NEM ZÁR BE AZ ACSAI ISKOLA – A TANKERÜLETI IGAZGATÓ CÁFOLJA INOTAY GERGELY PÁNIKKELTŐ KIJELENTÉSÉT

A Váci Tankerületi Központ igazgatója cáfolja a baloldali összefogás országgyűlési képviselőjelöltje, Inotay Gergely acsai iskolabezárásról tett kijelentését, rámutatva, hogy szó sincs a felújított és jó adottságokkal rendelkező helyi Petőfi Sándor Általános Iskola bezárásáról – közölte a 0627.

PÁNIKOT KELTETT INOTAY GERGELY KIJELENTÉSE

Inotay Gergely Vác alpolgármestere egy interjúban azt mondta, hogy jövőre Acsán bezárják a Petőfi Sándor Általános Iskolát. Úgy fogalmazott: „Mondok egy példát: Acsán pár éve felújították az iskolát. Ez nem lehetett egy reális és a község által elvárt fejlesztés, amikor azt látták, hogy a gyerekszám jelentősen esik vissza, és néhány éven belül ezt az iskolát be fogják csukni. Most úgy állnak, hogy jövőre már – ha jól tudom – Acsán nem lesz iskola, egy felújított épület ott fog állni üresen.”

Hazugság, fake news az acsai iskola megszűnése

Megkerestük az ügyben Verebélyi Gábor Ákos tankerületi igazgatót aki cáfolta ezt.

„SZÓ SINCS ISKOLA BEZÁRÁSRÓL”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez egy hazugság, fake news (álhír), mely egyébként egy kis rémületet is okozott a településen. Kifejtette, hogy az iskolában valóban csökkent a gyermeklétszám, de ennek abszolút demográfiai okai vannak. Más településeken is előfordulnak ilyen hullámok az iskolába járó gyermekek létszámát illetően, de sok településen azt tapasztalják, hogy látványosan nő a gyermeklétszám. Itt utalt Kóspallagra, ahol hosszú éveken át alacsony volt az iskolába járó gyermekek száma, ám most elindult egy emelkedő tendencia.

Fotó: 0627

LOGIKA SINCS INOTAY GERGELY KIJELENTÉSÉBEN

Azt is kiemelte, hogy logika sincs Inotay Gergely kijelentésében, miután, ha nyolcnál több szülő szeretné, hogy működjön az iskola azt a jogszabály megerősíti. „Ez egy támasz, védőbástya és ezt a jelenlegi oktatáspolitika is megerősíti” – tette hozzá a tankerületi igazgató rámutatva, hogy Acsán nem nyolc, hanem közel hatvan gyermek jár jelenleg is az intézménybe. Mely ráadásul néhány éve teljes felújításon esett át és mint kiemelte különleges egyedi adottságokkal bír.

A 0627.hu is ellátogatott a helyszínre, és mint a képeken is látszik az Acsai Petői Sándor Általános Iskola egy dombtetőn áll, hatalmas udvarral, és egy nagy méretű sportcsarnokkal.

FOLYAMATOSAN AZON DOLGOZIK A TANKERÜLET, HOGY MEGERŐSÍTSE A HELYI KISEBB ISKOLÁKAT

Verebélyi Gábor Ákos hangsúlyozta, hogy folyamatosan azon dolgoznak, hogy megerősítsék a helyi kis iskolákat. „Személy szerint nekem is az a célom, hogy a településeken működhessen az iskola. Annak a pártján vagyok, hogy alsó tagozatban semmiképp se utaztassuk a gyermeket, mert már azzal előnyben van, ha játékkal vagy tanulással töltheti utazás helyett idejét” -emelte ki.

GRT