ÚJABB ÜGYBEN MARASZTALTA EL A VÁCI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG A BALOLDALI PLAKÁTRONGÁLÓKAT

Újabb esetekben marasztalta el a váci választási bizottság a fideszes plakátok megrongálását. A baloldal folyamatosan amiatt panaszkodik, hogy az ő plakátjaikat megrongálják, de arról egy szót se ejtenek, hogy a választási szervek többedszerre állapították meg, hogy a jobboldal plakátjait törvénysértő módon rongálják a baloldal aktivistái.

A váci választási bizottság helyt adott Rétvári Bence kifogásának, és megállapította, hogy a rongálók megsértették a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdésének e) pontját.

Mint ismert, korábban nem volt hajlandó a fideszes plakátok megrongálásával foglalkozni a váci választási bizottság és annak baloldali delegáltja.

Csak azután állapították meg a jogsértést, miután a Nemzeti Választási Bizottság felülbírálta a helyi döntést, és megállapította, hogy igenis el kell járni az ilyen beadványok ügyében, és meg kell állapítani a Fideszes plakátok rongálása esetén a jogsértést.

A választási plakátrongálás ugyanis a választási eljárásról szóló törvény rendelkezéseibe ütközik, ezért jogsértő. A rongálást követően megváltoztatott tartalommal látható plakátok a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét sértik, a választási kampányt akadályozzák.

Több mint beszédes, hogy a baloldalnak csak addig fontosak a plakátrongálási ügyek, amíg az ő plakátjaik szenvedik el a sérelmet, a jobboldali plakátok megrongálása esetében azonban az eljárás folytatása ellen szavaznak, majd mélyen hallgatnak.