit is. Csákit és Matkovichot évtizedes barátság köti össze, amit nyilvánosan is vállalnak. Csáki Judit volt az, aki Alföldi Róberttel közösen könyvet írt Matkovich Ilona és férje életéről „Magánügy” címmel. A könyvet még ma is azzal ajánlják az interneten az olvasók figyelmébe, hogy az „interjúkat Csáki Judit szerkesztette kötetbe. A beszélgetőtársak között van a két családi jó barát, váci házaspár, Matkovich Ilona újságíró, független önkormányzati képviselő és Lelkes István építési vállalkozó”.

Hova tovább a Matkovichékról szóló könyvbeli fejezetet is azzal kezdi Csáki Judit, hogy „Ili és Pisti régóta, több mint húsz éve a barátaim. Azért akartam, hogy e kötet szereplői legyenek, mert közelről láttam mindazokat a változásokat, amelyeken a család az elmúlt két évtizedben átesett.”

Azon olvasóink számára, akik nem olvasták a könyvet, eláruljuk, hogy a 2015-ben megjelent kiadványban – az akkor önkormányzati képviselő Matkovich – már nyíltan beszámol polgármesteri ambícióiról is. Korábban Csáki írt ajánlást Matkovichnak az Óriásszekrény című könyvéből készült színdarabjához is, melyet 2009-ben a Spinoza Színházban mutattak be Sándor Erzsi főszereplésével.

Matkovich barátnője tehát nem csak Matkovichék barátságáról számolt be, hanem a vasárnapi választások után fontosnak tartotta, hogy kifejtse meglátásait „orbán népéről”. Az író megosztotta őszinte véleményét, miután hazatért a szavazatszámlálásból:

„Ahol ma láttam orbán magyarországát (sic!). nyomorult, semmit sem értő, a nevüket leírni alig-alig tudó embereket, akik megkérdezték, hogy a három lap közül melyikre kell húzni a négy nemet. ez a tömeg – mert ez tömeg – az a bázis, ami a kétharmadot biztosítja neki. orbán népének (sic!) nincs perspektívája, nincs iskolája, foga kevés, szemüvege eltörött vagy nincsen, rosszul lát, elhízott és tönkrement –elképedtem, amikor a névjegyzékben láttam, hogy hány évesek, és mennyivel néznek ki többnek annál. sok a cigány (sic!), sok köztük kevésért megvehető (sic!), meg is veszik őket (sic!), a szavazatukat is. az országból, a világból nem értenek semmit (sic!), nem is akarják. ez a többség, mint látjuk (sic!).”

Később így folytatta a barátnő:

„De én láttam ma azt is, hogy orbánnál és lakájhadseregénél (sic!) nincsen határ. besegítették a parlamentbe a náci pártot, mert a saját hétköznapi fasizmusuknak kell egy támasz jobbról.

A rendes embereknek itt nincs sem jövő, sem jelen. fiatalok, húzzatok innen, mi ezt a kis időt már csak kibírjuk valahogy, de egy hitvány banánköztársaságban élni, páriaként, szégyenben – nektek ennél több jár az élettől, és nem arra neveltünk benneteket, hogy egy ilyen alak és szolgái miatt kelljen pirulnotok és magyarázkodnotok a világban.”

Matkovich Ilonáról tudjuk, hogy neki semmi problémája nincs a váci képviselő-testületben a náci és perverz szövetségesekkel, készül velük a további közös munkára.

Szívesen olvasnánk Matkovich véleményét a barátnője irományáról, hogy elhatárolódik-e a népről alkotott lesajnáló véleménytől, esetleg felhívja-e barátnője figyelmét, hogy Vácon saját maga segítette hatalomba a nácikat és perverzeket a baloldali koalíciós szövetség részeként 2019-ben és azóta is büszkén tartja őket vezetői pozícióban.