GYOMBOLAI PÉTER: GEORGE E. PATAKI NAGY ELISMERÉSSEL SZÓLT AZ UKRAJNAI MENEKÜLTEK MAGYARORSZÁGI FOGADÁSÁRÓL

Az Ukrajnából érkező háborús menekültek fogadásának körülményeiről, szervezettségéről a határon is tájékozódott a napokban George E. Pataki, New York állam korábbi kormányzója és kis delegációja, akiket mások mellett a hosszú évek óta a külképviseleti területen tevékenykedő váci Gyombolai Péter, korábbi önkormányzati képviselő kalauzolt magyarországi látogatásuk során.

Gyombolai Péter így számol be határ menti látogatásukról közösségi oldalán:

„A határon, a segítő pontokon, az átmeneti szállásokon, vagy éppen a vasútállomásokon önkéntesek százai segítenek a menekültek ellátásában – hatalmas szükség van rájuk és munkájukra.

Mellettük minden tiszteletet megérdemelnek a segélyszervezetek fáradtságot nem ismerő munkatársai, az állami koordinációban részt vevők is; lassan egy hónapja pihenőnap nélkül, nagy szívvel és alázattal teszik a dolgukat, hasonlóan, mint az egészségügyi dolgozóink tették azt a Covid-járvány leginkább embert próbáló időszakaiban.

Óriási elismerés és köszönet illet mindenkit, aki lehetőségéhez mérten adománnyal támogatja a határ két oldalán bajban lévők, a menekülni kényszerülők ellátását – erre a mindenkit lenyűgöző nagylelkűségre minden bizonnyal még sokáig szükség lesz.

Közülük is szeretném kiemelni George E. Pataki, New York állam korábbi kormányzóját és munkatársait, az empátiájukat, segítő szándékukat. Azért utaztak ide a világ túlfeléről, hogy komoly támogatást hozzanak, de azt is alaposan feltérképezzék, hol és hogyan tudnak a lehető legjobban, leghatékonyabban segíteni a bajba jutottakon itt, nálunk és Kárpátalján.

Azt sem titkolta, hogy hazájában szeretne a lehető legszélesebb körben beszámolni magyarországi tapasztalatairól, a magyarok példaértékű helytállásáról. Köszönet érte!

Megtiszteltetés volt számomra, hogy munkatársaimmal segíthettünk a határlátogatásuk és a humanitárius krízis magyarországi kezelésében fontos szerepet betöltőkkel való találkozóik megszervezésében.”

Ribáry Zoltán