CIVIL TÁMOGATÁS SEGÍTI INOTAY KAMPÁNYÁT? MÁR A VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG VIZSGÁLJA AZ ÜGYET

Inotay Gergely kampányában bukkant fel a Dunakanyar Szíve Egyesület. Az esemény hivatalos oldala szerint Inotay kampányzáróját közösen szervezte a baloldali képviselőjelölt és a civil szervezet.

Inotay Gergely 2022. március 30-án tartotta kampányzáró eseményét a váci művelődési házban. A rendezvény szórólapján az apró betűs részben azonban érdekesség olvasható. A szórólap felső részén felelős kiadóként a Jobbik szerepel, míg az alsó felén a Dunakanyar Szíve Egyesület. Mindez ugyanazon lap ugyanazon oldalán. Ehhez képest eltérő az esemény internetes grafikája, amin csak a hat baloldali párt szerepel, a civil szervezet nem. Megint mást tartalmaz az esemény hivatalos oldala, ahol a Dunakanyar Szíve Egyesület és Inotay Gergely közös eseményeként szerepel a kampányzáró.

Ritkaság, hogy egy kampányzáró gyűlés szervezőjeként egy civil szervezetet tüntetnek fel. A papír alapú szórólapon első látszatra úgy tűnik, hogy a politikai beszédek szervezője Inotay és a Jobbik, míg a zenés, kabarés rész szervezője az egyesület. Feltételezhetően ez utóbbi rész költségei a jelentősebbek az Aradi-Varga Show és a DonAttila Band fellépti díjaival, útiköltség térítéssel stb.

Különösen visszás, hogy pont Inotay Gergely kampányzárójára segít rá egy civil szervezet, miközben a váci baloldal folyamatosan arról papol, hogy mennyire fontos a civil és politikai szervezetek elkülönült működése.

Mások szemében a szálkát is, a sajátjukban a gerendát se tipikus esete. Lebuktak, hogy a nyilvános kampányzárójuk egy helyszínen és szorosan egymás után rendeződik egy civil szervezettel. Nyilván azért, hogy a civilek által szervezett szórakoztató programok vonzereje növelje a politikai esemény látogatottságát.

Külön nagybetűkkel ki is emelik, hogy a rendezvény zenés, kabarés részére is a belépés díjtalan. Nyilván nem életszerű, hogy a Dunakanyar Szíve Egyesület véletlenül szervezné rá a kampányzáróra az extra fellépős rendezvényt.

Ilyen mértékű összefonódást tehát még nem láttunk: a Dunakanyar Szíve Egyesület és a hat baloldali párt jelöltje közösen szervezője a kampányzárónak. Ez két szempontból is aggályos.

Egyrészt a politika és a civil világ elválasztásáért a szavak szintjén küzdők a gyakorlatban saját szavaikkal mennek szembe. Másrészt így nem lehet tudni, melyik költségelemek pontosan kihez tartoznak.

Az ügyet a váci választási bizottság a választás napján tárgyalja.