A NEMZETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG MEGÁLLAPÍTOTTA: HIBÁZOTT A VÁCI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG, HOGY NEM VOLT HAJLANDÓ FOGLALKOZNI FIDESZ PLAKÁTJAINAK MEGRONGÁLÁSÁVAL

Lapunk korábban hírt adott, hogy a váci választási bizottság és annak baloldali delegáltja foglalkozni sem akart FIDESZ plakátjai megrongálásának ügyével.

Az ügyben beadott fellebbezést a Nemzeti Választási Bizottság bírálta el, s megállapította, hogy a váci választási bizottság döntése nem jogszerű.

  1. A Nemzeti Választási Bizottság ezért megváltoztatta a váci Választási Bizottság döntését és megállapította, hogy FIDESZ plakátjainak megrongálása sérti a választási eljárási törvényben foglalt jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.
  2. Az NVB megállapította azt is, hogy a váci Választási Bizottság álláspontja téves volt, amikor hatáskörének hiányára hivatkozva elutasította a benyújtott beadványt a plakátrongálás ügyében.

A váci bizottság és annak baloldali delegáltjának elutasító álláspontját tehát a Nemzeti Választási Bizottságnak kellett helyrehoznia.

Ismeretes, hogy korábban egyedül a Fidesz delegáltja szavazott úgy, hogy a bizonyított plakátrongálást, amivel kapcsolatban a jogszabályi határidő szerint nyújtottak be kifogást a váci bizottsághoz, a bizottságnak kötelessége lett volna már első fokon is érdemben vizsgálnia.